Hollandse nieuwe smaken weer als vanouds

Uit de eerste proeverijen blijkt dat de kwaliteit van de Hollandse nieuwe dit jaar beter is dan verwacht. De eerste exemplaren zijn vanaf 6 juni verkrijgbaar.

De kwaliteit van de Hollandse nieuwe is dit jaar beter dan experts hadden verwacht. Het vetgehalte van de maatjesharing, dat gedurende het seizoen nog flink zal toenemen, voldoet nu al ruim aan de eisen. Dat bleek vrijdag tijdens een haringproeverij in het Deense vissersplaatsje Skagen, een belangrijk centrum van de Hollandse nieuwe. Die mag alleen zo heten als hij goed vet is en op de traditionele Hollandse manier is verwerkt.

Nederlandse vishandelaren, vooral uit Katwijk, kopen in Skagen niet alleen de vis op de veiling, maar zien er ook op toe dat alles op de Nederlandse manier gebeurt. In het haringseizoen, zo’n zes weken per jaar, zijn ze nadrukkelijk aanwezig in de visbedrijven in Skagen.

“Het voorjaar was niet erg warm, daarom is het verrassend dat er al veel zoveel vet aan de haring zit”, zegt de Katwijkse vishandelaar Martin Haasnoot. “Waarschijnlijk komt het door het licht. Het was weliswaar koud, maar niet vaak bewolkt.” En licht is naast warmte van cruciaal belang voor de ontwikkeling van plankton, het voedsel van het vette visje. “Vorig jaar was de haring doorsnee maar dit jaar vetter, smeuïger en lekkerder”, zo oordeelt Haasnoot.

Ook haring-industrieel Werner Larsson is blij verrast. “Een week geleden was de haring nog niet vet genoeg. Toen kwamen een paar warme dagen, die hebben klaarblijkelijk voor wonderen gezorgd.”

Liefhebbers van de Hollandse nieuwe moeten nog even geduld hebben. In Nederland is de Hollandse nieuwe verkrijgbaar vanaf woensdag. Dan wordt in Scheveningen traditioneel het eerste vaatje geveild. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content