Het ideale bier bij tien typische eindejaarsgerechten: de suggesties van Sofie Vanrafelghem

© Getty Images/iStockphoto

De eindejaarsperiode is de periode bij uitstek voor klassiekers. Wat je gaat eten, weet je in negentig procent van de gevallen dus al, maar wat zullen we daarbij drinken? Biersommelier Sofie Vanrafelghem matcht alvast tien typische feestgerechten met tien minder typische dranken. Absoluut de moeite waard om uit te testen!

Heel wat families en vriendengroepen houden er al jaren hun vast feestmenu op na. En waarom zouden ze dat ook niet doen? Tradities maken deze periode tenslotte net dat tikkeltje specialer. We plukten enkele van die vaste gerechten uit menu’s en vroegen een sommelier om ze telkens van een passende drank te voorzien. Soms verrassend, maar wel altijd een combinatie die om meer vraagt.

Uitsmijter: drie tips voor oudejaar

1. Start vanuit je gerecht en niet vanuit je bier

Proef zorgvuldig en bepaal de primaire en secundaire smaken van je gerecht. Is het gerecht vooral zoet, zuur, zout of bitter? Kijk na welke toetsen je menu overheersen en verlies de saus en kruiden hierbij niet uit het oog.

2. Smaakintensiteit is belangrijker dan alcoholpercentage

Bij de opbouw van je menu, hou je best rekening met de smaakintensiteit van de gerechten en minder met het alcoholpercentage van je bieren. Een bier van 6 % kan soms een meer uitgesproken smaak hebben dan een bier van 8 %. Bouw kracht en karakter op doorheen het diner.

3. Puur matcht met zuur

Pure zeevruchten zoals oesters of handgepelde grijze garnalen combineren goed met bier. Vermijd alleen de droog bittere bieren. Daarmee veroorzaak je een echte treinramp, de oesters zullen smaken alsof 3 weken geleden vers waren. Een pairing met frisse zure bieren zoals oud bruin en oude geuze daarentegen zal ze echt doen schitteren.

Meer weten over bieren van internationaal biersommelier Sofie Vanrafelghem? Bekijk dan haar website of volg haar op Facebook.

Het ideale bier bij tien typische eindejaarsgerechten: de suggesties van Sofie Vanrafelghem
© Getty Images/iStockphoto

Op middernacht – alternatief voor de champagne of cava

Bier: De Vlier Brut – Brouwerij De Vlier

Bierstijl: Brut bier

Voor een bierland blijft het verrassend dat we automatisch grijpen naar de cava of champagne, terwijl je de bierbubbels kunt bovenhalen. Zoals bijvoorbeeld De Vlier Brut met zijn frisse zuren en sterk prikkelend mondgevoel. Bovendien voegt de vlierbloesem wat extra fruitigheid toe. Ideale feestbubbels dus.

Uitsmijter: drie tips voor oudejaar

1. Start vanuit je gerecht en niet vanuit je bier

Proef zorgvuldig en bepaal de primaire en secundaire smaken van je gerecht. Is het gerecht vooral zoet, zuur, zout of bitter? Kijk na welke toetsen je menu overheersen en verlies de saus en kruiden hierbij niet uit het oog.

2. Smaakintensiteit is belangrijker dan alcoholpercentage

Bij de opbouw van je menu, hou je best rekening met de smaakintensiteit van de gerechten en minder met het alcoholpercentage van je bieren. Een bier van 6 % kan soms een meer uitgesproken smaak hebben dan een bier van 8 %. Bouw kracht en karakter op doorheen het diner.

3. Puur matcht met zuur

Pure zeevruchten zoals oesters of handgepelde grijze garnalen combineren goed met bier. Vermijd alleen de droog bittere bieren. Daarmee veroorzaak je een echte treinramp, de oesters zullen smaken alsof 3 weken geleden vers waren. Een pairing met frisse zure bieren zoals oud bruin en oude geuze daarentegen zal ze echt doen schitteren.

Meer weten over bieren van internationaal biersommelier Sofie Vanrafelghem? Bekijk dan haar website of volg haar op Facebook.

9. Bûche met chocolade

Bier: Oude Kriek Boon – Brouwerij Boon

Bierstijl: oude kriek

Donkere chocolade en rode vruchten blijven een topcombinatie. Dankzij de 400 gram krieken per liter lambiek die gedurende een jaar gisten op eikenhouten vaten proef je de pure vruchten. De verfijnde zuurheid breekt de zoetheid van dit dessert.

Het ideale bier bij tien typische eindejaarsgerechten: de suggesties van Sofie Vanrafelghem
© Getty Images/iStockphoto

Op middernacht – alternatief voor de champagne of cava

Bier: De Vlier Brut – Brouwerij De Vlier

Bierstijl: Brut bier

Voor een bierland blijft het verrassend dat we automatisch grijpen naar de cava of champagne, terwijl je de bierbubbels kunt bovenhalen. Zoals bijvoorbeeld De Vlier Brut met zijn frisse zuren en sterk prikkelend mondgevoel. Bovendien voegt de vlierbloesem wat extra fruitigheid toe. Ideale feestbubbels dus.

