Hondshaai is ‘Vis van het jaar 2015’

© VLAM

Hondshaai is door VLAM uitgeroepen tot vis van het jaar. Op het palmares volgt hij de zeetong op.

Hondshaai is de nieuwe Vis van het jaar. Met deze bekroning kijgt de vis een jaar lang een extra duw in de rug, waardoor ook de consumptie zal stijgen. En hondshaai heeft daar alle potentieel voor, zowel op culinair vlak als op de aanvoer die makkelijk kan inspelen op een stijgende vraag. Dat meldt VLAM die – samen met de Vlaamse visserij – intussen al voor de 27ste keer een vis promoot.

Hondshaai is zoals andere haaiensoorten een kraakbeenvis en bevat geen graten. Hij is eerder klein, langgerekt en slank van vorm, zelden langer dan 60 cm. Hondshaai heeft een lichtbruine grondkleur die bedekt is met veel donkere vlekken. Hij brengt het grootste gedeelte van zijn tijd door op de zeebodem, waar hij zich ’s nachts voedt met een breed scala aan mariene organismen. Ze planten zich gedurende het ganse jaar voort.

Duurzaam

Wat aanvoer betreft bekleedt hondshaai de negende plaats in de visveilingen, net na garnaal, sint-jacobsschelpen en rode poon. Maandelijks wordt een 40 à 50 ton van de vis aangevoerd, in totaal een 500 ton per jaar met aanvoerpieken in het voor- en najaar.

In onze contreien wordt de vis vooral verschalkt in de Noordzee en de Keltische regio. Dat gebeurt doorgaans op een duurzame manier, mede dankzij de investering in duurzame visserijtechnieken.

Consumptie

Uit cijfers blijkt dat 3 % van de Vlaamse gezinnen wel eens hondshaai koopt. De laatste jaren zien we een gestage stijging in het verbruik, van 145 ton in 2008 naar 177 ton in 2014. Over de consumptie in de horeca zijn geen cijfers beschikbaar, maar volgens de NortSeaChefs is hondshaai een smaakvolle vissoort met veel potentieel die zeker een plaats verdient in onze restaurants.

In de keuken

In de handel is hondshaai vrijwel altijd gevild verkrijgbaar. Schoongemaakt, gestroopt en in moten versneden lijkt hij sterk op paling. Vroeger werd hij bijgevolg wel eens als ‘zeepaling’ verkocht. In tegenstelling tot paling is hondshaai een magere vissoort met gemiddeld 0,7 g vet per 100 g visvlees. Alle palinggerechten zijn ook toepasbaar op hondshaai: van stoofpotjes in het groen en dikke wintersoepen tot opgelegd in het zuur en gewoon gebakken.

In de kijker

Door deze onderscheiding wordt hondshaai het hele jaar in de kijker gezet om de consumptie te stimuleren. In samenwerking met topchef Filip Claeys van restaurant De Jonkman in Brugge werd een receptenfolder samengesteld, die gratis verdeeld wordt in de visverkooppunten. Er staat ook een nationale wedstrijd voor de horeca op til: de kok die het lekkerste en origineelste Vis van het Jaar-recept op zijn kaart heeft staan en in het najaar de finale van de wedstrijd wint tijdens Horeca Expo Gent, wordt ‘Viskok van het Jaar 2016’. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content