Het nieuwe mosselseizoen op gang getrokken

© Thinkstock

In de Nederlandse provincie Zeeland is woensdag het startsein gegeven van het nieuwe mosselseizoen. In Yerseke werden de Zeeuwse mosselen aan de pers voorgesteld: ze zijn klein, maar goed gevuld. Vanaf donderdag liggen ze in de winkels en zijn ze verkrijgbaar in de restaurants.

In de Nederlandse provincie Zeeland is woensdag het startsein gegeven van het nieuwe mosselseizoen. In Yerseke werden de Zeeuwse mosselen aan de pers voorgesteld: ze zijn klein, maar goed gevuld. Vanaf donderdag liggen ze in de winkels en zijn ze verkrijgbaar in de restaurants. De mosselkwekers zijn unaniem lovend over de uitstekende kwaliteit. “Een zilte en zoutachtige smaak”, luidt het woensdag in Zeeland. De lange winterperiode van 2012-2013 is vermoedelijk de oorzaak van de relatief kleine omvang van de nieuwe Zeeuwse mosselen. Wereldwijd worden jaarlijks zo’n 700 miljoen ton mosselen geproduceerd, waarvan 57 miljoen in Nederland. In de veiling in Yerseke passeren er gemiddeld 50 miljoen kilo mosselen. Soms zelfs nog meer: twee jaar geleden was de oogst 65 miljoen kilo.

Het merendeel van de Nederlandse productie is bestemd voor de Belgische (65 procent) en Franse (23 procent) markt. Het seizoen van de Zeeuwse mossel loopt van juli tot april. Mosselen worden al meer dan 150 jaar gevist in de Nederlandse wateren. De twee kweekgebieden zijn de Oosterschelde en de Waddenzee, samen goed voor ongeveer 7.000 hectare. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content