Johan pakt goud

De kookvuren zijn gedoofd, de winnaar is bekend: Johan Engelen (49) mag zich één jaar lang de beste hobbykok van Vlaanderen noemen.

Hoe hebt u de finale beleefd? Johan Engelen: Als je zover geraakt in de wedstrijd, heb je bijna alles meegemaakt. Tijdens de finale was ik dan ook relatief rustig. Ik had bovendien mijn menu goed voorbereid. Men had ons gevraagd een menu samen te stellen dat ‘finale-waardig’ was en daar ben ik in geslaagd. Ik heb getoond dat ik de raad van de chefs heb gevolgd en dat ik enkele basistechnieken onder de knie heb, zoals die befaamde ‘cuisson’.

Wat heeft uiteindelijk het verschil gemaakt?

Ik denk dat een aantal factoren meespelen. Een dag voor de finale kregen we thuis onverwacht bezoek van de chefs. We moesten een proef uitvoeren en die is zeer goed verlopen, waardoor ik met een kleine voorsprong aan de finale begon. Tijdens de finale kreeg ik ook heel wat schouderklopjes van de afgevallen kandidaten en dat zorgt natuurlijk voor het nodige vertrouwen.

Toen we elkaar enkele weken geleden spraken, had u het nog moeilijk met de tijdsdruk. Hoe hebt u zich daarop voorbereid?

Het was een doordacht samengesteld menu. Ik wilde uitpakken met enkele verrassende gerechtjes, zonder het heel complex te maken. Ik had alle gerechten ook al een keer geoefend, zodat ik me geen zorgen hoefde te maken om de tijdsdruk. Ik kon me dus concentreren op de bereiding van het menu.

Uw voorgangster Claudia Allemeersch bracht onlangs een kookboek uit en heeft een eigen programma op televisie. Hebt u ook plannen? Het ligt in ieder geval in de lijn van de verwachtingen. Ik heb wel enkele ideetjes, maar er zijn nog geen concrete plannen. Niets moet, maar als ik kansen krijg, ga ik ze ook niet links laten liggen.

Wat zijn uw favoriete momenten uit het tweede seizoen van De hobbykok? Het garnaalvissen hebben zeer veel indruk op me gemaakt. Niet alleen de uitstap zelf, maar ook de pure smaak van de garnalen achteraf. Die smaak is met niets te vergelijken.

De chefs hebben me ook vroeg in de wedstrijd gezegd dat ik goed kan koken. Dat streelt je ego natuurlijk. Ze hebben me steeds gepusht om te werken aan de presentatie van mijn gerechten. Ik heb dat nooit beschouwd als kritiek, maar als een hulpmiddel om mijn vaardigheden aan te scherpen.

Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content