Het perfecte eindejaarsmenu volgens… Louie Van Nieuwenborgh (Baked Louie’s)
De bakgrage Louie Van Nieuwenborgh begon met zijn blog Baked Louie’s op zijn 14e, schreef zijn eerste boek toen hij 17 was en legt momenteel de laatste hand aan zijn tweede worp met daarin honderd heerlijk hippe recepten, dat in maart 2017 zal verschijnen. Tussendoor vertelt hij nog hoe zijn ideale eindejaarsfeest eruit ziet. (Dat het iets te maken heeft met desserts, had je wellicht al door.)
Louie’s menu h2>
Voor een rasechte bakker als Louie draait een diner tijdens de feestdagen eigenlijk vooral om een ding: het dessert. In première geeft hij hier het recept voor een Twix-taart. “Een gevaarlijke taart: eens eraan begonnen, is er geen stoppen meer aan!” p>
Wat je nodig hebt: p>
(Voor 10 personen) p>
- 200g bloem
- 1 tl bakpoeder
- een snuifje zout
- 100g kristalsuiker
- 170g boter op kamertemperatuur
- 1 eidooier
- 300g zachte karamelsnoepjes
- 30g melk
- 250g pure chocolade
- 50g witte chocolade
Werkwijze: p>
- Maak eerst de koek. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde bakvom (ca. 21 cm diameter) in met boter en bedek met bakpapier.
- Meng de bloem, het bakpoeder, het zout en de kristalsuiker door elkaar. Kneed de boter en de eidooier erdoor tot je een homogeen koekjesdeeg hebt. Druk het deeg langs de bodem en de zijkanten in de bakvorm. Doorpik het enkele keren met een vork, zo zal het tijdens het bakken minder uitzetten.
- Bak de koek ongeveer 20 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen in de bakvorm.
- Maak vervolgens de karamellaag. Doe de karamelsnoepjes met de melk in een kommetje en verwarm het 1 minuut op 900W in de microgolfoven, tot je een gladde karamelsaus hebt. Je kan dit eventueel ook op het vuur doen.
- Giet de karamel over de afgekoelde koek. Laat 5 minuten afkoelen en zet het vervolgens 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
- Hak de pure chocolade in fijne stukjes. Doe 200g in een kommetje en smelt het 3 minuten op 900W in de microgolfoven. Doe dit in intervallen van 30 seconden, en roer telkens om opdat de chocolade niet verbrandt. Roer er vervolgens de resterende 50g pure chocolade door. Giet de chocolade over de karamel en strijk glad.
- Hak de witte chocolade in stukjes en smelt dit 1minuut op 900W in de microgolfoven. Doe dit in twee intervallen van 30 seconden, en roer telkens om. Vul een spuitzakje met de witte chocolade en versier de bovenkant van de taart ermee. Als je geen spuitzakje hebt, kan je dit ook met een lepeltje of een vork doen.
- Zet de taart nog minstens 30 minuten in de koelkast om volledig op te stijven. Bewaar tot 3 dagen op kamertemperatuur.
Heb je een vaste feesttraditie? h2>
Kerstvakantie betekent voor mij altijd ook blokperiode. Op 24 december schuif ik bewust een hele dag alle boeken opzij om alles voor s’avonds voor te bereiden, van pakjes tot dessert of hapjes. Zonder examens in je achterhoofd voelt het dan dubbel zo goed om van die kleine dingen te kunnen genieten.
Louie’s menu h2>
Voor een rasechte bakker als Louie draait een diner tijdens de feestdagen eigenlijk vooral om een ding: het dessert. In première geeft hij hier het recept voor een Twix-taart. “Een gevaarlijke taart: eens eraan begonnen, is er geen stoppen meer aan!” p>
Wat je nodig hebt: p>
(Voor 10 personen) p>
- 200g bloem
- 1 tl bakpoeder
- een snuifje zout
- 100g kristalsuiker
- 170g boter op kamertemperatuur
- 1 eidooier
- 300g zachte karamelsnoepjes
- 30g melk
- 250g pure chocolade
- 50g witte chocolade
Werkwijze: p>
- Maak eerst de koek. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde bakvom (ca. 21 cm diameter) in met boter en bedek met bakpapier.
