Het verschil tussen blenden en juicen uitgelegd

© iStock

Een sapje is niet hetzelfde als een smoothie, en het verschil zit’m heus niet alleen in de textuur. Ontdek hier welke formule het beste bij je past.

Wil jij ook gezonder gaan leven of heb je gewoon zin in meer instagramfollowers? Dan zijn drankjes in weckpotten met zo’n papieren rietje helemaal iets voor jou. Sapjes en smoothies, boordevol vitaminen, hebben hun plaats in de voedselpiramide opgeëist en zijn volgens sommigen zelfs voldoende voedzaam en vullend om een hele maaltijd te vervangen. Handig!

Opgepast: een half litertje Minute Maid leeglurken is echter niet hetzelfde. Aan je sapje of smoothie gaat heel wat denkwerk en voorbereiding vooraf, maar niets dat jij mits de juiste keukenapparatuur niet zelf kan klaren. Maar wat is nu eigenlijk het beste: een sapje of een smoothie?

Het verschil tussen blenden en juicen uitgelegd
© IT&M

Het grootste verschil tussen blenden en juicen is het behoud van de vezels. Een blender gebruikt namelijk de volledige vrucht, wat ook nog eens super ecologisch is. Door fruit of groenten te blenden worden vezels behouden en zo worden goede bacteriën in de darmen ondersteund. Dit geeft een langer vol gevoel. Daarnaast zorgen vezels voor een langzame opname van suikers en dat voorkomt schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Bovendien zijn blenders beter geschikt om hardere vruchten zoals wortels klein te krijgen. Naast fruit en groenten kun je voor je smoothie ook gebruikmaken van melk, ijs, noten, zaden, avocado en notenpasta.

Het juicen (zonder vezels) heeft weer een eigen voordeel. Een juicer scheidt het sap en de voedingsstoffen van het vruchtvlees en vezels, waardoor het sap meer voedingsstoffen per portie bevat dan een smoothie. Doordat je lichaam niet eerst vezels en andere elementen uit je voeding moet afbreken, worden de voedingsstoffen eenvoudig door je lichaam opgenomen. Je lichaam hoeft minder energie in te zetten om het ‘eten’ te verteren en kan meer opbouwende reinigende helpers opnemen. Daarnaast bevordert het drinken van een sap je energie en focus en zorgt het voor een verhoogde immuniteit.

Opgepast: zorg er wel voor dat zowel je juicer als je blender voldoende kracht hebben (toch zeker boven de 600Watt). Dit zijn alvast de werkpaarden van onze redactieleden:

Het verschil tussen blenden en juicen uitgelegd
© –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content