Je gooit het gezondste deel van je avocado weg

© iStock

Dat avocado’s een nuttige bijdrage leveren aan je gezonde voeding, wist je al. Maar weet je ook al dat je het allergezondste stuk eigenlijk in de vuilbak gooit?

Een groeiend aantal mensen gelooft dat het gezondste deel van groenten en fruit verscholen zit in de kern ervan: de pitten, zaden of kiemen. Die bezitten namelijk genoeg voedingsstoffen om uit te groeien tot een stevige plant.

Zo ligt maar liefst 70 % van de hoeveelheid antioxidanten in een avocado verstopt in de pit. Bovendien bevat het avocadohart ook erg veel vezels en kan je je inwendige zelf dus trakteren op een scrubbeurt wanneer je de pit opeet.

Hoe je het doet

Allemaal goed en wel, maar een avocadopit laat zich niet zomaar met mes en vork eten. Als jij de pit toch eens wil proberen op te eten, heb je drie opties. Wie over een (heel) erg stevige blender beschikt, kan de verse pit met de hulp van enkele andere smoothie-ingrediënten zoals een banaan, spinazie en een stuk ananas meteen verwerken tot ontbijt.

Wie het moet stellen met minder kwalitatief keukengerei, legt de pit best eerst enkele dagen weg op een goed geventileerde plek, zodat hij kan drogen. Als hij eenmaal droog is, kan je hem fijnmalen in een vijzel. Het lang houdbare poeder dat je verkrijgt, kan je dan later in een smoothie gebruiken, over salades strooien, of gebruiken als basis voor een homemade gezichtsmasker.

Geen krachtige blender, maar ook geen tijd of zin om de pit eerst te laten drogen? Dan kan ook overwegen hem te raspen.

Oh, voor we het vergeten: een avocadopit zou gezond zijn, maar niet per se lekker. Gelukkig kan je in een smoothie de bitterheid ervan gemakkelijk compenseren met wat extra zoet fruit. Gebruik evenwel nooit te veel avocadopit in één keer.

Voetnoot: we willen absoluut niet beweren dat je plots gezond zal worden door tussen een dieet van fastfood door maniakaal avocadopitten te verorberen. Zoals altijd is gezondheid en gezonde voeding een totaalplaatje.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content