- Meng de bloem, het bakpoeder, het zout en de kristalsuiker door elkaar. Kneed de boter en de eidooier erdoor tot je een homogeen koekjesdeeg hebt. Druk het deeg langs de bodem en de zijkanten in de bakvorm. Doorpik het enkele keren met een vork, zo zal het tijdens het bakken minder uitzetten.
- Bak de koek ongeveer 20 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen in de bakvorm.
- Maak vervolgens de karamellaag. Doe de karamelsnoepjes met de melk in een kommetje en verwarm het 1 minuut op 900W in de microgolfoven, tot je een gladde karamelsaus hebt. Je kan dit eventueel ook op het vuur doen.
- Giet de karamel over de afgekoelde koek. Laat 5 minuten afkoelen en zet het vervolgens 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
- Hak de pure chocolade in fijne stukjes. Doe 200g in een kommetje en smelt het 3 minuten op 900W in de microgolfoven. Doe dit in intervallen van 30 seconden, en roer telkens om opdat de chocolade niet verbrandt. Roer er vervolgens de resterende 50g pure chocolade door. Giet de chocolade over de karamel en strijk glad.
- Hak de witte chocolade in stukjes en smelt dit 1minuut op 900W in de microgolfoven. Doe dit in twee intervallen van 30 seconden, en roer telkens om. Vul een spuitzakje met de witte chocolade en versier de bovenkant van de taart ermee. Als je geen spuitzakje hebt, kan je dit ook met een lepeltje of een vork doen.
- Zet de taart nog minstens 30 minuten in de koelkast om volledig op te stijven. Bewaar tot 3 dagen op kamertemperatuur.
Bezorgt etentjes organiseren jou stress? (En wat doe je om die te counteren?) h2>
Absoluut niet. Op kot houden we elk jaar een kerstfeestje waarop we onze vrienden uitnodigen. Het is dan de gewoonte om samen te koken, de tafel te dekken en ook af te wassen. Met z’n allen is de klus dan dubbel zo snel geklaard!
Heb je een vaste feesttraditie? h2>
Kerstvakantie betekent voor mij altijd ook blokperiode. Op 24 december schuif ik bewust een hele dag alle boeken opzij om alles voor s’avonds voor te bereiden, van pakjes tot dessert of hapjes. Zonder examens in je achterhoofd voelt het dan dubbel zo goed om van die kleine dingen te kunnen genieten.
Louie’s menu h2>
Voor een rasechte bakker als Louie draait een diner tijdens de feestdagen eigenlijk vooral om een ding: het dessert. In première geeft hij hier het recept voor een Twix-taart. “Een gevaarlijke taart: eens eraan begonnen, is er geen stoppen meer aan!” p>
Wat je nodig hebt: p>
(Voor 10 personen) p>
- 200g bloem
- 1 tl bakpoeder
- een snuifje zout
- 100g kristalsuiker
- 170g boter op kamertemperatuur
- 1 eidooier
- 300g zachte karamelsnoepjes
- 30g melk
- 250g pure chocolade
- 50g witte chocolade
Werkwijze: p>
- Maak eerst de koek. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde bakvom (ca. 21 cm diameter) in met boter en bedek met bakpapier.
- Meng de bloem, het bakpoeder, het zout en de kristalsuiker door elkaar. Kneed de boter en de eidooier erdoor tot je een homogeen koekjesdeeg hebt. Druk het deeg langs de bodem en de zijkanten in de bakvorm. Doorpik het enkele keren met een vork, zo zal het tijdens het bakken minder uitzetten.
- Bak de koek ongeveer 20 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen in de bakvorm.
- Maak vervolgens de karamellaag. Doe de karamelsnoepjes met de melk in een kommetje en verwarm het 1 minuut op 900W in de microgolfoven, tot je een gladde karamelsaus hebt. Je kan dit eventueel ook op het vuur doen.
- Giet de karamel over de afgekoelde koek. Laat 5 minuten afkoelen en zet het vervolgens 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
- Hak de pure chocolade in fijne stukjes. Doe 200g in een kommetje en smelt het 3 minuten op 900W in de microgolfoven. Doe dit in intervallen van 30 seconden, en roer telkens om opdat de chocolade niet verbrandt. Roer er vervolgens de resterende 50g pure chocolade door. Giet de chocolade over de karamel en strijk glad.
