Horseele neemt twee Michelinsterren mee naar Gent

Danny Horseele opent op 28 augustus zijn nieuw restaurant in de Ghelamco Arena van AA Gent. Zijn twee Michelinsterren van zijn failliete zaak in Dudzele mag hij meenemen naar het voetbalstadion.

In de Gentse Ghelamco Arena opent woensdagavond 28 augustus het nieuwe restaurant van tweesterrenchef Danny Horseele. De chef wordt verantwoordelijk voor het vakgedeelte in Horseele, zoals het restaurant gaat heten. Het financieel en zakelijk beheer van het restaurant komt in handen van de club.

“Het restaurant is niet alleen een toegevoegde waarde voor het stadion, maar ook de gastronomie van de stad Gent gaat erop vooruit”, zegt AA Gent-voorzitter Ivan De Witte. De club koos om twee redenen bewust voor een toprestaurant. “Ik denk dat de schoonheid van dit stadion een verlengstuk kan krijgen met een restaurant van die orde. Daarnaast heeft voetbal, naast het volks karakter, ook een zakelijke dimensie.”

‘Geen voetbalrestaurant’

Het zeshonderd vierkante meter grote restaurant op de vierde verdieping van de Ghelamco Arena kijkt ten dele uit op het veld. Er zijn 150 zitplaatsen in het restaurant en nog eens 100 in de bar. Het restaurant werd ingericht door Lieven Musschoot. “Een goede restaurantinrichting moet kosmopolitisch zijn”, zegt hij. “Dit is duidelijk geen voetbalrestaurant, al kijkt het uit op het veld.”

Een driegangenlunch ‘Het Moment’ kost ’s middags 48 euro. Er is ook een vijfgangenmenu ‘Impressies’ (100 euro), met vegetarische variant. ‘De Beleving 7’, een zevengangenmenu dat verwijst naar het stamnummer, kost 125 euro.

Danny Horseele was dertig jaar chef in ’t Molentje in Zeebrugge. Naast twee Michelinsterren kreeg hij ook een score van 18/20 van GaultMillau en werd eind 2007 door diezelfde gids bekroond met de titel “Chef van het Jaar”. Zijn zaak ging in 2008 failliet maar de chef opende daarop een nieuwe zaak in Dudzele, die deze zomer op de fles ging.

Horseele brengt zijn twee Michelinsterren mee naar Gent, maar mag zich binnen de twee maanden aan een inspectie verwachten. “We hebben ruim een maand stilgelegen, maar ik werk met hetzelfde team aan dezelfde hoge kwaliteit, ik lig er niet wakker van”, zegt hij over de nakende inspectie. “Sterren zijn commercieel wel zeer belangrijk.”

Faillisement: ‘Ik had geen andere keuze’

Het recente faillissement van zijn restaurant in Dudzele was volgens Horzeele “een weloverwogen beslissing maar wel de moeilijkste in mijn leven”. “Ik had geen andere keuze meer”, zegt hij. “Maar ik voel me heel goed in de duidelijke afspraken die met de club gemaakt zijn, ik denk dat in de toekomst veel restaurants op die manier moeten werken, zeker met het nieuwe kassaregistratiesysteem. Als je 18 tot 20 uur per dag in een keuken staat, kan je je niet meer bezighouden met financiële of zakelijke aspecten. Werken met een financieel manager heeft het voordeel dat er onmiddellijk kan bijgestuurd worden en de kok zich kan focussen op wat hij moet doen: koken.”

Zowel Horseele als De Witte hopen dat het restaurant vanaf het derde jaar winstgevend wordt en dat er de eerste twee jaar break-even gedraaid wordt. De Witte zegt dat er voor het restaurant jaarlijks een budget van 1 miljoen euro aan de kostenzijde voorzien is. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content