Het is weer kersentijd: weetjes en verrassende recepten

© .

De kers is een vrucht die tot de verbeelding spreekt. Helaas is het seizoen van deze zoete vrucht erg kort, tijd dus om er nu maximaal van te genieten.

Wat maakt de kers zo aantrekkelijk?

Het feit dat het een van de weinige vruchtensoorten is die in deze hoogtechnologische tijd koppig blijft vasthouden aan haar eigen seizoen speelt wellicht een grote rol. Kersen moeten namelijk rijp geplukt worden. Eenmaal van de boom rijpen ze niet meer na.

Bovendien is het kersenseizoen vrij kort: twee maanden. Het komt er dus op aan maximaal gebruik te maken van dit populaire fruit. Met een lekkere bereiding waarin kersen, of krieken, centraal staan, bijvoorbeeld.

Soorten

De grote groep kersen (er zijn zo’n duizendtal eetbare rassen) wordt onderverdeeld in zoete kersen, kortweg kers genoemd;zure kersen, bekend als de kriek; en zoetzure hybride soorten (kruisingen tussen kers en kriek).

Waterijsjes van kersen
Waterijsjes van kersen© © heikki verdurme

Het verschil tussen kersen en krieken is niet onbelangrijk voor wie ermee wil koken. Zoete kersen kunnen namelijk versgeplukt geconsumeerd worden – overheerlijk! – (al worden ze ook in nagerechten en gebak verwerkt). Zure krieken zijn daarentegen rauw zo goed als oneetbaar. Ze zijn wel geschikt voor hartige sauzen bij wild, gevogelte en vette vis (forel, makreel of paling). De zuurheidsgraad van de krieken breekt de rijke smaak van het vlees of de vis.

In het bord

Hoewel het ras van minder belang is, zijn er wel gerechten die genoemd zijn naar de kriek waarmee ze oorspronkelijk bereid werden. Denk bijvoorbeeld canard Montmorency. De saus die erbij geserveerd wordt, is er een op basis van krieken, portwijn, kaneel en sinaasappel.

Kaneel en citrusvruchten zijn ook goeie ingrediënten voor zoete bereidingen met kersen, net als rozenwater en lavendel. Florale aroma’s passen bij het geurige vruchtvlees van rijpe kersen.

Volgens een oude regel zorgen vruchten van dezelfde familie voor geslaagde combinaties. Amandelen zijn zo ook ideale partners, bijvoorbeeld in kersentaart met frangipanevulling.

Ook in combinatie met chocolade en geitenkaas doet de kers het verre van slecht. Een bewijs van de eerste combinatie vind je in de Schwarzwalder Kirschtorte , een chocoladegebak met kersen en kirsch. Voor de tweede combinatie verwijzen we naar een eenvoudig, fris zomerdessert: verse geitenkaas met een handvol sappige kersen.

Dat ook krieken kunnen dienen voor nagerechten toont de huisgemaakte compote voor bij rijstpap. Voeg er wel voor voldoende suiker aan toe, om de zuurtegraad van het fruit te milderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content