Uitsmijter: drie tips voor oudejaar

1. Start vanuit je gerecht en niet vanuit je bier

Proef zorgvuldig en bepaal de primaire en secundaire smaken van je gerecht. Is het gerecht vooral zoet, zuur, zout of bitter? Kijk na welke toetsen je menu overheersen en verlies de saus en kruiden hierbij niet uit het oog.

2. Smaakintensiteit is belangrijker dan alcoholpercentage

Bij de opbouw van je menu, hou je best rekening met de smaakintensiteit van de gerechten en minder met het alcoholpercentage van je bieren. Een bier van 6 % kan soms een meer uitgesproken smaak hebben dan een bier van 8 %. Bouw kracht en karakter op doorheen het diner.

3. Puur matcht met zuur

Pure zeevruchten zoals oesters of handgepelde grijze garnalen combineren goed met bier. Vermijd alleen de droog bittere bieren. Daarmee veroorzaak je een echte treinramp, de oesters zullen smaken alsof 3 weken geleden vers waren. Een pairing met frisse zure bieren zoals oud bruin en oude geuze daarentegen zal ze echt doen schitteren.

Meer weten over bieren van internationaal biersommelier Sofie Vanrafelghem? Bekijk dan haar website of volg haar op Facebook.

8. Kaasfondue

Bier: Bush Amber – Brasserie Dubuisson

Bierstijl: gerstewijn

Naast dit gerecht hoort een volmondig bier met de nodige body om zich staande te houden. De elegante moutpersoonlijkheid van de Bush Amber met zijn honingaccent snijdt doorheen de romige textuur en duwt hierdoor de smaak van de kaas meer naar voren.

9. Bûche met chocolade

Bier: Oude Kriek Boon – Brouwerij Boon

Bierstijl: oude kriek

Donkere chocolade en rode vruchten blijven een topcombinatie. Dankzij de 400 gram krieken per liter lambiek die gedurende een jaar gisten op eikenhouten vaten proef je de pure vruchten. De verfijnde zuurheid breekt de zoetheid van dit dessert.

Het ideale bier bij tien typische eindejaarsgerechten: de suggesties van Sofie Vanrafelghem
© Getty Images/iStockphoto

Op middernacht – alternatief voor de champagne of cava

Bier: De Vlier Brut – Brouwerij De Vlier

Bierstijl: Brut bier

Voor een bierland blijft het verrassend dat we automatisch grijpen naar de cava of champagne, terwijl je de bierbubbels kunt bovenhalen. Zoals bijvoorbeeld De Vlier Brut met zijn frisse zuren en sterk prikkelend mondgevoel. Bovendien voegt de vlierbloesem wat extra fruitigheid toe. Ideale feestbubbels dus.

Uitsmijter: drie tips voor oudejaar

1. Start vanuit je gerecht en niet vanuit je bier

Proef zorgvuldig en bepaal de primaire en secundaire smaken van je gerecht. Is het gerecht vooral zoet, zuur, zout of bitter? Kijk na welke toetsen je menu overheersen en verlies de saus en kruiden hierbij niet uit het oog.

2. Smaakintensiteit is belangrijker dan alcoholpercentage

Bij de opbouw van je menu, hou je best rekening met de smaakintensiteit van de gerechten en minder met het alcoholpercentage van je bieren. Een bier van 6 % kan soms een meer uitgesproken smaak hebben dan een bier van 8 %. Bouw kracht en karakter op doorheen het diner.

3. Puur matcht met zuur

Pure zeevruchten zoals oesters of handgepelde grijze garnalen combineren goed met bier. Vermijd alleen de droog bittere bieren. Daarmee veroorzaak je een echte treinramp, de oesters zullen smaken alsof 3 weken geleden vers waren. Een pairing met frisse zure bieren zoals oud bruin en oude geuze daarentegen zal ze echt doen schitteren.

Meer weten over bieren van internationaal biersommelier Sofie Vanrafelghem? Bekijk dan haar website of volg haar op Facebook.

Met rijst en champions gevulde kool in tomatensaus
Met rijst en champions gevulde kool in tomatensaus© Getty Images/iStockphoto

7. Gevulde groenten (vegetarisch)

Bier: Saison Voisin – Brasserie des Légendes

Bierstijl: saison

Strak, droog en heerlijk bitter met florale aroma’s en een citrustoets is de Saison Voisin een pareltje onder de Belgische saisons. Ze verfrist de aardse tonen en volle smaken van de groenten, en blijft dankzij zijn lichtheid perfect in balans met het gerecht.

8. Kaasfondue

Bier: Bush Amber – Brasserie Dubuisson

Bierstijl: gerstewijn

Naast dit gerecht hoort een volmondig bier met de nodige body om zich staande te houden. De elegante moutpersoonlijkheid van de Bush Amber met zijn honingaccent snijdt doorheen de romige textuur en duwt hierdoor de smaak van de kaas meer naar voren.

