“Ik kookte nooit eerder op een boot” (Chef Karen Keygnaert van sterrenrestaurant A’Qi)

© Facebook

Terwijl ‘De Smaakboot’ door Brugse reien en het Meetjesland vaart, nestelt chef Karen Keygnaert van restaurant A’Qi zich in de kombuis om de passagiers te verlekkeren met een weloverwogen driegangenmenu.

Terwijl ‘De Smaakboot’ door Brugse reien en het Meetjesland vaart, nestelt chef Karen Keygnaert van restaurant A’Qi zich in de kombuis om de passagiers te verlekkeren met een weloverwogen driegangenmenu.

Tijdens ‘De Week van de Smaak’ nemen elf gerenommeerde chefs plaats achter het fornuis van de historische ‘Smaakboot’. Op 19 november vertrekt de culinaire schuit vanuit de feeërieke Brugse grachten en vaart ze door de polders en kreken van het Meetjesland om tenslotte in Eeklo aan te meren. Ook die dag nestelt zich een gerenommeerde chef in de kombuis. Karen Keygnaert van sterrenrestaurant A’Qi zal haar passagiers aan de hand van een driegangenmenu trachten te overtuigen om vaker met Noordzeeproducten te werken. “Ik vind het best wel opwindend want ik kookte nooit eerder op een boot. Het is een leuk changement de décor”, vertelt ze enthousiast.

Inheemse vis in de kijker

“In A’Qi werken we zo vaak mogelijk met Belgische vissen. We hebben een leverancier in Zeebrugge die ons voorziet van verse pladijs, tong, schar, tarbot en ettelijke andere Noordzeeproducten. Mensen zijn vaak wantrouwig tegenover vissen die ze niet kennen, maar ik probeer ze van het tegendeel te overtuigen”, aldus Keygnaert.

Hoewel ze in haar -met een ster bekroonde- restaurant regelmatig knipoogt naar de Oosterse keuken, gebruikt Keygnaert geen tonijn meer in haar gerechtjes: “Tonijn heb ik al enkele jaren van mijn menu geschrapt. De gewone leek weet het niet, dus acht ik het ook mijn job om mensen er bewust van te maken dat die prachtige vis met uitsterven bedreigd is. Bepaalde niet-duurzame producten komen er bij mij simpelweg niet in. “

Als er goeie pladijs voorradig is, zal ze op de smaakboot met deze Belgische platvis toveren. “Ik vind pladijs een overheerlijke en dankbare vis. Je kan er een prachtige, dikke filet afhalen. Ik begrijp niet waarom mensen er wantrouwig tegenover staan. Als voorgerecht zal ik een taboulé met North Sea Deluxe garnalen serveren en als dessert een vanillemacaron met peer en chocolade”, verklapt de gerenommeerde kokkin.(JC)

Vergeet ook zeker niet deel te nemen aan de Smaakboot-wedstrijd. Tijdens de ‘Week van de Smaak’, van 13 tot 23 november, koken elf topkoks een driegangenmenu voor 40 passagiers op een rondvarende boot door Vlaanderen. Win een ticket voor twee personen, inclusief driegangendiner en overnachting met ontbijt.Deelnemen kan hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content