100 procent Belgisch en geen verspilling: deze nieuwe ouderwetse slager maakt worsten met een visie

Simon Bomans gelooft in een ethische aanpak voor de productie van zijn worsten. © TONY LE DUC

Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.

Wie: Simon Bomans van Saucisses

Specialiteit: kwaliteitsworst

Waar: Brussel, sinds 2020

Dat de opkomst van de nieuwe korteketenproducten tot verrassende omscholingen leidt, is een understatement. Het parcours van Simon Bomans (35) dwingt wat dat betreft alvast respect af. De uit Luik afkomstige juridisch analist liet zijn baan bij een vooraanstaande bank achter zich en koos voor het ongepolijste decor van een slagerij. “Ik voelde wel iets voor een echte ouderwetse beenhouwerij, maar ik wilde nu ook weer niet verdrinken in een veel te uitgebreid aanbod. Door eliminatie ben ik dan uitgekomen bij worst.” De nieuwe ouderwetse slager heeft een duidelijke visie op zijn bedrijf. Een ethische aanpak, geen verspilling en lokale producten vormen de kern. Maar terwijl hij aan de realisatie van zijn project bezig was, kwam er nog een dimensie bij: mensen met een beperking. Zo werkt hij schouder aan schouder met Ridouane en Xavier, en dit al vanaf het begin, sinds april 2020, de periode van de pandemie. Het werd dan ook een vliegende start. “In het begin werkte ik samen met essentiële handelszaken, vandaag is de distributie van mijn producten in handen van eFarmz, waardoor mijn producten ook buiten Brussel hun weg naar de consument vinden”, aldus de jonge ondernemer.

© TONY LE DUC

De meerwaarde van zijn producten ontstaat door op de ouderwetse manier te vertrekken van 100% Belgisch varkensvlees (varkensschouder en schoudervet, dat verschilt van de magere en onderste delen die meestal voor deze specialiteit gebruikt worden). Daarvoor vertrouwt hij onder meer op Lovenfosse in Aubel of PQA in Malmédy. Verder gebruikt hij een natuurlijke Belgisch AB-darm (30/32 mm) en verbetert hij het vlees via verrassende recepten. Een van zijn succesnummers is bijvoorbeeld Purple Rain, een creatie die hij omschrijft als Vlaams. Hoezo Vlaams? Dat heeft allicht te maken met de traag gestoofde rodekool die wordt gemengd met Vlaamse cassonade, gerookt boerenspek, conferenceperen, frambozenazijn en gekaramelliseerde uien. Een van de vijftien andere producten luistert naar de naam Blue Monday en is gebaseerd op verschillende blauwe kazen. Verder zijn er nog Dr. Green, een uiterst verfijnde boerenworst op basis van broccoli, raapjes, citroensap en ansjovis, en Orange Trip, een unieke creatie op basis van rode cheddar en Brusselse jalapeños, zorgvuldig gefermenteerd met knoflook en komijn. “Een beetje zoals de nacho’s in de bioscoop, maar dan beter.” Simon Bomans maakt behalve worsten van 90 gram ook nog fijne vleeswaren, echte bloedworst en paté. En hij neemt zich voor de pittigste merguez van Europa te maken, en zelfs een pure frikadel, zonder toevoegingen. Van ambitie gesproken.

Verkooppunten

De inwoners van de 19 Brusselse gemeenten kunnen alle producten van Saucisses bestellen via de webshop sauciss.es

Ter plaatse kopen kan ook: Neerstalsesteenweg 178, 1190 Brussel. Simon Bomans geeft ook workshops om worsten, bloedworsten en patés te leren maken.

Meer info: terroir.be

Partner Content