Hoeveel calorieën bevat jouw favoriete alcoholische drankje?

© iStock

Aan eindejaarsfeestjes houd je makkelijk enkele kilootjes over. Vaak ook met dank aan de bubbels, de cocktails en de glaasjes wijn.

Op het etiket van alcoholische dranken staat (nog) niet aangeduid hoeveel calorieën erin zitten, maar alcohol doet wel degelijk verdikken. Een gram alcohol levert 7 kcal, terwijl een gram vet 9 kcal waard is.

Een studie van de Britse Royal Society for Public Health toonde al aan dat 75% van de liefhebbers van alcohol niet in staat is correct in te schatten hoeveel calorieën er in een glas van hun lievelingsdrankje zitten. Heb je niet meteen zin in ingewikkelde berekeningen voor je een toast uitbrengt? Hieronder vind je een overzicht van de caloriewaarde van een aantal populaire alcoholische dranken.

Lichte bubbels

Op een avondfeest is een glaasje champagne wel op zijn plaats. En gelukkig is dat met slechts 75 kcal een van de minst calorierijke alcoholische dranken. Toch komt het overeen met 22 minuten stappen, 9 minuten joggen, of 12 minuten fietsen.

Aperitief

Als het aperitief slecht is voor de lijn, dan ligt dat vooral aan de hapjes. Maar let toch ook op voor de alcoholische dranken: reken 50 kcal per glas cider, 55 kcal voor aperitieven op basis van wijn, 90 kcal per glas wodka, 110 kcal voor een pastis, 120 kcal voor een glas whisky, 130 kcal voor een martini en 150 kcal per glas sangria.

Niet-alcoholische dranken zijn evenmin onschuldig. Een groot glas fruitsap bevat toch zowat 100 kcal, en een frisdrank (niet de lightversie) levert makkelijk 150 kcal.

Hoeveel calorieën bevat jouw favoriete alcoholische drankje?

Rood, rosé of wit

De meeste wijnen – dan hebben we het over rode wijnen van 12% (beaujolais, bordeaux, bourgogne, chardonnay), roséwijnen van 12% (cabernet, Côtes de Provence) en witte wijnen van 12% (Alsacewijnen, pinot blanc, Côtes-du-Rhône) – bevatten tussen 80 en 90 kcal per glas. Dat betekent 7 minuten zwemmen, 20 minuten tafeltennis of tai chi, of een halfuurtje wandelen met de hond.

De energetische waarde van witte likeurwijnen (sauternes, monbazillac) ligt rond 100 kcal per glas. Om daar vanaf te raken, moet je 26 minuten stappen of 11 minuten joggen. Let ook op voor zoete wijnen zoals muscat en banyuls, die tot 150 kcal per glas kunnen bevatten. Die verbrand je met een uurtje poetsen of een halfuur gras afrijden.

Pintje graag

Bevat bier meer calorieën dan wijn? Meestal wel. Reken 105 kcal voor een pils van 25 cl, 111 kcal voor een witbier, 130 voor een kriek lambic, 160 voor een abdijbier, en meer dan 200 kcal voor een Guinness. Het spreekwoord ‘Waar de brouwer is, hoeft de bakker niet te zijn’ bevat dus wel wat waarheid.

Cocktail?

Het alcoholgehalte van cocktails wordt maar al te vaak verkeerd ingeschat, maar ze kunnen ook een onverwacht effect hebben op je gewicht. Zelfs de meest courante cocktails – zoals gin tonic of een fruitige wodkacocktail – bevatten al meer dan 200 kcal. Een eenvoudige cocktail met champagne zet de teller op 250 kcal.

Hoeveel calorieën bevat jouw favoriete alcoholische drankje?
© Thinkstock

Wie op de calorieën let, kan wel eens een oogje dichtdoen voor een cosmopolitan (wodka, triple sec, veenbessensap en limoensap – 150 kcal/glas) en een mojito (rum, limoen, rietsuiker en verse muntblaadjes – 160 kcal/glas), omdat ze minder dan 220 kcal per glas bevatten, en mag ook de fog cutter (witte rum, gin, cognac, sherry, citroensap, sinaasappelsap, orgeade), met 225 kcal per glas, nog net door de vingers zien.

Een mai tai, op basis van rum en curaçao, die 350 kcal bevat, of een white Russian van 425 kcal met wodka, koffielikeur, melk en ijsblokjes, vallen echter niet goed te praten. Een piña colada (bruine en witte rum, ananassap en kokosmelk) kan maar liefst 650 kcal bevatten.

Met een margarita (tequila, sinaasappellikeur en limoensap) krijg je 740 kcal binnen en de Long Island iced tea, ook bekend als de ‘Big Mac van de cocktails’, is een mengeling van wodka, gin, witte rum, triple sec, tequila, citroensap en coca cola die met 780 calorieën boven al de rest uitsteekt. Om te voorkomen dat die calorieën aan je lichaam blijven plakken, moet je minstens twee uur intensief gaan fitnessen.

Op hoeveel komt het dan?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 1 eenheid alcohol gelijk aan 10 g alcohol, wat overeenkomt met een half flesje bier van 5%, een glas (10 cl) rode wijn van 12%, 1 champagnecoupe (10 cl) van 12%, 1 glas (6 cl) porto van 20%, 1 glas whisky (3 cl) van 40% of 1 glas (3 cl) pastis van 45%.

Wil je precies weten hoeveel je consumeert? Het alcoholgehalte van alcoholische dranken wordt altijd op het etiket weergegeven, uitgedrukt in % vol. Dat alcoholpercentage, dat gelijkstaat aan de graden (10% vol is bijvoorbeeld gelijk aan 10°), geeft aan hoeveel milliliter alcohol er in 1 liter van de drank zit. Zo bevat 1 liter wijn van 10% vol 100 ml alcohol. Omdat het soortelijk gewicht van alcohol 0,8 gram is, weegt 1 liter pure alcohol echter niet 1 kilogram, maar 800 gram. Met de volgende formule kun je de hoeveelheid alcohol (in gram) van je consumptie berekenen:

(Hoeveelheid in centiliters x alcoholpercentage x 0,8) /10

Voorbeeld: 1 flesje bier (33 cl) van 8,5% vol (een Duvel bijvoorbeeld) levert 22,5 g alcohol, hetzij 157 calorieën.

(MDF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content