Het perfecte eindejaarsfeest volgens… Yannick Van Dyck (Negroni)

Aperitivo Julep, recept onderaan © Negroni / Yannick Van Dyck

Een goed aperitief en een ongedwongen sfeer en het feestje is begonnen voor Yannick Van Dyck. Op zijn blog Negroni beperkt hij zich vooral tot de drank, maar voor deze reeks werkt hij een avondvullend feestmenu uit. Om duimen en vingers bij af te likken!

Wat vind jij belangrijk op een eindejaarsfeest?

Sfeer! Ik geniet dubbel zo hard van lekker eten en drinken als de sfeer goed zit. Een tijdje geleden, op reis in Mexico, was ik uitgenodigd voor een feestmaaltijd in het kleine bergdorpje Ejutla. Toen we toekwamen, stonden de vrouwen van de familie al enkele uren aan het vuur en de mannen hadden twee uur gereden om een muziekinstallatie te huren. Onder de grootste en mooiste boom van het dorp stond een prachtig versierde feestdis. Twee tantes hadden cocktails gemaakt met een bijpassend hapje. De gerechten en de cocktails die we kregen, waren op zich niets speciaal, maar ik heb er van genoten alsof het een sterrenzaak was.

Enkele dagen later gingen we naar de bekendste cocktailbar van Mexico City, top 15 in de wereld. De cocktails die we daar kregen waren niet verkeerd, maar de sfeer was veel minder joviaal dan enkele dagen eerder in Ejutla. Ik heb veel meer genoten van de cocktails die de tantes uit het dorpje voor ons hadden klaargemaakt, dan van de cocktails uit de wereldberoemde bar. Een mooi bewijs dat sfeer een feest kan maken of kraken.

Wat mag er echt niet ontbreken op de feesttafel?

Het perfecte eindejaarsfeest volgens... Yannick Van Dyck (Negroni)
© Negroni / Yannick Van Dyck

Een goed aperitief! Een geslaagd aperitief is niet enkel lekker, het opent je maag én je zintuigen voor de rest van de maaltijd. Kies niet voor zware of mierzoete ingrediënten en zeker ook niet voor overdaad, dat sluit de maag in plaats van ze te openen. Je kiest beter voor een frisse, licht bittere cocktail met een klein hapje erbij.

Ik ben in het algemeen niet de grootste fan van cocktails met schuimwijn, maar op een eindejaarsfeest past het wel. Gebruik een degelijk product als basis, maar je hoeft ook niet meteen naar de duurste champagne te grijpen.

Wat wil je dit jaar zeker niét zien tijdens feesten?

De foutief geserveerde Gin & Tonic! De Gin & Tonic is sowieso niet meer het meest originele aperitief, maar er is niet mis mee mits hij correct geserveerd wordt.

Dat wil niet zeggen dat je er vijftien minuten aan moet werken om ‘m goed te maken. Ik krijg nog liever een G&T zoals hij 10 jaar geleden gebracht werd, dan eentje in een ballonglas met gesmolten ijs, platte tonic en een halve bloementuin van botanicals die niet passen bij de gin. Botanicals kunnen zeker een meerwaarde zijn voor een Gin & Tonic, maar zorg er voor dat ze complementair zijn met de smaken en aroma’s van de gin. Vergeet ook zeker niet de belangrijkste regel: overdaad schaadt!

Bezorgt etentjes organiseren jou stress? (En wat doe je om die te counteren?)

Etentjes organiseren kan inderdaad stressvol zijn. Een tikkeltje gezonde stress is ook niet erg, dat wil alleen maar zeggen dat je het goed wil doen. Maar het moet wel leuk blijven. Het is voor niemand leuk als de gastvrouw of -heer er zelf niets aan heeft en heel de avond afwezig is.

De beste manier om stress te vermijden is een goede voorbereiding. Zet op voorhand alles netjes klaar, maak op voorhand klaar wat op voorhand kan gemaakt worden en zorg voor een propere werkplaats. De ultieme stressvrije feestcocktail is een punch. Je kan de punch volledig op voorhand maken en je kan ‘m in een punch bowl met een grote blok ijs op tafel zetten. Je hoeft je zelfs geen zorgen te maken dat je gasten dorst lijden, want ze kunnen zelf heel eenvoudig bijvullen.

Heb je een vaste feesttraditie?

De feestdagen staan bij vele mensen in het teken van de familie. Ook in mijn gezin is er sinds enkele jaren een leuke traditie. Mijn partner gaat schaatsen met de kinderen en ik zorg er voor dat er een copieus dessert op tafel staat wanneer ze thuiskomen.

