Hop Gastrobar in Leuven: bistronomie met aangepaste bieren

Bram Verbeken © Diane Hendrikx

Bram Verbeken brengt in Hop Gastrobar een licht verteerbare, frisse en creatieve keuken met weinig pretentie. Bistronomie zoals het bedoeld is, met ingrediënten die in volle glorie zichzelf mogen zijn op het bord.

De dag start voor deze chef met een wandeling door zijn tuin, waar hij een bakje vult met kruiden en bloemen die straks de fijne bordjes zullen afmaken.

Bij Hop wordt bier op hetzelfde niveau getild als wijn. Bij elk gerecht vind je naast een aangepaste wijn ook een aangepast bier, van een van de vele eigenzinnige, kleine brouwerijen die België rijk is.

Opmerkelijk op de kaart zijn de bieren van de brouwers van Antidoot, die het in korte tijd tot cultbieren geschopt hebben en die haast nergens te proeven zijn. Ook een ruime selectie geuze toont de voorkeur die Verbeken heeft voor frisse, zure bieren.

De non-alcoholische glaasjes zijn van de hand van de getalenteerde Taike Verdonck, die bij Chambre Separée verbaasde met haar alcoholvrije arrangementen op basis van gefermenteerde sappen, infusies en verse kruiden.

Uitdaging vindt Verbeken in het werken met simpele ingrediënten, die hij door een slimme combinatie boven zichzelf doet uitstijgen. ‘Klassieke edele ingrediënten zoals sint-jakobsvruchten, langoustines of kreeft laat je eigenlijk het best met rust als je ze tot hun recht wilt laten komen’, aldus de chef. ‘Nederige ingrediënten zoals pompoen of mais triggeren mij om creatief te zijn. Zo staat er momenteel een verrassend gerecht met gerookte forel, suikermais en popcorn op de kaart.’ De zuren in de keuken van Hop komen van een welgemikte geut kriekbier in een stoofpot of een lepeltje van een van de vele zelfgemaakte azijnen die er op het schap staan.

‘Goed gedoseerde zuren breken elk gerecht open’, besluit Verbeken, terwijl hij ons laat proeven van een pot azijn waar zelfgekweekte hopbellen in dansen.

Hop Gastrobar

Vaartkom 1a, 3000 Leuven. hopgastrobar.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content