- Hak de witte chocolade in stukjes en smelt dit 1minuut op 900W in de microgolfoven. Doe dit in twee intervallen van 30 seconden, en roer telkens om. Vul een spuitzakje met de witte chocolade en versier de bovenkant van de taart ermee. Als je geen spuitzakje hebt, kan je dit ook met een lepeltje of een vork doen.
- Zet de taart nog minstens 30 minuten in de koelkast om volledig op te stijven. Bewaar tot 3 dagen op kamertemperatuur.
Wat wil je dit jaar zeker niét zien tijdens feesten? h2>
Een eindeloze horde aan magisch afslankende eindejaarsmenu’s op mijn Pinterest feed. Feestdagen zijn er om volop te genieten, en niet om je twee weken lang vol te steken met rauwkost en vogelvoer. Je nieuwe dieet is pas een zorg voor volgend jaar!
Bezorgt etentjes organiseren jou stress? (En wat doe je om die te counteren?) h2>
Absoluut niet. Op kot houden we elk jaar een kerstfeestje waarop we onze vrienden uitnodigen. Het is dan de gewoonte om samen te koken, de tafel te dekken en ook af te wassen. Met z’n allen is de klus dan dubbel zo snel geklaard!
Heb je een vaste feesttraditie? h2>
Kerstvakantie betekent voor mij altijd ook blokperiode. Op 24 december schuif ik bewust een hele dag alle boeken opzij om alles voor s’avonds voor te bereiden, van pakjes tot dessert of hapjes. Zonder examens in je achterhoofd voelt het dan dubbel zo goed om van die kleine dingen te kunnen genieten.
Louie’s menu h2>
Voor een rasechte bakker als Louie draait een diner tijdens de feestdagen eigenlijk vooral om een ding: het dessert. In première geeft hij hier het recept voor een Twix-taart. “Een gevaarlijke taart: eens eraan begonnen, is er geen stoppen meer aan!” p>
Wat je nodig hebt: p>
(Voor 10 personen) p>
- 200g bloem
- 1 tl bakpoeder
- een snuifje zout
- 100g kristalsuiker
- 170g boter op kamertemperatuur
- 1 eidooier
- 300g zachte karamelsnoepjes
- 30g melk
- 250g pure chocolade
- 50g witte chocolade
Werkwijze: p>
- Maak eerst de koek. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde bakvom (ca. 21 cm diameter) in met boter en bedek met bakpapier.
- Meng de bloem, het bakpoeder, het zout en de kristalsuiker door elkaar. Kneed de boter en de eidooier erdoor tot je een homogeen koekjesdeeg hebt. Druk het deeg langs de bodem en de zijkanten in de bakvorm. Doorpik het enkele keren met een vork, zo zal het tijdens het bakken minder uitzetten.
- Bak de koek ongeveer 20 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen in de bakvorm.
- Maak vervolgens de karamellaag. Doe de karamelsnoepjes met de melk in een kommetje en verwarm het 1 minuut op 900W in de microgolfoven, tot je een gladde karamelsaus hebt. Je kan dit eventueel ook op het vuur doen.
- Giet de karamel over de afgekoelde koek. Laat 5 minuten afkoelen en zet het vervolgens 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
- Hak de pure chocolade in fijne stukjes. Doe 200g in een kommetje en smelt het 3 minuten op 900W in de microgolfoven. Doe dit in intervallen van 30 seconden, en roer telkens om opdat de chocolade niet verbrandt. Roer er vervolgens de resterende 50g pure chocolade door. Giet de chocolade over de karamel en strijk glad.
- Hak de witte chocolade in stukjes en smelt dit 1minuut op 900W in de microgolfoven. Doe dit in twee intervallen van 30 seconden, en roer telkens om. Vul een spuitzakje met de witte chocolade en versier de bovenkant van de taart ermee. Als je geen spuitzakje hebt, kan je dit ook met een lepeltje of een vork doen.
- Zet de taart nog minstens 30 minuten in de koelkast om volledig op te stijven. Bewaar tot 3 dagen op kamertemperatuur.
