In Vlaanderen geteelde Yacon wellicht volgend jaar verkrijgbaar

Yacon © Getty Images/iStockphoto

In Vlaanderen geteelde yacon, een Andesknolgewas dat ook als zonnewortel of appelwortel gekend is, zal allicht volgend jaar in de winkelrekken te vinden zijn. Ook de verwerkende industrie heeft interesse in de knol die na blancheren en pasteuriseren knapperig blijft, zo is te horen bij het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) in Kruishoutem.

Yacon, een knapperig knolgewas met een smaak die doet denken aan watermeloen, wordt al op beperkte schaal gekweekt door telers in West- en Oost-Vlaanderen en ook in Limburg. “Het gaat om teelten op kleine schaal, met manuele oogst en afzet in de korte keten”, zegt Annelien Tack, onderzoeker openluchtgroenten (PCG). “Komend jaar zetten we in op afzet en we willen ook kijken of die teelt potentieel heeft naar verwerking en industrie toe.”

In het PCG Kruishoutem vinden al enkele jaren veldproeven plaats met de Andesknol. “De voorbije jaren hebben we gezien dat er makkelijk opbrengsten tussen de 30 en 50 ton per ha gehaald kunnen worden, afhankelijk van het groeiseizoen en hoe vroeg je kan starten.”

Ook bataat

Ook met bataat (zoete aardappel) werd dit jaar geëxperimenteerd. Een eerste koepel werd eind augustus al geoogst, met een opbrengst van 10 tot 20 ton per ha. “Als we het volledige seizoen kunnen uitdoen, dan is die teelt voor verschillende rassen rendabel. Bataat is een daglengtegevoelige plant. De knolvorming komt maar op gang als de dagen korter worden.”

Het proefcentrum zet ook zijn onderzoek naar kruiden en eetbare bloemen verder. “Telers vragen om nieuwe soorten te telen die in de sierteelt gebruikt worden, eetbaar zijn en daardoor ook potentieel hebben. Het gaat onder meer om verschillende soorten salvia en agastache.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content