In de ban van de brandnetel

Brandnetels zitten boordevol goede eigenschappen. Dus waarom niet gebruiken in de keuken? Vier recepten.

Brandnetels worden wel eens in een slecht daglicht geplaatst. Nochtans zit dit woekerende gewas boordevol goede eigenschappen. Wat dacht u bijvoorbeeld van brandnetels in de keuken? Het loont de moeite de prikreflex te overwinnen en de brandnetel naar hartenlust om te toveren tot heerlijke gerechten.

We kennen de kleine brandnetel of Urtica urens met zijn gemiddelde hoogte van 30 cm en de grote brandnetel, Urtica dioica , die wel twee meter groot kan worden. Urtica verwijst naar ‘urere’, wat voor branden staat. De naam netel zou afgeleid zijn van ‘noedl’. Dat betekent naald en het verwijst naar de naaldjes op de bladrand die gemeen kunnen prikken.

De brandnetel is dan ook beslist geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, hoewel hij niet prikt als je hem langs onderen benaderd. De plant heeft kleine haartjes, de zogenaamde brandharen die bij aanraking het mierenzuur afscheiden dat verantwoordelijk is voor het brandende gevoel. Deze haartjes staan schuin naar boven, vandaar dat ze niet steken als je de netel onderaan plukt.

Mild en kruidig

Dat de brandnetel zijn mannetje kan staan in de keuken tonen onderstaande recepten. De brandnetel heeft immers een sublieme, milde, kruidige smaak. Je kan hem gebruiken zoals spinazie. Net als bij spinazie is het trouwens af te raden een netelgerecht nog eens op te warmen omwille van het nitraatgehalte.

De brandnetel is gemakkelijk verteerbaar, bloedreinigend en waterafdrijvend, versterkend en vitaliserend. Brandnetels zitten immers boordevol vitaminen en mineralen.

Ook thee en sap

Netels oogst u bij voorkeur in de lente. Let er echter op dat u geen netels plukt op vervuilde plaatsen of locaties die misschien behandeld zijn met insecticiden! Gebruik enkel de topjes en de jonge blaadjes die mals zijn bij het plukken. Maart, april en mei zijn uitgelezen maanden voor brandnetelgerechten. Na het koken is het prikgevaar volledig weg. Jonge netels zijn heerlijk in soepen, aardappelgerechten, souflƩs en groentetaarten. Voeg niet te veel andere kruiden toe om hun subtiele smaak ten volle tot zijn recht te laten komen.

Thee van brandnetels zou een uitgesproken middeltje tegen voorjaarsmoeheid zijn. Ook netelsap kan een aanvulling zijn voor tal van gerechten. Mix hiervoor de gewassen brandnetels met water en zeef de bekomen brij. Werk met dit sap gekookte gerechten zoals soep en puree af. Netels zijn een godsgeschenk voor onze gezondheid waarvan we volop kunnen genieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content