It’s cocktail o’clock: Zes excellente bars langs de Belgische kust

© Pura Vida

Onze kust heeft meer te bieden dan een koffie verkeerd of een versgetapte pils: sinds enkele jaren kunt u in zowat elke badstad ook terecht voor een verfijnde cocktail. De kusttram speelde voor Bob, en wij laafden ons aan een uitgelezen combinatie van zilte lucht en zongestreelde drankjes.

Halte #1: The Pharmacy, Knokke

It's cocktail o'clock: Zes excellente bars langs de Belgische kust
© The Pharmacy

Wie het over ‘cocktails aan de kust’ heeft, kan niet om de Van Ongevalle-clan heen. Vier jaar geleden begon pater familias Jan, samen met dochter Hannah en zoon Ran, een bar in een oude antiekzaak.

De gezellige look van het antieke interieur hebben ze behouden, maar verder is The Pharmacy uitgegroeid tot een knetterend laboratorium van mixology waar u zich aan hoogstaande cocktails kunt wagen, die vaak met revolutionaire methodes worden bereid. De Mint Julep Manhattan, bijvoorbeeld, waarbij ultrasone golven van 20.000 Hz door munt-geïnfuseerde bourbon worden gestuurd, zodat de smaakmoleculen gescheiden worden zonder de drank op te warmen. Dit is maar één van de vele eyecatchers op de voortdurend evoluerende menukaart van The Pharmacy.

The Pharmacy, Elizabetlaan 178, 8300 Knokke-Heist

Halte #2: Pura Vida, Knokke

It's cocktail o'clock: Zes excellente bars langs de Belgische kust
© Pura Vida

Een kustbarathon zonder strandbar is als een café zonder bier. Ook hier heeft Knokke een uitgelezen adresje voor u in petto: Pura Vida. Maar liefst 47 jaar lang was dit Sonia Beach, tot Sonia’s kleinzoon Frederik Torresan begin vorig jaar de zaak overnam.

Frederik leerde drankjes maken bij de cocktailwizards van The Pharmacy, en zij hielpen hem ook om zijn cocktailkaart samen te stellen. In deze strandbar hoeft u dus niet te vrezen voor mierzoete mojito’s – behalve als die u gelukkig maken – maar kunt u genieten van uitgebalanceerde cocktails met bijzondere ingrediënten.

Wij raden de tropische huiscocktail Pura Vida aan, met vodka, vers ananas-, guave- en limoensap, en huisgemaakte suikersiroop die geïnfuseerd werd met drie soorten basilicum.

Pura Vida, Zeedijk-Albertstrand 542, 8300 Knokke-Heist

Halte #3: L’Apéreau, Blankenberge

It's cocktail o'clock: Zes excellente bars langs de Belgische kust
© André Cocquyt

Op naar Blankenberge, de Parel aan de Kust. Daar, ter hoogte van tramhalte Blankenberge Park, timmert bartender Jeroen Van Hecke al tien jaar aan een stilaan onverwoestbare cocktailreputatie, in de stijlvolle lounge L’Apéreau.

In de aanpalende broederzaak Oberbayern vindt u de beste mosselen van Blankenberge; in L’Apéreau serveert Jeroen een overheerlijke, op een houten vat gerijpte Negroni, naast een rist andere klassiekers én eigen creaties.

L’Apéreau, De Smet de Naeyerlaan 53, 8370 Blankenberge

Halte #4: Akotee, De Haan

Elke streek heeft zijn goedbewaarde geheimen; welnu: aan de kust is de Akotee er zo één. Barman ‘Bolle‘ – zijn echte naam is ook al een goedbewaard geheim – serveert er succulente gin-tonics.

Achter eender welke combinatie, die Bolle samenstelt uit zijn 120 gins en 25 tonics, schuilt een sappig verhaal, aangezien de kans groot is dat Bolle ter plaatse is gaan kijken hoe de spirit uit de ketel kwam – of het nu een distilleerderij uit Groot-Brittannië, Duitsland of Spanje betreft.

Zijn eigen favoriet? “Je kunt nooit missen met een mooie small-batchgin, een oerdegelijke Fever Tree-tonic en een eenvoudige citrustoets. Jared Brown van Sipsmith zegt dat je geen salade mag maken van je G&T, en daarin volg ik hem zeker.”

Akotee, Marktstraat 11, 8420 De Haan

Halte #5: Histoires d’O, Oostende

It's cocktail o'clock: Zes excellente bars langs de Belgische kust

Er gaat weinig boven een combinatie van versgemaakte garnaalkroketten en zicht op zee. Welnu: dat is wat u in Histoires d’O vindt, langs de dijk in Oostende.

Een niet te versmaden bonus zijn de cocktails die zaakvoerder Kevin Beirens tevoorschijn tovert; topdrankjes die kunnen wedijveren met de heerlijke gerechten die deze brasserie op tafel zet. Een lokale favoriet is de ‘Taste of Ibiza’, met Hierbas Ibicencas, limoen, bitters en sinaas, en afgetopt met Schweppes Premium Ginger Ale.

Als u meer zin heeft in een gin-tonic, kunt u een keuze maken uit een backbar met vijftig flessen gin.

Histoires d’O, Albert I-promenade 53, 8400 Oostende

Halte #6: Sofie’s Living Room, Sint-Idesbald

It's cocktail o'clock: Zes excellente bars langs de Belgische kust
© Campari

Last but not least houden we halt in Sint-Idesbald, op een boogscheut van Koksijde. Daar houdt de onvermoeibare Sofie Ketels hof in haar woonkamer, die ze omtimmerde tot een stijlvol salon uit de jaren twintig, compleet met prachtige art-decoaccenten.

Sofie houdt er een vaste rotatie van dertien klassieke/zelfgemaakte cocktails op na, die geserveerd worden met eigen siropen, en met kruiden die ze in haar tuin kweekt. De bitterzoete Negroni is haar favoriet. Als u aandringt, maakt ze misschien wel de incarnatie waarmee ze vorig jaar de Beneluxfinale van de Campari-bartenderwedstrijd won: een combinatie van Appleton Estate, geïnfuseerd met geroosterde appelsien en gerookte tijm, Campari en Cocchi di Torino-vermout.

Groot nieuws overigens, want komende zaterdag opent Sofie haar eigen beachclub, op het strand van Koksijde: Sofie’s Sunset. Dezelfde magie die ze in haar woonkamer creëerde, brengt ze nu dus ook naar het strand.

Sofie’s Living Room, Demyttenaerelaan 13, 8670 Koksijde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content