Ik ga steeds op zoek naar een origineel dessert, waarvan ik weet dat de kinderen er grote ogen van gaan trekken. Ik maak er ook altijd een leuke vorm van. Vorig jaar maakte ik een groot chocoladebrood in de vorm van een kerstboom. Voor één keer in het jaar is het copieuze dessert meestal meteen de hoofdmaaltijd. Tussen Kerst en nieuwjaar probeer ik ook altijd enkele dagen vrijaf te nemen, de kinderen vinden het heel leuk om dan samen met mij een cocktail te maken. Of een mocktail in hun geval. Ook dat is een traditie geworden.

Geprikkeld door Yannicks leefwereld? Volg hem dan zeker ook op Instagram.

Yannicks feestmenu

Een feestmenu start steeds met een goed aperitief. Ik kies voor de Aperitivo Julep. Deze cocktail heeft een laag alcoholgehalte en is dus ideaal om de overdaad van de feestdagen te vermijden. De traditionele Julep Cups waarin dit type cocktail geserveerd wordt zullen ook meteen indruk maken op jouw gasten. Zeker als je zorgt voor een mooie garnituur. Het leuke is ook dat iedereen deze cocktail kan maken met ingrediënten die eenvoudig in de supermarkt te vinden zijn. De licht bittere smaak van de cocktail zal de maag openen voor de feestmaaltijd, maar hij is zoet genoeg om toegankelijk te zijn.

Ingrediënten: 6 cl Forest Dry Vermouth 2,5 cl Amaro Montenegro 1 barlepel Crème de pêche (perziklikeur) garnituur: munt, blauwe bessen en poedersuiker

Het perfecte eindejaarsfeest volgens... Yannick Van Dyck (Negroni)
© Negroni / Yannick Van Dyck

Bereiding: Vul een Julep Cup voor de helft met crushed ijs en giet alle ingrediënten er bij. Roer dit even goed door elkaar. Vul de cup verder op met crushed ijs en stir tot er een mooie ijslaag op de cup zit. Voeg nog wat extra crushed ijs toe zodat dit een bergje vormt bovenop de cocktail en werk de cocktail af met een mooi takje munt, enkele bessen en wat poedersuiker.

Ik kies voor Forest Dry Vermouth, een Belgische vermout, als basis. Deze vermout biedt een mooie complexiteit die goed aansluit bij de andere ingrediënten. Amaro Montenegro is een toegankelijke bitterlikeur, die niet enkel bittere smaken maar ook wat frisse en zoete toetsen van mandarijnen bevat. Deze amaro gaat ook enorm goed samen met perziklikeur. De merken die ik gebruik zijn te verkrijgen in de supermarkt waar ik mijn boodschappen doe. Indien jouw supermarkt deze merken niet heeft kan je ook voor andere merken opteren.

Als garnituur gebruik ik munt, wat heel eigen is aan een Julep. In de zomer zou ik deze cocktail verder garneren met een schijfje verse perzik, maar helaas is het nu niet het seizoen van de perzik. Ter vervanging van het schijfje perzik gebruik ik blauwe bessen, die jaarrond verkrijgbaar zijn. Een laagje poedersuiker op de munt zorgt voor een gepaste kerstsfeer, een beetje zoals sneeuw op de kerstboom.

Een lekker hapje of voorgerechtje dat mooi aansluit bij deze cocktail is gegrilde oesters met spekjes. Snij gerookt spek in fijne stukjes en bak ze goudbruin. Neem er enkele spekjes uit als garnituur voor de oesters en blus de rest met de droge vermout die je gebruikt voor de cocktail. Voeg wat room toe en laat dit even inkoken. Haal dit sausje van het vuur, meng er wat boter door en voeg wat peper en zout toe. Gril de oesters tot ze opengaan. Snij ze los, maar hou ze in de oesterschelpen. Voeg de saus toe en garneer met de uitgehaalde spekjes en wat fijne peterselie. Een eenvoudige maar overheerlijke Surf & Turf.

Als hoofdgerecht heb ik ook graag iets dat makkelijk verteert, zoals griet in champagnesaus. Ik zag laatst ook een leuk feestrecept van Johan Segers: gegrilde griet, met gestoofde witloof en grijze garnalen. Ik ben eigenlijk niet de grootste liefhebber van gestoofd witloof, maar als je het klaarmaakt zoals Johan Segers, dan lust ik het vast.

Voor het nagerecht ga ik bij de kinderen proberen te scoren met chocolade-havermout pannenkoeken, afgewerkt met een bolletje Oreo-ijs. Voor de volwassenen hoort daar uiteraard ook een goed digestief bij. Ik ben grote fan van de Espresso Martini. Je kan deze cocktail heel eenvoudig maken met wat wodka, koffielikeur en espresso. Maar Hannah Van Ongevalle leerde me een leuk receptje met oude jenever, amaretto en hazelnotenlikeur om wat extra diepte te geven aan de cocktail. I love it!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content