In 2015 opnieuw ‘Dagen Zonder Vlees’: ‘Gezellig om samen te doen’

© iStock

‘Dagen Zonder Vlees’, de campagne die mensen aanspoort minder vlees en vis te eten om hun ecologische impact te verkleinen, wordt na een jaartje pauze dit jaar hernomen van 18 februari tot 4 april.

Meedoen in groep staat dit jaar centraal in de campagne die vrijdag, veertig dagen voor de start van de vastenperiode, gelanceerd wordt. ‘Vleesconsumptie is nog altijd een van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van de aarde’, zegt campagneleider Alexia Leysen. ‘Elke vegetarische dag bespaart gemiddeld 11 vierkante meter op de ecologische voetafdruk, duizend liter water en twee kilo broeikasgassen.’

De campagne is geen pleidooi voor het volledige vegetarisme, zoals het nieuwe campagnespotje benadrukt, maar een oproep om bewuster om te gaan met het milieu en eetgewoonten. Meedoen in groep staat dit jaar centraal. ‘Gezien de groeiende wereldbevolking is het noodzakelijk om duurzamere voedingsgewoontes te creëren. En het is gewoon veel gezelliger om dat samen te doen’, zegt Leysen.

Strijd tussen groepen

In veertig categorieën, zoals universiteiten, bedrijven, families en verenigingen, kan in groep deelgenomen worden. Op de website staat een DZV-teller, waarbij elke vegetarische dag van elke deelnemer meetelt. De groepen strijden om de hoogste plaats in een ranking. De actie, die loopt van 18 februari tot 4 april 2015, krijgt steun van veertig BV’s.

‘Samen met 40 bekende persoonlijkheden willen we nog meer mensen bereiken om collectief stil te staan bij de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu’, zegt Alexia Leysen. Onder meer Adil El Arbi, Natalia, Dirk De Wachter, Sofie Lemaire, Wouter Torfs, Matteo Simoni, Kobe Desramaults en Bart De Pauw verlenen hun steun. (BELGA/AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content