Is popcorn een gezonde snack?

© iStock

Zet de gojibessen, chia, boerenkool en quinoa even aan de kant want het is de beurt aan popcorn. Uit recente studies blijkt dat gepofte maïs gezonder is dan je denkt.

Dat zit zo. Volgens tests van Amerikaanse wetenschappers bestaat 2,5 procent van de massa van een wolkje popcorn uit polyfenol. Dat is vijfmaal meer polyfenol dan in de meeste ontbijtgranen. Polyfenolen zijn antioxidanten, die de kans op kanker zouden verminderen en ontstekingen en aderverkalking tegengaan. Polyfenolen zitten ook in bessen, wijn, olijfolie, cacao, walnoten en bepaalde groenten en fruit. Bovendien zit popcorn vol voedingsvezels die de spijsvertering bevorderen en de darmen aan de gang houden.

Het wolkje met de piepschuimachtige textuur is dus gezonder dan we denken, maar je moet het wel op de juiste manier klaarmaken en zonder toevoegingen van ongezonde zaken eten. Popcorn is geliefd als bioscoopsnack, maar die bevat vaak ongezonde ingrediënten, zoals boter, suiker, maïssiroop, kunstmatige kleur- en smaakstoffen.

Maar steeds meer merken springen op de ‘gezonde popcorn’-trend en bieden een alternatief. Zoals Propercorn, bij ons onder meer te koop bij Rob in Brussel of Moor&Moor in Gent. Gepoft met een kleine hoeveelheid koolzaadolie en glutenvrij. Het kleine Britse bedrijf zag zijn omzet vorig jaar verdubbelen.

En dan is er nog het fenomeen van de popcornboetieks : zoals een snoepwinkel, maar dan met popcorn. In buitenland duiken heuse ketens op. Eén winkel, twintig smaken, voorlopig nog niet gespot in België. Maar de toegevoegde lekkermakers zoals esdoornsiroop, spek of kaas zijn veelal ongezond.

Het kan echter ook gezonder, zoals bij My Crazy Pop in Parijs. Daar wordt popcorn gepoft door hete lucht, waar geen olie aan te pas komt.

Of maak gewoon zelf popcorn : in een microgolfzak. En kruid met zout, paprika, peper, curry, lookpoeder, kardemom of vanille. (Pieter van Doveren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content