9. Bûche met chocolade

Bier: Oude Kriek Boon – Brouwerij Boon

Bierstijl: oude kriek

Donkere chocolade en rode vruchten blijven een topcombinatie. Dankzij de 400 gram krieken per liter lambiek die gedurende een jaar gisten op eikenhouten vaten proef je de pure vruchten. De verfijnde zuurheid breekt de zoetheid van dit dessert.

Het ideale bier bij tien typische eindejaarsgerechten: de suggesties van Sofie Vanrafelghem
© Getty Images/iStockphoto

Op middernacht – alternatief voor de champagne of cava

Bier: De Vlier Brut – Brouwerij De Vlier

Bierstijl: Brut bier

Voor een bierland blijft het verrassend dat we automatisch grijpen naar de cava of champagne, terwijl je de bierbubbels kunt bovenhalen. Zoals bijvoorbeeld De Vlier Brut met zijn frisse zuren en sterk prikkelend mondgevoel. Bovendien voegt de vlierbloesem wat extra fruitigheid toe. Ideale feestbubbels dus.

Uitsmijter: drie tips voor oudejaar

1. Start vanuit je gerecht en niet vanuit je bier

Proef zorgvuldig en bepaal de primaire en secundaire smaken van je gerecht. Is het gerecht vooral zoet, zuur, zout of bitter? Kijk na welke toetsen je menu overheersen en verlies de saus en kruiden hierbij niet uit het oog.

2. Smaakintensiteit is belangrijker dan alcoholpercentage

Bij de opbouw van je menu, hou je best rekening met de smaakintensiteit van de gerechten en minder met het alcoholpercentage van je bieren. Een bier van 6 % kan soms een meer uitgesproken smaak hebben dan een bier van 8 %. Bouw kracht en karakter op doorheen het diner.

3. Puur matcht met zuur

Pure zeevruchten zoals oesters of handgepelde grijze garnalen combineren goed met bier. Vermijd alleen de droog bittere bieren. Daarmee veroorzaak je een echte treinramp, de oesters zullen smaken alsof 3 weken geleden vers waren. Een pairing met frisse zure bieren zoals oud bruin en oude geuze daarentegen zal ze echt doen schitteren.

Meer weten over bieren van internationaal biersommelier Sofie Vanrafelghem? Bekijk dan haar website of volg haar op Facebook.

6. Gourmet

Bier: Goliath Tripel – Brasserie des Légendes

Bierstijl: tripel

Het feestelijk bakfestijn waarbij iedereen zelf zijn eigen vlees, vis of vegetarisch alternatief bakt, heeft een veelzijdig bier nodig, dat het goed doet bij de verschillende soorten en sauzen. Ideaal is een frisfruitige tripel met een hoppige neus en ronde bitterheid zoals de Goliath Tripel.

Met rijst en champions gevulde kool in tomatensaus
Met rijst en champions gevulde kool in tomatensaus© Getty Images/iStockphoto

7. Gevulde groenten (vegetarisch)

Bier: Saison Voisin – Brasserie des Légendes

Bierstijl: saison

Strak, droog en heerlijk bitter met florale aroma’s en een citrustoets is de Saison Voisin een pareltje onder de Belgische saisons. Ze verfrist de aardse tonen en volle smaken van de groenten, en blijft dankzij zijn lichtheid perfect in balans met het gerecht.

8. Kaasfondue

Bier: Bush Amber – Brasserie Dubuisson

Bierstijl: gerstewijn

Naast dit gerecht hoort een volmondig bier met de nodige body om zich staande te houden. De elegante moutpersoonlijkheid van de Bush Amber met zijn honingaccent snijdt doorheen de romige textuur en duwt hierdoor de smaak van de kaas meer naar voren.

9. Bûche met chocolade

Bier: Oude Kriek Boon – Brouwerij Boon

Bierstijl: oude kriek

Donkere chocolade en rode vruchten blijven een topcombinatie. Dankzij de 400 gram krieken per liter lambiek die gedurende een jaar gisten op eikenhouten vaten proef je de pure vruchten. De verfijnde zuurheid breekt de zoetheid van dit dessert.

Het ideale bier bij tien typische eindejaarsgerechten: de suggesties van Sofie Vanrafelghem
© Getty Images/iStockphoto

Op middernacht – alternatief voor de champagne of cava

Bier: De Vlier Brut – Brouwerij De Vlier

Bierstijl: Brut bier

Voor een bierland blijft het verrassend dat we automatisch grijpen naar de cava of champagne, terwijl je de bierbubbels kunt bovenhalen. Zoals bijvoorbeeld De Vlier Brut met zijn frisse zuren en sterk prikkelend mondgevoel. Bovendien voegt de vlierbloesem wat extra fruitigheid toe. Ideale feestbubbels dus.

Uitsmijter: drie tips voor oudejaar

1. Start vanuit je gerecht en niet vanuit je bier

Proef zorgvuldig en bepaal de primaire en secundaire smaken van je gerecht. Is het gerecht vooral zoet, zuur, zout of bitter? Kijk na welke toetsen je menu overheersen en verlies de saus en kruiden hierbij niet uit het oog.

