Het perfecte eindejaarsfeest volgens… Matthias Soberon (Served by Soberon)

Matthias Soberon © Niels De Keukelaere

Eten is belangrijk om van een geslaagd feest te kunnen spreken, maar dat is drinken zeker ook! Dat vindt ook Matthias Soberon, die zijn naam leende aan zijn blog Served by Soberon. Dit is hoe een bartender zich een weg naar een perfect eindejaarsfeest shaket.

Wat vind jij belangrijk op een eindejaarsfeest?

Het gezellig samenzijn, zowel met de familie als schoonfamilie. De hele avond eten, drinken, lachen en cadeautjes uitdelen. Ik vind het ook wel leuk om mij dan eens écht op te kleden. Tijdens de eindejaarsfeesten mag het nét iets deftiger allemaal.

Wat mag er echt niet ontbreken op de feesttafel?

Evenwaardig leuke drankjes voor degenen die geen alcohol drinken. Het maken van een goede mocktail kost misschien wat denkwerk, maar ik vind het van uitermate groot belang dat iedereen iets krijgt dat er even uitnodigend uitziet. Cocktails worden speciaal gemaakt en geserveerd in prachtige glazen, waarom zouden de mensen die niet drinken dan niet hetzelfde plezier mogen hebben?

Wat wil je dit jaar zeker niet zien tijdens de feesten?

Een ‘Gin Tonic’ als aperitief, ik drink veel liever een goede schuimwijn of champagne of een aperitiefcocktail dan een Gin Tonic. Niet omdat het minderwaardig is, eerder omdat er veel fout kan lopen in de bereiding ervan. Te weinig ijs, te veel tonic, een overheersende garnituur, … dan hou ik het graag klassieker.

The Proof Is In The Pudding (zie onder)
The Proof Is In The Pudding (zie onder)© Served by Soberon

Bezorgt etentjes organiseren jou stress?

Helemaal niet. Stress is iets wat ik énorm weinig ervaar. Ik kook graag en maak het mensen ook graag naar hun zin. Of alles georganiseerd verloopt, dat is een andere vraag, ik ben vooral traag (haha), ik noem dat ‘aan mijn eigen tempo’. En als het wat langer duurt, dan zorg ik wel dat de glazen steeds gevuld zijn.

Heb je een vaste feesttraditie?

Mijn vader en ik hebben een bordspel uitgevonden dat we altijd spelen tijdens de feestdagen. Het doel is om jouw ‘grote’ cadeau te verdienen, maar gaandeweg kan je ook snoep en kleine/grappige verrassingen winnen. We spelen dit spel tussen de verschillende maaltijden door, wat leidt tot de meest hilarische taferelen.

Het feestmenu van Matthias

Het aperitief is altijd mijn taak als we met mijn gezin vieren. Dit jaar maak ik een twist op de French 75, een cocktail op basis van Champagne of Prosecco, een citrus-geörienteerde gin, vers citroensap en suikersiroop, ik voeg er graag wat Chambord (frambozenlikeur) aan toe. Eenvoudig, maar met een leuke punch. Als mocktail voorzie ik een combinatie van vlierbloesemsiroop, limoensap, tonic, frambozen en munt. Dit, gecombineerd met een voorgerecht bestaande uit dips zoals tapenade, hummus, verse tomatensalsa, is altijd een schot in de roos.

De traditie bij ons thuis bestaat uit een hoofdgerecht van gevulde kalkoen, dennenboom-kroketten, veenbessensaus en zelfgemaakte pepersaus. Daarnaast maakt het niet zo veel uit. Ons papa mag kiezen hoe de kalkoen gevuld is en welke side-dishes er geserveerd worden. Enkele jaren terug vroegen mijn ouders of het niet eens tijd was om het menu aan te passen. Je had de gezichten van mijn broers en mezelf moeten zien. Sindsdien vragen ze het niet meer. (haha) Graag geserveerd met goede rode wijn of een stevig donker bier en water.

Mijn ideale nagerecht is ijs, qua smaak maakt niet zoveel uit. Ik heb graag iets fris om mee te eindigen. Liefst gecombineerd met een goede digestief. Een kwalitatieve oude graanjenever zoals de Filliers 8 werkt, maar dit jaar heb ik iets specialers in petto: Een digestief-cocktail op basis van Sacred Christmas Pudding Gin:

The Proof Is In The Pudding

  • 60ml Sacred Christmas Pudding Gin
  • 20ml Mandarine Napoleon
  • 15ml DOM Bénédictine
  • 5ml Groene Chartreuse

Bereiding: Alles samen stirren met veel ijs en zeven in een coupe-glas. Bovenstaande hoeveelheden zijn voor 1 persoon, maar zijn makkelijk te vermenigvuldigen.

Zin gekregen in meer van Served by Soberon? Volg hem dan als de donder op Instagram!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content