Wat mag er echt niet ontbreken op de feesttafel? h2>
Een grote panettone met crème anglaise als dessert. Het is in onze familie al jaren traditie om deze italiaanse specialiteit op kerstavond te serveren. De smaak ervan staat al zodanig hard op mijn smaakpapillen gebrand, dat ik vrees dat ik op kerstavond nooit meer een ander dessert zal willen eten.
Wat wil je dit jaar zeker niét zien tijdens feesten? h2>
Een eindeloze horde aan magisch afslankende eindejaarsmenu’s op mijn Pinterest feed. Feestdagen zijn er om volop te genieten, en niet om je twee weken lang vol te steken met rauwkost en vogelvoer. Je nieuwe dieet is pas een zorg voor volgend jaar!
Bezorgt etentjes organiseren jou stress? (En wat doe je om die te counteren?) h2>
Absoluut niet. Op kot houden we elk jaar een kerstfeestje waarop we onze vrienden uitnodigen. Het is dan de gewoonte om samen te koken, de tafel te dekken en ook af te wassen. Met z’n allen is de klus dan dubbel zo snel geklaard!
Heb je een vaste feesttraditie? h2>
Kerstvakantie betekent voor mij altijd ook blokperiode. Op 24 december schuif ik bewust een hele dag alle boeken opzij om alles voor s’avonds voor te bereiden, van pakjes tot dessert of hapjes. Zonder examens in je achterhoofd voelt het dan dubbel zo goed om van die kleine dingen te kunnen genieten.
Louie’s menu h2>
Voor een rasechte bakker als Louie draait een diner tijdens de feestdagen eigenlijk vooral om een ding: het dessert. In première geeft hij hier het recept voor een Twix-taart. “Een gevaarlijke taart: eens eraan begonnen, is er geen stoppen meer aan!” p>
Wat je nodig hebt: p>
(Voor 10 personen) p>
- 200g bloem
- 1 tl bakpoeder
- een snuifje zout
- 100g kristalsuiker
- 170g boter op kamertemperatuur
- 1 eidooier
- 300g zachte karamelsnoepjes
- 30g melk
- 250g pure chocolade
- 50g witte chocolade
Werkwijze: p>
- Maak eerst de koek. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde bakvom (ca. 21 cm diameter) in met boter en bedek met bakpapier.
- Meng de bloem, het bakpoeder, het zout en de kristalsuiker door elkaar. Kneed de boter en de eidooier erdoor tot je een homogeen koekjesdeeg hebt. Druk het deeg langs de bodem en de zijkanten in de bakvorm. Doorpik het enkele keren met een vork, zo zal het tijdens het bakken minder uitzetten.
- Bak de koek ongeveer 20 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen in de bakvorm.
- Maak vervolgens de karamellaag. Doe de karamelsnoepjes met de melk in een kommetje en verwarm het 1 minuut op 900W in de microgolfoven, tot je een gladde karamelsaus hebt. Je kan dit eventueel ook op het vuur doen.
- Giet de karamel over de afgekoelde koek. Laat 5 minuten afkoelen en zet het vervolgens 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
- Hak de pure chocolade in fijne stukjes. Doe 200g in een kommetje en smelt het 3 minuten op 900W in de microgolfoven. Doe dit in intervallen van 30 seconden, en roer telkens om opdat de chocolade niet verbrandt. Roer er vervolgens de resterende 50g pure chocolade door. Giet de chocolade over de karamel en strijk glad.
- Hak de witte chocolade in stukjes en smelt dit 1minuut op 900W in de microgolfoven. Doe dit in twee intervallen van 30 seconden, en roer telkens om. Vul een spuitzakje met de witte chocolade en versier de bovenkant van de taart ermee. Als je geen spuitzakje hebt, kan je dit ook met een lepeltje of een vork doen.
- Zet de taart nog minstens 30 minuten in de koelkast om volledig op te stijven. Bewaar tot 3 dagen op kamertemperatuur.