2. Smaakintensiteit is belangrijker dan alcoholpercentage

Bij de opbouw van je menu, hou je best rekening met de smaakintensiteit van de gerechten en minder met het alcoholpercentage van je bieren. Een bier van 6 % kan soms een meer uitgesproken smaak hebben dan een bier van 8 %. Bouw kracht en karakter op doorheen het diner.

3. Puur matcht met zuur

Pure zeevruchten zoals oesters of handgepelde grijze garnalen combineren goed met bier. Vermijd alleen de droog bittere bieren. Daarmee veroorzaak je een echte treinramp, de oesters zullen smaken alsof 3 weken geleden vers waren. Een pairing met frisse zure bieren zoals oud bruin en oude geuze daarentegen zal ze echt doen schitteren.

Meer weten over bieren van internationaal biersommelier Sofie Vanrafelghem? Bekijk dan haar website of volg haar op Facebook.

5. Een wildstoofpot met gratin dauphinois

Bier: Sans Pardon – Brouwerij De Dochter van de Korenaar

Bierstijl: Russian imperial stout

Dit krachtige, donkere bier met rooibos complementeert de wildstoofpot zeer mooi. Zijn intense moutkarakter met koffie- en chocoladetoetsen ondersteunt moeiteloos zowel de stoofpot als de gratin.

6. Gourmet

Bier: Goliath Tripel – Brasserie des Légendes

Bierstijl: tripel

Het feestelijk bakfestijn waarbij iedereen zelf zijn eigen vlees, vis of vegetarisch alternatief bakt, heeft een veelzijdig bier nodig, dat het goed doet bij de verschillende soorten en sauzen. Ideaal is een frisfruitige tripel met een hoppige neus en ronde bitterheid zoals de Goliath Tripel.

Met rijst en champions gevulde kool in tomatensaus
Met rijst en champions gevulde kool in tomatensaus© Getty Images/iStockphoto

7. Gevulde groenten (vegetarisch)

Bier: Saison Voisin – Brasserie des Légendes

Bierstijl: saison

Strak, droog en heerlijk bitter met florale aroma’s en een citrustoets is de Saison Voisin een pareltje onder de Belgische saisons. Ze verfrist de aardse tonen en volle smaken van de groenten, en blijft dankzij zijn lichtheid perfect in balans met het gerecht.

8. Kaasfondue

Bier: Bush Amber – Brasserie Dubuisson

Bierstijl: gerstewijn

Naast dit gerecht hoort een volmondig bier met de nodige body om zich staande te houden. De elegante moutpersoonlijkheid van de Bush Amber met zijn honingaccent snijdt doorheen de romige textuur en duwt hierdoor de smaak van de kaas meer naar voren.

9. Bûche met chocolade

Bier: Oude Kriek Boon – Brouwerij Boon

Bierstijl: oude kriek

Donkere chocolade en rode vruchten blijven een topcombinatie. Dankzij de 400 gram krieken per liter lambiek die gedurende een jaar gisten op eikenhouten vaten proef je de pure vruchten. De verfijnde zuurheid breekt de zoetheid van dit dessert.

Het ideale bier bij tien typische eindejaarsgerechten: de suggesties van Sofie Vanrafelghem
© Getty Images/iStockphoto

Op middernacht – alternatief voor de champagne of cava

Bier: De Vlier Brut – Brouwerij De Vlier

Bierstijl: Brut bier

Voor een bierland blijft het verrassend dat we automatisch grijpen naar de cava of champagne, terwijl je de bierbubbels kunt bovenhalen. Zoals bijvoorbeeld De Vlier Brut met zijn frisse zuren en sterk prikkelend mondgevoel. Bovendien voegt de vlierbloesem wat extra fruitigheid toe. Ideale feestbubbels dus.

Uitsmijter: drie tips voor oudejaar

1. Start vanuit je gerecht en niet vanuit je bier

Proef zorgvuldig en bepaal de primaire en secundaire smaken van je gerecht. Is het gerecht vooral zoet, zuur, zout of bitter? Kijk na welke toetsen je menu overheersen en verlies de saus en kruiden hierbij niet uit het oog.

2. Smaakintensiteit is belangrijker dan alcoholpercentage

Bij de opbouw van je menu, hou je best rekening met de smaakintensiteit van de gerechten en minder met het alcoholpercentage van je bieren. Een bier van 6 % kan soms een meer uitgesproken smaak hebben dan een bier van 8 %. Bouw kracht en karakter op doorheen het diner.

3. Puur matcht met zuur

Pure zeevruchten zoals oesters of handgepelde grijze garnalen combineren goed met bier. Vermijd alleen de droog bittere bieren. Daarmee veroorzaak je een echte treinramp, de oesters zullen smaken alsof 3 weken geleden vers waren. Een pairing met frisse zure bieren zoals oud bruin en oude geuze daarentegen zal ze echt doen schitteren.

Meer weten over bieren van internationaal biersommelier Sofie Vanrafelghem? Bekijk dan haar website of volg haar op Facebook.

