Italiaanse keuken om van te smullen: 10 uitstekende adressen

Gazetta: recent geopend in het centrum van Brussel. © Wouter Van Vaerenbergh

Aan uitstekende Italiaanse enoteca’s of osteria’s geen gebrek in België. Wij vroegen naar de favoriete eetadressen van de Gentse Valentina Gatti (restaurant Eat Love Tastings). Alleen maar lekkers in de aanbieding.

De Italiaanse keuken is er eentje uit de duizend: iedereen (of toch bijna) houdt ervan. Wij polsten bij Valentina Gatti, gastvrouw van het uitstekende Italiaanse eetadres Eat Love Tastings (Gent), naar haar favoriete Italiaanse adressen van bij ons. Ook haar lievelings-Italiaan buiten Italië én een uit te proberen adres in Londen staan in de lijst.

Gent

Per Bacco (St. Jacobsnieuwstraat) heeft bijzonder lekkere pasta’s. Als je met een gezelschap bent, kun je vragen om alles tegelijk te brengen en kun je proeven en delen.

Brussel

-Op de foodmarkt op het Kasteleinsplein in Elsene (elke woensdagnamiddag, 13-18 u.) staat een Italiaan met heel goede producten, waaronder bio-burrata en -ricotta van Azienda Querceta. In de buurt wonen veel Italiaanse expats en zij shoppen hier ook. Nadien kun je in La Piola (Edelknaapstraat 2) een lekkere pasta eten.

Caffe al dente(Dekenijstraat 87, 1180 Ukkel, 02 343 45 23) combineert een salumeria (delicatessenzaak), een enoteca (wijnhuis) en een osteria (eethuisje). Ook zij verkopen de burrata van dezelfde Querceta en werken met topproducten. Je kunt er veel natuurwijn per glas proeven.

Dezelfde eigenaars openden recentelijk Gazzetta (Langehaagstraat 12, 02 513 92 13) in het centrum van Brussel, vlakbij de Louizalaan. Je kunt er terecht voor ontbijt, koffie, broodje, pasta of aperitief en een beperkt aanbod aan meeneemproducten.

Da Mimmo
Da Mimmo© Wouter Van Vaerenbergh

Da Mimmois een chique Italiaan in Woluwe (Ridder Koninglaan 24, 02 771 58 60) met wit linnen en een uitgebreide en dure wijnkaart met super-Toscanen. Wijnmaakster Gaia Gaja is nog het vriendinnetje geweest van Mimmo en zijn wijnkelder weerspiegelt dat.

Wij gaan er steevast in de winter voor de verse linguine al tartufo d’inverno (pasta met wintertruffel). Zijn pasta is zo hemels dat ik wel eens de secondo durf overslaan en twee keer pasta bestel, als voor- en als hoofdgerecht.

Vilvoorde

Testa Rossi, al twintig jaar een vaste waarde in Vilvoorde, verhuisde een paar jaar geleden naar de overkant (Hendrik I Lei 2, 02 305 00 00). De wijnkast van tien meter lang speelt de hoofdrol en niet alleen in het interieur. Het aanbod is verbluffend. De keuken is eenvoudig, maar de wijnkaart, het gezellige interieur en de sfeer maken Testa Rossi een bezoekje waard.

Testa Rossi: met de wijnkast als decor.
Testa Rossi: met de wijnkast als decor.© Wouter Van Vaerenbergh

Leuven

– In Ristorante Rossi (Standonckstraat 2, 016 624848) predikt Felice Miluzzi, voorvechter van slowfood, de eenvoudige, verse, seizoengebonden productkeuken. Er is een kleine, wisselende suggestiekaart. Miluzza was onlangs spreker op TEDx in Leuven (conferentie van lokale ondernemers en creatieve geesten, bedoeld om goede ideeën te verspreiden).

Rossi: Eerlijke productkeuken
Rossi: Eerlijke productkeuken© Wouter Van Vaerenbergh

Enoteca Stappato(stappato betekent ‘ontkurkt’ en verklapt alvast de focus: wijn en Italië) biedt een uitzonderlijke selectie wijnen. Mijn favorieten: de biodynamische Gulfi, Graci en Occhipinti uit Sicilië en het huis Nals Margreid uit Alto Adige/Zuid-Tirol. Via de webshop kun je online bestellen, maar proeven kan bij Renato, in de enoteca vlakbij het station (Diestsestraat 206). Tastings mogelijk vanaf 8 personen.

Amsterdam

Toscanini: Grote ruimte, toch gezellig.
Toscanini: Grote ruimte, toch gezellig.© gf

Toscanini is mijn lievelings-Italiaan buiten Italië (Lindengracht 75, +31 20 623 28 13). Meestal hou ik van klein en knus, maar Toscanini bewijst dat je groot kunt combineren met kwaliteit en gezelligheid. Reserveren is nodig. Het is ook plezierig om in de buurt van de Jordaan een wandelingetje te maken.

Londen

In nog geen drie jaar tijd zijn de Franco Manca-pizzeria’s (met zuurdesempizza) als paddenstoelen uit de grond gerezen in Londen (o.m. in 98 Tottenham Court Road en 91 Old Brompton Road) en diverse grote Britse steden. Het is vooral de zuurdesempizzabodem die het verschil maakt.

De bodem maakt het verschil bij Franco Manca
De bodem maakt het verschil bij Franco Manca© Franco Manca

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content