Het perfecte eindejaarsfeest volgens… Jozefien Ryckx (Goestjes)

Auberginerolletjes gevuld met kruidige geitenkaas & walnoten © Goestjes

De feesten naderen met rasse schreden, dus is het tijd om deze reeks af te sluiten. Dat doet Jozefien Ryckx van Goestjes in stijl met haar menu dat het midden houdt tussen gezellig en verfijnd!

Wat vind jij belangrijk op een eindejaarsfeest?

Samen met de familie lekker eten in een gezellige sfeer. Voor mij is Kerst echt een familiegebeuren. We scharen ons rond de tafel voor toffe, vaak levendige gesprekken, vergezeld door heerlijk homemade eten. We proberen altijd zoveel mogelijk iedereen samen te brengen. Ook het koken gebeurt meestal gezamenlijk. Meestal zijn mijn mama, zus en ik al van ’s morgens samen in de keuken aan de slag. Ook dat is altijd een gezellige boel!

Wat mag er echt niet ontbreken op de feesttafel?

Het perfecte eindejaarsfeest volgens... Jozefien Ryckx (Goestjes)
© Goestjes

Leuke decoratie en kaarsjes. Ik hou er nogal van om helemaal wild te gaan en mijn tafel tot in de puntjes te decoreren. Daar komen altijd heel wat kaarsjes aan te pas – ideaal voor een gezellige sfeer. Maar ik gebruik ook heel veel bloemen en groen om mijn feesttafel in te kleden.

Daarnaast is een goed glas wijn voor bij al dat lekkers sowieso ook een must. Dit jaar serveren we enkele van de wijntjes die we vorig jaar op onze huwelijksreis in Zuid-Afrika kochten.

Wat wil je dit jaar zeker niét zien tijdens feesten?

IJstaart. Sorry, gewoon geen fan van. Geef mij dan maar gewoon gebak of een ander feestelijk dessertje, het liefst met fruit.

Bezorgt etentjes organiseren jou stress? (En wat doe je om die te counteren?)

Ja hoor! Elke keer dat we gasten ontvangen heb ik toch wel wat last van ‘hostess neurosis.’ Ik wil altijd dat alles perfect is. Het eten; maar dus ook de decoratie en inkleding – en ons huis moet er natuurlijk ook op z’n best uitzien. Soms kan het zo wel wat stressen zijn, net omdat ik de lat voor mezelf heel hoog leg.

Ik probeer hieraan te werken door een goede voorbereiding, recepten te kiezen waarin ik al geoefend ben en door gewoon ook wel wat los te laten. Zijn er enkele hapjes nog niet helemaal klaar? Wel, dat is ook helemaal niet erg. Sinds we een open keuken hebben, vind ik het trouwens superleuk dat gasten gewoon aan ons kookeiland komen aperitieven terwijl ik in mijn potten roer. En ja, soms slingeren dan wel wat vuile potten en pannen rond, maar daar probeer ik mij dan gewoon over te zetten. Niemand is perfect!

Heb je een vaste feesttraditie?

Bij een echt feest horen altijd oesters. Die openen is dan wel een taak die elk jaar naar de mannen gaat. Het liefst van al eet ik oesters puur, met gewoon een snuifje zwarte peper en enkele druppeltjes citroensap. Classic but oh-sooo-good! Natuurlijk met een glaasje champagne erbij!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content