Het ideale bier bij tien typische eindejaarsgerechten: de suggesties van Sofie Vanrafelghem
© Getty Images/iStockphoto

4. Gebraad met pomme duchesse en met besjes gevulde appels

Bier: Liefmans Goudenband – Brouwerij Liefmans – Duvel Moortgat

Bierstijl: oud bruin

Het gebraad combineert enorm goed met de vineuze zoetzuurheid van het bier. Dat terwijl de aroma’s van rozijnen, noten en donkere balsamico in harmonie komen met de met besjes gevulde appels.

5. Een wildstoofpot met gratin dauphinois

Bier: Sans Pardon – Brouwerij De Dochter van de Korenaar

Bierstijl: Russian imperial stout

Dit krachtige, donkere bier met rooibos complementeert de wildstoofpot zeer mooi. Zijn intense moutkarakter met koffie- en chocoladetoetsen ondersteunt moeiteloos zowel de stoofpot als de gratin.

6. Gourmet

Bier: Goliath Tripel – Brasserie des Légendes

Bierstijl: tripel

Het feestelijk bakfestijn waarbij iedereen zelf zijn eigen vlees, vis of vegetarisch alternatief bakt, heeft een veelzijdig bier nodig, dat het goed doet bij de verschillende soorten en sauzen. Ideaal is een frisfruitige tripel met een hoppige neus en ronde bitterheid zoals de Goliath Tripel.

Met rijst en champions gevulde kool in tomatensaus
Met rijst en champions gevulde kool in tomatensaus© Getty Images/iStockphoto

7. Gevulde groenten (vegetarisch)

Bier: Saison Voisin – Brasserie des Légendes

Bierstijl: saison

Strak, droog en heerlijk bitter met florale aroma’s en een citrustoets is de Saison Voisin een pareltje onder de Belgische saisons. Ze verfrist de aardse tonen en volle smaken van de groenten, en blijft dankzij zijn lichtheid perfect in balans met het gerecht.

8. Kaasfondue

Bier: Bush Amber – Brasserie Dubuisson

Bierstijl: gerstewijn

Naast dit gerecht hoort een volmondig bier met de nodige body om zich staande te houden. De elegante moutpersoonlijkheid van de Bush Amber met zijn honingaccent snijdt doorheen de romige textuur en duwt hierdoor de smaak van de kaas meer naar voren.

9. Bûche met chocolade

Bier: Oude Kriek Boon – Brouwerij Boon

Bierstijl: oude kriek

Donkere chocolade en rode vruchten blijven een topcombinatie. Dankzij de 400 gram krieken per liter lambiek die gedurende een jaar gisten op eikenhouten vaten proef je de pure vruchten. De verfijnde zuurheid breekt de zoetheid van dit dessert.

Het ideale bier bij tien typische eindejaarsgerechten: de suggesties van Sofie Vanrafelghem
© Getty Images/iStockphoto

Op middernacht – alternatief voor de champagne of cava

Bier: De Vlier Brut – Brouwerij De Vlier

Bierstijl: Brut bier

Voor een bierland blijft het verrassend dat we automatisch grijpen naar de cava of champagne, terwijl je de bierbubbels kunt bovenhalen. Zoals bijvoorbeeld De Vlier Brut met zijn frisse zuren en sterk prikkelend mondgevoel. Bovendien voegt de vlierbloesem wat extra fruitigheid toe. Ideale feestbubbels dus.

Uitsmijter: drie tips voor oudejaar

1. Start vanuit je gerecht en niet vanuit je bier

Proef zorgvuldig en bepaal de primaire en secundaire smaken van je gerecht. Is het gerecht vooral zoet, zuur, zout of bitter? Kijk na welke toetsen je menu overheersen en verlies de saus en kruiden hierbij niet uit het oog.

2. Smaakintensiteit is belangrijker dan alcoholpercentage

Bij de opbouw van je menu, hou je best rekening met de smaakintensiteit van de gerechten en minder met het alcoholpercentage van je bieren. Een bier van 6 % kan soms een meer uitgesproken smaak hebben dan een bier van 8 %. Bouw kracht en karakter op doorheen het diner.

3. Puur matcht met zuur

Pure zeevruchten zoals oesters of handgepelde grijze garnalen combineren goed met bier. Vermijd alleen de droog bittere bieren. Daarmee veroorzaak je een echte treinramp, de oesters zullen smaken alsof 3 weken geleden vers waren. Een pairing met frisse zure bieren zoals oud bruin en oude geuze daarentegen zal ze echt doen schitteren.

Meer weten over bieren van internationaal biersommelier Sofie Vanrafelghem? Bekijk dan haar website of volg haar op Facebook.

3. Gevulde kalkoen met kroketjes

Bier: Keun Speciale Goud – Brouwerij Keun

Bierstijl: tripel

De zoetfruitige toetsen van abrikoos en banaan die de tripel kreeg dankzij de gist, passen enorm goed bij de zachte smaak van de kalkoen. Tegelijkertijd brengt het bier de nodige verfrissing.

Het ideale bier bij tien typische eindejaarsgerechten: de suggesties van Sofie Vanrafelghem
© Getty Images/iStockphoto

4. Gebraad met pomme duchesse en met besjes gevulde appels

Bier: Liefmans Goudenband – Brouwerij Liefmans – Duvel Moortgat

Bierstijl: oud bruin

Het gebraad combineert enorm goed met de vineuze zoetzuurheid van het bier. Dat terwijl de aroma’s van rozijnen, noten en donkere balsamico in harmonie komen met de met besjes gevulde appels.

5. Een wildstoofpot met gratin dauphinois

Bier: Sans Pardon – Brouwerij De Dochter van de Korenaar

Bierstijl: Russian imperial stout

Dit krachtige, donkere bier met rooibos complementeert de wildstoofpot zeer mooi. Zijn intense moutkarakter met koffie- en chocoladetoetsen ondersteunt moeiteloos zowel de stoofpot als de gratin.

6. Gourmet

Bier: Goliath Tripel – Brasserie des Légendes

Bierstijl: tripel

Het feestelijk bakfestijn waarbij iedereen zelf zijn eigen vlees, vis of vegetarisch alternatief bakt, heeft een veelzijdig bier nodig, dat het goed doet bij de verschillende soorten en sauzen. Ideaal is een frisfruitige tripel met een hoppige neus en ronde bitterheid zoals de Goliath Tripel.

Met rijst en champions gevulde kool in tomatensaus
Met rijst en champions gevulde kool in tomatensaus© Getty Images/iStockphoto

7. Gevulde groenten (vegetarisch)

Bier: Saison Voisin – Brasserie des Légendes

Bierstijl: saison

Strak, droog en heerlijk bitter met florale aroma’s en een citrustoets is de Saison Voisin een pareltje onder de Belgische saisons. Ze verfrist de aardse tonen en volle smaken van de groenten, en blijft dankzij zijn lichtheid perfect in balans met het gerecht.

8. Kaasfondue

Bier: Bush Amber – Brasserie Dubuisson

Bierstijl: gerstewijn

Naast dit gerecht hoort een volmondig bier met de nodige body om zich staande te houden. De elegante moutpersoonlijkheid van de Bush Amber met zijn honingaccent snijdt doorheen de romige textuur en duwt hierdoor de smaak van de kaas meer naar voren.

9. Bûche met chocolade

Bier: Oude Kriek Boon – Brouwerij Boon

Bierstijl: oude kriek

Donkere chocolade en rode vruchten blijven een topcombinatie. Dankzij de 400 gram krieken per liter lambiek die gedurende een jaar gisten op eikenhouten vaten proef je de pure vruchten. De verfijnde zuurheid breekt de zoetheid van dit dessert.

Het ideale bier bij tien typische eindejaarsgerechten: de suggesties van Sofie Vanrafelghem
© Getty Images/iStockphoto

Op middernacht – alternatief voor de champagne of cava

Bier: De Vlier Brut – Brouwerij De Vlier

Bierstijl: Brut bier

Voor een bierland blijft het verrassend dat we automatisch grijpen naar de cava of champagne, terwijl je de bierbubbels kunt bovenhalen. Zoals bijvoorbeeld De Vlier Brut met zijn frisse zuren en sterk prikkelend mondgevoel. Bovendien voegt de vlierbloesem wat extra fruitigheid toe. Ideale feestbubbels dus.

Uitsmijter: drie tips voor oudejaar

1. Start vanuit je gerecht en niet vanuit je bier

Proef zorgvuldig en bepaal de primaire en secundaire smaken van je gerecht. Is het gerecht vooral zoet, zuur, zout of bitter? Kijk na welke toetsen je menu overheersen en verlies de saus en kruiden hierbij niet uit het oog.

2. Smaakintensiteit is belangrijker dan alcoholpercentage

Bij de opbouw van je menu, hou je best rekening met de smaakintensiteit van de gerechten en minder met het alcoholpercentage van je bieren. Een bier van 6 % kan soms een meer uitgesproken smaak hebben dan een bier van 8 %. Bouw kracht en karakter op doorheen het diner.

3. Puur matcht met zuur

Pure zeevruchten zoals oesters of handgepelde grijze garnalen combineren goed met bier. Vermijd alleen de droog bittere bieren. Daarmee veroorzaak je een echte treinramp, de oesters zullen smaken alsof 3 weken geleden vers waren. Een pairing met frisse zure bieren zoals oud bruin en oude geuze daarentegen zal ze echt doen schitteren.

Meer weten over bieren van internationaal biersommelier Sofie Vanrafelghem? Bekijk dan haar website of volg haar op Facebook.

2. Vispannetje

Bier: Bruxellensis – Brasserie de La Senne

Bierstijl: brett bier

Dankzij de hergisting op fles met de Brusselse brettanomyces gedurende 4 maanden proef je een delicieus frisfruitig zuur bier met accenten van ananas en mandarijn. Perfect om door de romige textuur te breken van dit gerecht en de smaken van de vis helemaal op te tillen.

3. Gevulde kalkoen met kroketjes

Bier: Keun Speciale Goud – Brouwerij Keun

Bierstijl: tripel

De zoetfruitige toetsen van abrikoos en banaan die de tripel kreeg dankzij de gist, passen enorm goed bij de zachte smaak van de kalkoen. Tegelijkertijd brengt het bier de nodige verfrissing.

Het ideale bier bij tien typische eindejaarsgerechten: de suggesties van Sofie Vanrafelghem
© Getty Images/iStockphoto

4. Gebraad met pomme duchesse en met besjes gevulde appels

Bier: Liefmans Goudenband – Brouwerij Liefmans – Duvel Moortgat

Bierstijl: oud bruin

Het gebraad combineert enorm goed met de vineuze zoetzuurheid van het bier. Dat terwijl de aroma’s van rozijnen, noten en donkere balsamico in harmonie komen met de met besjes gevulde appels.

5. Een wildstoofpot met gratin dauphinois

Bier: Sans Pardon – Brouwerij De Dochter van de Korenaar

Bierstijl: Russian imperial stout

Dit krachtige, donkere bier met rooibos complementeert de wildstoofpot zeer mooi. Zijn intense moutkarakter met koffie- en chocoladetoetsen ondersteunt moeiteloos zowel de stoofpot als de gratin.

6. Gourmet

Bier: Goliath Tripel – Brasserie des Légendes

Bierstijl: tripel

Het feestelijk bakfestijn waarbij iedereen zelf zijn eigen vlees, vis of vegetarisch alternatief bakt, heeft een veelzijdig bier nodig, dat het goed doet bij de verschillende soorten en sauzen. Ideaal is een frisfruitige tripel met een hoppige neus en ronde bitterheid zoals de Goliath Tripel.

Met rijst en champions gevulde kool in tomatensaus
Met rijst en champions gevulde kool in tomatensaus© Getty Images/iStockphoto

7. Gevulde groenten (vegetarisch)

Bier: Saison Voisin – Brasserie des Légendes

Bierstijl: saison

Strak, droog en heerlijk bitter met florale aroma’s en een citrustoets is de Saison Voisin een pareltje onder de Belgische saisons. Ze verfrist de aardse tonen en volle smaken van de groenten, en blijft dankzij zijn lichtheid perfect in balans met het gerecht.

8. Kaasfondue

Bier: Bush Amber – Brasserie Dubuisson

Bierstijl: gerstewijn

Naast dit gerecht hoort een volmondig bier met de nodige body om zich staande te houden. De elegante moutpersoonlijkheid van de Bush Amber met zijn honingaccent snijdt doorheen de romige textuur en duwt hierdoor de smaak van de kaas meer naar voren.

9. Bûche met chocolade

Bier: Oude Kriek Boon – Brouwerij Boon

Bierstijl: oude kriek

Donkere chocolade en rode vruchten blijven een topcombinatie. Dankzij de 400 gram krieken per liter lambiek die gedurende een jaar gisten op eikenhouten vaten proef je de pure vruchten. De verfijnde zuurheid breekt de zoetheid van dit dessert.

Het ideale bier bij tien typische eindejaarsgerechten: de suggesties van Sofie Vanrafelghem
© Getty Images/iStockphoto

Op middernacht – alternatief voor de champagne of cava

Bier: De Vlier Brut – Brouwerij De Vlier

Bierstijl: Brut bier

Voor een bierland blijft het verrassend dat we automatisch grijpen naar de cava of champagne, terwijl je de bierbubbels kunt bovenhalen. Zoals bijvoorbeeld De Vlier Brut met zijn frisse zuren en sterk prikkelend mondgevoel. Bovendien voegt de vlierbloesem wat extra fruitigheid toe. Ideale feestbubbels dus.

Uitsmijter: drie tips voor oudejaar

1. Start vanuit je gerecht en niet vanuit je bier

Proef zorgvuldig en bepaal de primaire en secundaire smaken van je gerecht. Is het gerecht vooral zoet, zuur, zout of bitter? Kijk na welke toetsen je menu overheersen en verlies de saus en kruiden hierbij niet uit het oog.

2. Smaakintensiteit is belangrijker dan alcoholpercentage

Bij de opbouw van je menu, hou je best rekening met de smaakintensiteit van de gerechten en minder met het alcoholpercentage van je bieren. Een bier van 6 % kan soms een meer uitgesproken smaak hebben dan een bier van 8 %. Bouw kracht en karakter op doorheen het diner.

3. Puur matcht met zuur

Pure zeevruchten zoals oesters of handgepelde grijze garnalen combineren goed met bier. Vermijd alleen de droog bittere bieren. Daarmee veroorzaak je een echte treinramp, de oesters zullen smaken alsof 3 weken geleden vers waren. Een pairing met frisse zure bieren zoals oud bruin en oude geuze daarentegen zal ze echt doen schitteren.

Meer weten over bieren van internationaal biersommelier Sofie Vanrafelghem? Bekijk dan haar website of volg haar op Facebook.

