Je hoeft geen expert te zijn om het lekker te maken: do’s en don’ts van koffie

© iStock

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen koffieritueel, maar er zijn volgens experts bepaalde dingen die je simpelweg niet doet. Nooit. Dit zijn de do’s en don’ts van koffie.

Warm je koffie nooit opnieuw op

Na twintig minuten wordt koffie zurig. Daarom zet je best niet alleen wat haast achter het leegslurpen van je kopje, maar zou je hem ook beter nooit opnieuw opwarmen. Opgewarmde koffie is simpelweg niet lekker en bovendien is het goedje zo goedkoop, dus waarom zou je je toevlucht nemen tot dergelijke praktijken?

Koop geen gemalen koffie

Koop volledige koffiebonen en schaf jezelf een (elektrische) koffiemolen aan. Je zal versteld staan van het smaakverschil wanneer je je bonen vers maalt!

Drink het niet puur voor de cafeĆÆne

Ja, er zit cafeĆÆne in het bruine brouwsel, maar dat zit evengoed in frisdrank of energiedrankjes. Koffie drink je niet enkel voor een oppepper, maar ook om te genieten van het brede smakenpalet, waarin het kleinste verschil veroorzaakt is door een andere samenstelling, kweekhoogte of bodem.

Vermijd de lichtere bonen niet

Wanneer koffiebonen geroosterd worden tot ze bijna zwart zijn, gaat er veel nuance verloren doordat de rokerige smaak overheerst. Zelfs een professionele barista zal het moeilijk hebben verschillen te ontdekken tussen koffies van donker gebrande bonen. Met een lichter geroosterde boon kan je de verschillende zuurtegraden beginnen ontdekken en proef je divergenties tussen de regio’s, net als bij goede wijnen.

Koop geen olie-achtige bonen

Als koffiebonen een vet laagje om zich heen hebben, is dat een teken dat ze niet meer zo vers zijn. Ze zijn blootgesteld aan zuurstof en zullen snel ranzig worden.

Je hoeft geen expert te zijn om het lekker te maken: do's en don'ts van koffie
Ā© iStock

Laat geen koffiegruis in je cafetiĆØre zitten

Nadat je het water in de cafetiĆØre hebt gegoten en vier minuten hebt gewacht, schep je best de bovenste laag koffiegruis weg, nog voor je de zeef naar beneden duwt. Zo wordt de kans dat er gruis in je tas terecht komt kleiner. Giet de koffie bij voorkeur zelfs in een aparte serveerkan, want zolang er gruis in de kan blijft zitten, zal je koffie blijven trekken en dus steeds sterker – en bitterder – worden.

Je hoeft geen expert te zijn om lekkere koffie te drinken

Trek eens naar een gespecialiseerde winkel en koop er een paar koffies om thuis uit te testen. Proef uitgebreid en evalueer. Smaken en geuren verschillen, dus jouw smaakoordeel is sowieso het juiste voor jou. Het is niet zo dat koffie-experts de Einsteins zijn van de koffie, ze hebben gewoon al erg veel geproefd en drinken het goedje bewust. Blijf het gewoon drinken, denk er af en toe even over na en na een tijdje zal je merken dat je zelf een expert wordt, zonder enige inspanning.

Sta de koffienerds niet toe de snob uit te hangen bij jou

Uiteindelijk hoef je je niet al te veel aan te trekken van deze tips, want smaken en kleuren verschillen en koffie gaat om een individuele ervaring. Laat je dus niet afschrikken door de complexiteit van het drankje en het overmatige enthousiasme van mensen als wij. Want:

Je kan het altijd simpel houden

Lekkere koffie is uiteindelijk gewoon een rationele zaak van juist afgemeten hoeveelheden en temperaturen. Een simpele formule dus, die echt iedereen kan toepassen. Daar hoef je dus heus geen snob voor te zijn.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content