Wat vind jij belangrijk op een eindejaarsfeest? h2>
Gezelligheid. Dit klinkt misschien melig, maar een eindejaarsfeest is volgens mij niet compleet zonder een magische kerstboom, feërieke lichtjes en mijn playlist tsjokvol kerstklassiekers. Tot ongenoegen van andere kotgenoten ga ik er zelfs zodanig hard in op dat ons kot in november al van top tot een is aangekleed, zalig gewoon.
Wat mag er echt niet ontbreken op de feesttafel? h2>
Een grote panettone met crème anglaise als dessert. Het is in onze familie al jaren traditie om deze italiaanse specialiteit op kerstavond te serveren. De smaak ervan staat al zodanig hard op mijn smaakpapillen gebrand, dat ik vrees dat ik op kerstavond nooit meer een ander dessert zal willen eten.
Wat wil je dit jaar zeker niét zien tijdens feesten? h2>
Een eindeloze horde aan magisch afslankende eindejaarsmenu’s op mijn Pinterest feed. Feestdagen zijn er om volop te genieten, en niet om je twee weken lang vol te steken met rauwkost en vogelvoer. Je nieuwe dieet is pas een zorg voor volgend jaar!
Bezorgt etentjes organiseren jou stress? (En wat doe je om die te counteren?) h2>
Absoluut niet. Op kot houden we elk jaar een kerstfeestje waarop we onze vrienden uitnodigen. Het is dan de gewoonte om samen te koken, de tafel te dekken en ook af te wassen. Met z’n allen is de klus dan dubbel zo snel geklaard!
Heb je een vaste feesttraditie? h2>
Kerstvakantie betekent voor mij altijd ook blokperiode. Op 24 december schuif ik bewust een hele dag alle boeken opzij om alles voor s’avonds voor te bereiden, van pakjes tot dessert of hapjes. Zonder examens in je achterhoofd voelt het dan dubbel zo goed om van die kleine dingen te kunnen genieten.
Louie’s menu h2>
Voor een rasechte bakker als Louie draait een diner tijdens de feestdagen eigenlijk vooral om een ding: het dessert. In première geeft hij hier het recept voor een Twix-taart. “Een gevaarlijke taart: eens eraan begonnen, is er geen stoppen meer aan!” p>
Wat je nodig hebt: p>
(Voor 10 personen) p>
- 200g bloem
- 1 tl bakpoeder
- een snuifje zout
- 100g kristalsuiker
- 170g boter op kamertemperatuur
- 1 eidooier
- 300g zachte karamelsnoepjes
- 30g melk
- 250g pure chocolade
- 50g witte chocolade
Werkwijze: p>
- Maak eerst de koek. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ronde bakvom (ca. 21 cm diameter) in met boter en bedek met bakpapier.
- Meng de bloem, het bakpoeder, het zout en de kristalsuiker door elkaar. Kneed de boter en de eidooier erdoor tot je een homogeen koekjesdeeg hebt. Druk het deeg langs de bodem en de zijkanten in de bakvorm. Doorpik het enkele keren met een vork, zo zal het tijdens het bakken minder uitzetten.
- Bak de koek ongeveer 20 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen in de bakvorm.
- Maak vervolgens de karamellaag. Doe de karamelsnoepjes met de melk in een kommetje en verwarm het 1 minuut op 900W in de microgolfoven, tot je een gladde karamelsaus hebt. Je kan dit eventueel ook op het vuur doen.
- Giet de karamel over de afgekoelde koek. Laat 5 minuten afkoelen en zet het vervolgens 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
- Hak de pure chocolade in fijne stukjes. Doe 200g in een kommetje en smelt het 3 minuten op 900W in de microgolfoven. Doe dit in intervallen van 30 seconden, en roer telkens om opdat de chocolade niet verbrandt. Roer er vervolgens de resterende 50g pure chocolade door. Giet de chocolade over de karamel en strijk glad.
- Hak de witte chocolade in stukjes en smelt dit 1minuut op 900W in de microgolfoven. Doe dit in twee intervallen van 30 seconden, en roer telkens om. Vul een spuitzakje met de witte chocolade en versier de bovenkant van de taart ermee. Als je geen spuitzakje hebt, kan je dit ook met een lepeltje of een vork doen.
- Zet de taart nog minstens 30 minuten in de koelkast om volledig op te stijven. Bewaar tot 3 dagen op kamertemperatuur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier