In beeld: Belgische gins

In beeld: Belgische gins
© gf

Forest Dry Gin © gf

Met zijn Forest Dry Gins stuurt de Antwerpse wijnsommelier Jurgen Lijcops (restaurant The Glorious) de ginliefhebbers Vivaldi-gewijs op ontdekkingstocht: voor elke seizoen een andere gin. De 'Autumn'-, 'Winter'- en 'Spring'-gins zijn al uit. Op de eerstvolgende creatie is het nog heel even wachten.

Filliers Dry Gin © gf

De befaamde jeneverstokerij werkte het aloude recept van Firmin Filliers om in een smaakvolle gin: Filliers Dry Gin 28, zeg maar de eerste Belgische premium gin. Het getal in de naam verwijst naar het aantal kruiden die er in verwerkt zijn.

The Herbalist © gf

Ook op en top Belgisch, bovendien 100% biologisch en gestookt op traditionele wijze gestookt, is The Herbalist. Voor deze premium gin staken de huidige distilleerder van Filliers en het Belgische bedrijf Keypharm de koppen bij elkaar. Het resultaat is een gin met fijn aroma op basis van 50 planten en kruiden. Topsommelier Joachim Boudens, mixologist Manuel Wouters en chef Claudio Dell'Anno zijn fan en creëerden al een eigen 'perfect serve'.

Blind Tiger © gf

Blind Tiger Gin is creatie van Deluxe Distillery in Kortrijk, en een van de favoriete gins van Belgische topmixologiste Hannah Van Ongevalle (cocktailbar The Pharmacy in Knokke). Een unieke creatie met een leuke naam en dito look, want het oog wil ook wat.

vibe © gf

Vibe is een creatie van twee ginliefhebbers uit Herentals: Ben Heylen en Filip Janssens. Het is naar eigen zeggen 'een London dry, maar dan volgens de New Western Style'. De citrus-hinten zijn zeer dominant, maar ook sterk in de afdronk.

Buss n°509 © gf

De Antwerpse ondernemer en ginkenner Serge Buss Buss bracht al even een eigen, succesvolle Buss n°509 op de markt, een gin verkrijgbaar in verschillende smaken. De 'Raspberry' (framboos) verkoopt als zoete broodjes in de Antwerpse Gintonicshop. Hij is zoeter van smaak en als je er tonic aan toevoegt, krijg je... een roze gin-tonic. 'Onze vrouwelijke klanten zijn er tuk op', aldus Gintonicshop-verkoopster Jennifer Menten.

gin spring © gf

Meester-mixoloog Manuel Wouters van de Antwerpse Sips Bar heeft ook enkele uitstekende gins achter zijn naam. Deze 'Black Pepper' uit zijn Spring Gin-collectie is 'een kruidige gin, af te werken met rucola en citroengras.' Om uit te proberen.

Fleming's gin © gf

Hoewel vrouwen befaamd zijn voor hun verfijnde geur- en smaakzin, blijft de productie van gin bijna uitsluitend een mannenzaak, ook in onze contreien. Met Fleming's Gin, een creatie van de West-Vlaamse Angelique Lefebvre, heeft België een gin 'met girl power' in de handel. Hij bevat acht botanicals en verse frambozen. De genummerde flessen zijn handmatig gebotteld en gelabeld.

Ginderella © gf

Geert Heyneman, Gents stadsecoloog, volgde een cursus distilleren en maakte deze een originele gin op basis van onkruid. Voor het Gents Project "Eet de Stad in Balans", werd Ginderella als aperitief bedacht. De smaak? Pittig. Je waant je haast in een weide bij het opsnuiven van de aroma's.