Het perfecte eindejaarsfeest volgens… Laurence Bemelmans (As Cooked by Ginger)

Pompoenquinoa met boschampignons en salie (zie onder) © As cooked by Ginger

Op haar blog As Cooked by Ginger kookt Laurence Bemelmans heerlijk pure gerechten bij elkaar. Doorgaans licht, maar niet als dat een lekkerder eindresultaat oplevert. Enkele maanden geleden werd ze nog ‘Best overall foodblog 2017‘, vandaag presenteert ze je haar ideale kerstfeest. Eentje om van te smullen!

Wat vind jij belangrijk op een eindejaarsfeest?

Ik vind het erg belangrijk dat de sfeer goed zit. Het leukste aan de feesten is het gezellig samenzijn en plezier maken terwijl je geniet van lekker eten. Niets zo plezant als herinneringen aan vroeger ophalen terwijl je van je kalkoen aan het genieten bent.

Wat mag er echt niet ontbreken op de feesttafel?

Kroketjes! Iets wat ik doorgaans niet vaak eet, maar zonder kroketjes is de feesttafel niet compleet. Gelukkig neemt mijn broer elk jaar de taak op zich om ze zelf te maken. Ze zijn zoveel beter als ze homemade zijn.

Ook een half kreeftje als voorgerecht is bij ons ondertussen traditie geworden. De mama kookt ze in een geweldig lekkere bouillon en we eten ze met zelfgemaakte cocktailsaus en brood. Een klassieker, maar oh zo lekker!

Wat wil je dit jaar zeker niét zien tijdens feesten?

Laurence
Laurence© As cooked by Ginger

Mensen die over diëten en hun lijn beginnen. Het laatste waar je tijdens het eten van een lekker feestmenu mee moet bezig zijn, is je lijn. Gewoon genieten van al het lekkers en erna je eigen stijl van eten terug opnemen. Je kan van je oma nu eenmaal niet verwachten dat ze courgettenoedels of puree van zoete aardappel gaat klaarmaken. Ikzelf eet licht en gezond, maar tijdens de feesten deins ik niet terug voor een bourgondische maaltijd. Laat maar komen!

Bezorgt etentjes organiseren jou stress? (En wat doe je om die te counteren?)

Als ik goed voorbereid ben, bezorgt het me niet al te veel stress. Al hangt dat er ook van af hoe kritisch mijn publiek is. Voor het ene etentje heb ik al wat meer zenuwen dan voor het andere. Het belangrijkste antistressmiddel is een goede voorbereiding en kiezen voor gerechten die je gemakkelijk op voorhand kan maken.

Kies ook voor gezelligheid in plaats van een tip top presentatie. Je kookt tenslotte voor je familie en vrienden! Ben je echt de grootste stresskip ooit? Maak dan gerechten klaar die je al eens gemaakt hebt en waarvan je weet dat je ze lekker kan maken.

Heb je een vaste feesttraditie?

Sinds ik met mijn man samen ben, is het de traditie dat we ’s middags bij de schoonfamilie langsgaan en ’s avonds bij mijn familie. En ja, dat betekent twee volledige kerstmenu’s op één dag. Dat is karakter tonen! Hoe ik het elk jaar klaar speel? Alles met mate eten en geen tweede portie nemen, ook niet als het echt héél lekker is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content