Illy pakt uit met koffiekopje van Daniel Buren

© Illy

De Franse kunstenaar Daniel Buren vertaalde de vorm van de kopjes naar zijn eigen beeldtaal.

De Illy Art Collection is alweer een kunstig kopje rijker. Het Italiaanse koffiehuis nodigde de Franse kunstenaar Daniel Buren uit om zijn beroemde kopje onder handen te nemen.

Een kunstwerk van Daniel Buren (°1938) herkennen is meestal niet zo moeilijk: de Franse kunstenaar geniet intussen wereldfaam met zijn kleurrijke locatiegebonden werken, die hij sinds 1965 telkens opnieuw zorgvuldig opbouwt met gekleurde en witte strepen van exact 8,7 centimeter breed.

Dat concept vertaalde hij naar de vier espressokopjes. De kopjes zelf zijn volledig zwart, de ondertasjes zijn bovenaan – gedeeltelijk – zwart, maar hebben onderaan allemaal een verschillende kleur.

Monumenta

Aanleiding voor de lancering vormt de tentoonstelling van Buren tijdens de vijfde editie van de kunstbeurs Monumenta in Parijs. Vorig jaar mocht de Indiase kunstenaar Anish Kapoor het Grand Palais inpalmen. Ook hij creëerde toen voor Illy een kunstig kopje.

Het Illy Art project bestaat al sinds 1992. Tot nu toe werkten meer dan 70 kunstenaars mee. Ook in 2004 bundelden Daniel Buren en de Italiaanse koffieproducent de krachten al een keertje.

Elien Haentjens

De gelimiteerde set van vier kopjes kost 160 euro en is te koop op Monumenta (10 mei tot 21 juni) en via de webshops van Illy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content