Italië steekt Frankrijk voorbij als grootste wijnproducent

© ThinkStock

Italië en Frankrijk hebben vorig jaar opnieuw van plaats gewisseld bovenaan de lijst van grootste wijnproducenten wereldwijd.

De Italiaanse wijnbouwers produceerden 4,95 miljard liter, tegen 4,75 miljard liter voor hun Franse collega’s. Dat blijkt maandag uit jaarcijfers van de internationale sectororganisatie OIV.

Beide landen deden de voorbije jaren geregeld haasje-over in de rangschikking van de Organisation internationale de la vigne et du vin (internationale organisatie van de wingerd en de wijn). De Italianen danken hun eerste plaats voor 2015 aan een productiestijging van 12 procent. De Franse wijnbouwers zagen hun productie met slechts 2 procent toenemen.

Wereldwijd werd er 2 procent meer wijn geproduceerd, ondanks dalingen in Spanje en Argentinië, de nummers drie en vijf in de ranglijst. Bulgarije (+106 pct) en Chili (+28 pct) kenden de grootste toenames. De Verenigde Staten blijven de grootste wijnconsument, voor Frankrijk, Italië, Duitsland en China. Het globale wijnverbruik nam toe, ondanks een daling met 1,2 procent in Frankrijk.

Ook België wordt vernoemd in het rapport, meer bepaald in het hoofdstuk over de grootste wijninvoerders. Die lijst wordt aangevoerd door Duitsland, voor het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. België staat net als in 2014 op de negende plaats. Het voerde vorig jaar 320 miljoen liter wijn in.

De grootste uitvoerder van wijn, uitgedrukt in liter, was Spanje. Uitgedrukt in waarde echter, voerde Frankrijk de meeste wijn uit. Italië bezet in beide gevallen de tweede plaats. De drie landen vertegenwoordigen samen 56 procent van de wereldwijde wijnhandel. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content