Hoe zal ons bord er in 2014 uitzien?

Ook de keuken is niet immuun voor verandering en wat we op ons bord gepresenteerd krijgen is tijdsgebonden. We verzamelden 5 trends waaraan u zich in 2014 mag verwachten.

Ook de keuken is niet immuun voor verandering en wat we op ons bord gepresenteerd krijgen is tijdsgebonden. We verzamelden 5 trends waaraan u zich in 2014 mag verwachten.

1. Uit eigen tuin

In de keuken blijven we gek op zelfgekweekte groenten. Wat we uit eigen tuin kunnen halen, smaakt toch altijd een tikkeltje lekkerder. Ook in 2014 blijven groentjes uit eigen tuin een echte hype. Begin klein: kweek radijzen, rucola of bieslook. Als dit goed lijkt te lukken, kan je een stapje verder gaan. Courgettes, tomaten, sla of komkommers: er staan geen grenzen aan de mogelijkheden van je eigen tuin.

2. Meer Zuid-Amerikaanse invloeden in onze keuken

De Latijns-Amerikaanse keuken gaat onze Belgische gerechten in 2014 zeker en vast beïnvloeden. Het WK in Brazilië volgende zomer heeft daar zeker wat mee te maken. We gaan op zoek naar exotische ingrediënten, die we makkelijk met onze eigen keuken kunnen combineren. Bij de Latijns-Amerikaanse keuken denken we aan citroen, pili pili, bonen en veel vis.

3. Glutenvrij koken

In 2013 zagen we al de start van deze trend. Meer bepaald op de boekenbeurs van Antwerpen zagen we dat het aantal boeken over ‘koken zonder’ of ‘-vrij koken’ in aantal enorm waren toegenomen. Denk bijvoorbeeld aan boeken als ‘Glutenvrij Kookboek’ van Pamela Moriarty of het kookboek (H)eerlijk van Gwyneth Paltrow samen met Julia Turshen. Less lijkt wel steeds ‘more’ in de keuken en glutenvrij is een echte trend.

4. Iedereen drinkt of eet thee

Theecocktails worden hét drankje van 2014. Een belangrijke vernieuwing is dat we van een eeuwenoud product, namelijk thee, iets verfrissend en nieuw van gaan maken. Dit door er een cocktail van te maken. Naast thee te gaan gebruiken in cocktails, zal het ook als ingrediënt in de keuken gebruikt worden. Zo is het een heel lekker ingrediënt voor dessert en wordt het bijvoorbeeld toegevoegd aan crème brûlée.

5. Gefermenteerde producten

In het Hoge Noorden zijn ze al jaren gek op gefermenteerde producten (voornamelijk omdat dit goed is om voedingswaren te bewaren), maar ook bij ons zouden gefermenteerde voedingswaren hun plek veroveren in onze keuken. Een goed voorbeeld hiervan is Kimchi, of Koreaanse ingelegde kool, die stilaan de wereld veroverde in 2013. Deze fermentatietechniek zou dit jaar wel eens meer kunnen gebruiken worden. Bovendien is het een goedkope techniek van voeding bewaren.

(LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content