Het perfecte eindejaarsfeest volgens… Carla De Graef (Mijn Puur Leven)

Magische pastilla met boskoop en pistachenoten (zie onder) © Mijn Puur Leven

Het aftellen naar de feestdagen is volop begonnen, ook voor blogster Carla De Graef van Mijn Puur Leven. Die periode draait helemaal rond gezelligheid bij haar, al mag dat wel ‘net een tikkeltje meer zijn’. Laat je gerust inspireren door hoe haar feest(tafel) eruit zal zien!

Wat vind jij belangrijk op een eindejaarsfeest?

Ik maak dan gerechten die ik anders nooit maak. Een eindejaarsfeest is een feest met hapjes en een gang of vier. En dat mag gerust traditioneel, met familie.

De feestjes met ‘alle kommen op tafel, het hygge gevoel’, zijn voor tijdens het jaar. Nu mag het nét dat tikkeltje meer zijn. En iedereen mooi gekleed. Ook tijdens het koken loop ik op hakken rond.

Wat mag er niet ontbreken op de feesttafel?

Een gerecht met coquilles, voor mij nog steeds hét feestingrediënt bij uitstek. Voeg daarbij nog bubbels en goeie wijn, uitgezocht door hubby, wijnen die mijn gerechten nog fijner laten smaken. En ook wel een mooi tafellaken, stoffen servietten, kaarsjes en tafelversiering.

Wat wil je dit jaar zeker niet zien?

Ik weet dat de supermarkten het goed bedoelen en dat het booming business is, maar bij ons komt er geen ‘food uit pakskes’ op tafel. Voor elk gerecht wordt gewerkt met verse ingrediënten en we maken alles homemade.

Bezorgt etentjes organiseren jou stress?

Etentjes organiseren mag je eigenlijk geen stress bezorgen. Mits een goeie planning lukt het zeker om stressvrij te koken. Ik stel een schema op, met daarop de gerechten die ik ga maken en welke ingrediënten daarbij horen. Dat is nodig, want toen ik het ooit anders heb gedaan, vond ik de dag na het feest nog vanalles in de frigo, of een hapje dat ik niet had geserveerd.

Op dat schema staat ook alles wat op voorhand is klaargemaakt. Dat is net het plezante: dat je geen uren in de keuken moet zitten.

Ik moet wel zeggen dat ik het me elk jaar opnieuw moeilijk maak door altijd iets nieuws te maken, wat ik nog nooit eerder maakte. Het moet er dus boenk op zijn van de eerste keer.

En mocht ik last krijgen van stress, staat een goed glas wijn, whisky of rum klaar. Just in case…

Heb je een vaste feesttraditie?

Neen… of misschien, want het is nu al een jaar of twee dat we met oudjaar in het buitenland vertoeven met het gezin. Op Kerstavond houden we het steeds rustig, aangezien we met Kerst zelf met de schoonfamilie vieren, met alle tantes, nonkels, neven en nichten en de kleintjes. Met een grote kerstboom en heel veel pakjes.

Dit jaar zal ik zelf weer de keuken induiken, en ik kijk er nu al naar uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content