In de cocktail: vier keer tonic met een oosterse toets

© /

Dat het tonicgedeelte in een cocktail even belangrijk is als spirit, is stilaan duidelijk. Met zijn nieuwe gamma wil East Imperial vooral de smaakpapillen van de veeleisende cocktailfanaat plezieren.

Een goeie gin verdient een goeie tonic. De tijd waarin de cocktail werd klaargespeeld met een veel te scherpe derderangstonic of een ongecontroleerde kwak uit een plastic fles die al enkele dagen open stond, is – gelukkig – voorgoed achter de rug.

Vandaag zijn gin-tonics, en bij uitbreiding alle cocktails waarin de spirit wordt vermengd met een softdrink, onderworpen aan enkele ongeschreven wetten. Althans, voor wie ze wil bereiden volgens de regels van de kunst.

Een aangepast glas, een flinke portie ijs (bij voorkeur in grote blokken), een spirit, en dus ook een goeie tonic met een zachte kwaliteitsbubbel zijn de norm geworden. Door merken als Fever-Tree en Schweppes vonden de geüpgraded drankjes in een almaar gevarieerd assortiment ook vlot de weg naar de Vlaamse huiskamers. Eerst via gespecialiseerde drankenzaken, daarna via de supermarkten.

Ook East Imperial mengt zich in het cocktaildebat. Het bedrijf van twee Nieuw-Zeelandse vrienden, Kevin Law-Smith en Tony Burt, schakelde drie jaar geleden over op mixers die de smaak van de spirit onderstrepen eerder dan ze te maskeren. Met hun gamma wil het duo hommage brengen aan de glamoureuze bars die gincocktails sublimeerden, zoals de Singapore Raffles die begin vorige eeuw voor het eerst de Singapore Sling serveerde.

Het oosten loopt overigens als een rode draad door het hele project. ‘Omdat Azië de thuisbasis is van de gin-tonic’, legt mede-oprichter Burt uit.

Hun eerste Tonic Water – voordien uitgebracht onder de noemer Burma Tonic – grijpt terug naar een oorspronkelijk familierecept uit 1903, op basis van Aziatische ingrediënten (waaronder wilde limoen), en natuurlijk bronwater uit het land van The Hobbit. ‘Een combinatie die zorgt voor een aparte ervaring’, aldus Burt nog.

Ook andere drankjes zorgen voor dat tikkeltje extra, zoals de suikerarme Old World, een tonic met de hoogste kinineconcentratie op de markt (en uitstekend in combinatie met kruidige gins); de Ginger Beer, op basis van gember; de pittige Thai Dry Ginger Beer (met extracten van natuurlijke gemberwortel); en de eigenzinnige Yuzu– en Grapefruit Tonic.

Drie jaar geleden veroverde East Imperial de markt. Sinds het najaar zijn de tonics ook bij ons verkrijgbaar. Ze moeten vooral de smaakpapillen van de veeleisende cocktailfanaat plezieren.

Vier cocktailrecepten om de proef op de som te nemen.

In de cocktail: vier keer tonic met een oosterse toets

Patrónic

Ingrediënten:

5 cl tequila Patrón Silver

East Imperial Yuzu Tonic

Sinaasappel of limoen

Werkwijze:

Vul een glas met ijsblokjes. Schenk hierover 5 cl Patrón Silver. Vul aan met East Imperial Yuzu Tonic. Garneer naar smaak met een sinaasappel- of limoenzeste.

Dark & Stormy

Ingrediënten:

5 cl donkere rum

East Imperial Ginger Beer

Limoen

Werkwijze:

Vul een glas met ijsblokjes. Schenk hierover de rum. Vul aan met het East Imperial Ginger Beer. Garneer met een partje limoen.

Vermout & Tonic

Ingrediënten:

5 cl Carpano Antica Formula

East Imperial Tonic Water

Sinaasappel

Werkwijze:

Vul een glas met ijsblokjes. Schenk hierover de Carpano vermout. Vul aan met East Imperial Tonic Water (OldWorld Tonic). Garneer met een partje sinaasappel.

Woodford Thoroughbred

Ingrediënten:

5 cl Woodford Reserve whisky

East Imperial Thai Ginger Ale

Limoen

Werkwijze:

Vul een glas met ijsblokjes. Schenk hierover de bourbon. Vul aan met East Imperial Thai Ginger Ale. Garneer met een schijfje limoen.

In de cocktail: vier keer tonic met een oosterse toets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content