Het mosselseizoen gaat volgende week al van start

© Thinkstock

Goed nieuws. Mosselliefhebbers kunnen al vanaf 29 juni Zeeuwse mosselen kopen, twee weken vroeger dan gewoonlijk. “Dat we zo vroeg in het jaar al zulke mooie vleesgewichten hebben, is echt uitzonderlijk.”

Het mosselseizoen dit jaar al op 29 juni. Dat is vernomen tijdens de zogenoemde “eerste bemonstering” van de Zeeuwse mosselen in het Zeelandse Yerseke. Gewoonlijk begint het seizoen twee weken later.

Dat de mosselen zo vroeg op de markt komen, heeft alles te maken met het weer. Een zonnig voorjaar met veel regenval heeft ervoor gezorgd dat de mosselen al in juni hun gewenste gewicht bereikt hebben. Daardoor hebben kwekers en handelaars samen het licht op groen gezet en beslist dat ze volgende week op de markt kunnen komen.

De beslissing wordt genomen op basis van enkele analyses. Maandag en dinsdag hebben ze in Yerseke de eerste monsters geanalyseerd van mosselkwekers in de Waddenzee en in de Oosterschelde. Uit die monsters blijkt dat de kwaliteit en de grootte voldoende is, zodat de eerste mosselen op 29 juni beschikbaar zullen zijn.

“Het is in het verleden nog al eens zo vroeg geweest, maar niet met deze kwaliteit. Dat we zo vroeg in het jaar al zulke mooie vleesgewichten hebben, is echt uitzonderlijk”, zegt mosselveilingmeester Nico van Zantvoort. “Op basis van de proefmonsters kunnen we ook al zeggen dat we uitkijken naar een superproduct. Ze zullen normaliter ietsje groter zijn dan vorig jaar en het product zal ook goed betaalbaar blijven. Daar zorgen de handel en de markt wel voor.”

Vooral de Belgische culinaire sector zit te wachten op dat nieuws. 64 procent van de in Nederland gekweekte mosselen, wordt in België verkocht en bovendien eten Belgen de mosselen vooral in de zomermaanden. In andere landen ligt de piek later in het seizoen.

Opvallend, amper vier procent van de in Nederland gekweekte mosselen blijft ook in Nederland. “Wij, Nederlanders, moeten nog leren mosselen eten” stelt Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau dan ook. “In België, denk maar aan de terrassen aan de kust, zit het mosselen eten al heel lang verankerd in de eetcultuur. Belgen spreken dan ook van de mossel als ‘nationaal product’.”

De Nederlandse Mosselveiling van Yerseke, die de enige mosselveiling van Europa is, kondigde dinsdagmiddag ook een nieuwigheid aan. Voor het eerst kunnen groothandelaars hun mosselen online aankopen. Fysieke aanwezigheid op de veiling in Yerseke hoeft niet meer. Van Zantvoort: “Dat op afstand kopen is spiksplinternieuw, toch denken we niet dat de veiling minder volk zal ontvangen. De veiling blijft een netwerkevenement en de inkoper wil graag kijken. Hij wil de mosselen zien.”

Het mosselseizoen duurt negen maanden en loopt door tot april 2017. Dat verdient al een eerste recept, ‘natuur’. Klik hier. Smakelijk. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content