José Lemahieu is Belgische ‘Wine Personality of the Year’

De Trofee van ‘Belgian Wine Personality of the Year’ wordt dit jaar uitgereikt aan José Lemahieu van Ter Groene Poorte (Brugge).

De Trofee van ‘Belgian Wine Personality of the Year’ wordt dit jaar uitgereikt aan José Lemahieu van Ter Groene Poorte (Brugge). Voor deze vijfde toekenning van de Trofee baseren redactie en directie van Vino Magazine zich op de verwezenlijkingen in het voorgaande jaar (2012).

Voor het eerst in de geschiedenis wordt de award uitgereikt aan iemand uit de wereld van de sommellerie en het onderwijs. Niemand minder dan José Lemahieu kreeg de award voor zijn verdiensten in de wereld van de wijn. Lemahieu heeft dan ook al verschillende verdiensten op zijn palmares staan. Hij is hoofdverantwoordelijke voor de wijnopleiding in Ter Groene Poorte en hij kneedde een hele generatie topsommeliers. Bovendien werden vorig jaar zowat alle sommellerieprijzen weggekaapt door zijn leerlingen of ex-leerlingen.

Lemahieu genoot zelf een opleiding Drankenkennis-Sommellerie aan Ter Groene Poorte en studeerde af in 1973. Hij was graag aan de slag gegaan bij de Villa Lorraine (Brussel, indertijd ***), maar moest vrede nemen met een job als sommelier in Noord-Frankrijk, wat hij een geluk bij een ongeluk noemt: het gaf hem een helikopterkijk op de wijnwereld en de sommellerie. In 1976 werd hij maître-sommelier via het Sopexa-examen. Nadien begon hij in het ambitieuze Hotel Regina (Ieper) dat onder impuls van de flamboyante chef Paul Kerckhof en hemzelf een ster verwierf. Na het overlijden van Kerckhof vervoegde hij het lerarenkorps van Ter Groene Poorte (1994) waar hij tot vandaag de drijvende kracht is achter de sommelieropleiding. (LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content