Hoe maakt ú het? Met moderne kooktechnieken!

Onze hobbykok van de week, Tanguy Devos, beschouwt koken als een wetenschap. Hij ging in de leer bij de beste koks en presenteert drie recepten met moderne keukentechnieken.

Hoe maakt u het? is een rubriek voor en door hobbykoks, waarin ze tekens een voor-, hoofd- en nagerecht prijsgeven, met een wijntip. Smakelijk!

Tanguy Devos is sportleraar aan het Don Boscocollege in Kortrijk en woont samen met zijn vriendin. Zijn vrije tijd gaat naar allerlei sporten en naar modern koken op niveau. Tanguy heeft een zwak voor kookboeken van de beste chefs, zoals Ferran Adrià en Sergio Herman.

Niet alleen de presentatie van de gerechten vindt Tanguy belangrijk, hij is ook geïnteresseerd in geavanceerde moderne kooktechnieken. De Catalaanse topkok Joan Roca leerde hem luchtledig koken en de Amerikaanse food science writer Harold McGee gaf hem wetenschappelijke uitleg over kookprocedés.

De weetgierige hobbykok volgde ook een cursus Koken en Wetenschap bij foodwetenschapper Bernard Lahousse. Nu weet hij precies wat er gebeurt als je vlees bakt en als je een soufflé laat rijzen. Ook moderne keukenapparaten boeien hem. Tanguy is er trots op dat hij mocht meedraaien in de keuken van Hertog Jan in Sint-Andries (onlangs met een derde ster bekroond) en de Mangerie in Lauwe. Om verder te geraken volgt hij nog een cursus restauranthouder bij Syntra West.

Als Tanguy zelf kookt, combineert hij elementen uit verschillende kookboeken, om iets eigens te creëren. Onderstaande gerechten zijn geïnspireerd op ervaringen die hij opdeed in toprestaurants.

Wijntip: Sancerre (10 euro bij Colruyt), past goed bij de tonijn. Hij is gemaakt van sauvignon blanc en heeft vegetale, citrusachtige aroma’s met frisse zuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content