1. Oesters

Bier: Oude Geuze 3 Fonteinen Cuvée Armand & Gaston – Brouwerij 3 Fonteinen

Bierstijl: oude geuze

Zeer veel mensen zullen eerst een citroen uitpersen over hun rauwe oester vooraleer ze te eten. Hier brengt het verfijnde bier een zeer pure en natuurlijke zuurheid, dat ook het zilte van de oesters zal verzachten.

2. Vispannetje

Bier: Bruxellensis – Brasserie de La Senne

Bierstijl: brett bier

Dankzij de hergisting op fles met de Brusselse brettanomyces gedurende 4 maanden proef je een delicieus frisfruitig zuur bier met accenten van ananas en mandarijn. Perfect om door de romige textuur te breken van dit gerecht en de smaken van de vis helemaal op te tillen.

3. Gevulde kalkoen met kroketjes

Bier: Keun Speciale Goud – Brouwerij Keun

Bierstijl: tripel

De zoetfruitige toetsen van abrikoos en banaan die de tripel kreeg dankzij de gist, passen enorm goed bij de zachte smaak van de kalkoen. Tegelijkertijd brengt het bier de nodige verfrissing.

Het ideale bier bij tien typische eindejaarsgerechten: de suggesties van Sofie Vanrafelghem
© Getty Images/iStockphoto

4. Gebraad met pomme duchesse en met besjes gevulde appels

Bier: Liefmans Goudenband – Brouwerij Liefmans – Duvel Moortgat

Bierstijl: oud bruin

Het gebraad combineert enorm goed met de vineuze zoetzuurheid van het bier. Dat terwijl de aroma’s van rozijnen, noten en donkere balsamico in harmonie komen met de met besjes gevulde appels.

5. Een wildstoofpot met gratin dauphinois

Bier: Sans Pardon – Brouwerij De Dochter van de Korenaar

Bierstijl: Russian imperial stout

Dit krachtige, donkere bier met rooibos complementeert de wildstoofpot zeer mooi. Zijn intense moutkarakter met koffie- en chocoladetoetsen ondersteunt moeiteloos zowel de stoofpot als de gratin.

6. Gourmet

Bier: Goliath Tripel – Brasserie des Légendes

Bierstijl: tripel

Het feestelijk bakfestijn waarbij iedereen zelf zijn eigen vlees, vis of vegetarisch alternatief bakt, heeft een veelzijdig bier nodig, dat het goed doet bij de verschillende soorten en sauzen. Ideaal is een frisfruitige tripel met een hoppige neus en ronde bitterheid zoals de Goliath Tripel.

Met rijst en champions gevulde kool in tomatensaus
Met rijst en champions gevulde kool in tomatensaus© Getty Images/iStockphoto

7. Gevulde groenten (vegetarisch)

Bier: Saison Voisin – Brasserie des Légendes

Bierstijl: saison

Strak, droog en heerlijk bitter met florale aroma’s en een citrustoets is de Saison Voisin een pareltje onder de Belgische saisons. Ze verfrist de aardse tonen en volle smaken van de groenten, en blijft dankzij zijn lichtheid perfect in balans met het gerecht.

8. Kaasfondue

Bier: Bush Amber – Brasserie Dubuisson

Bierstijl: gerstewijn

Naast dit gerecht hoort een volmondig bier met de nodige body om zich staande te houden. De elegante moutpersoonlijkheid van de Bush Amber met zijn honingaccent snijdt doorheen de romige textuur en duwt hierdoor de smaak van de kaas meer naar voren.

9. Bûche met chocolade

Bier: Oude Kriek Boon – Brouwerij Boon

Bierstijl: oude kriek

Donkere chocolade en rode vruchten blijven een topcombinatie. Dankzij de 400 gram krieken per liter lambiek die gedurende een jaar gisten op eikenhouten vaten proef je de pure vruchten. De verfijnde zuurheid breekt de zoetheid van dit dessert.

Het ideale bier bij tien typische eindejaarsgerechten: de suggesties van Sofie Vanrafelghem
© Getty Images/iStockphoto

Op middernacht – alternatief voor de champagne of cava

Bier: De Vlier Brut – Brouwerij De Vlier

Bierstijl: Brut bier

Voor een bierland blijft het verrassend dat we automatisch grijpen naar de cava of champagne, terwijl je de bierbubbels kunt bovenhalen. Zoals bijvoorbeeld De Vlier Brut met zijn frisse zuren en sterk prikkelend mondgevoel. Bovendien voegt de vlierbloesem wat extra fruitigheid toe. Ideale feestbubbels dus.

Uitsmijter: drie tips voor oudejaar

1. Start vanuit je gerecht en niet vanuit je bier

Proef zorgvuldig en bepaal de primaire en secundaire smaken van je gerecht. Is het gerecht vooral zoet, zuur, zout of bitter? Kijk na welke toetsen je menu overheersen en verlies de saus en kruiden hierbij niet uit het oog.

2. Smaakintensiteit is belangrijker dan alcoholpercentage

Bij de opbouw van je menu, hou je best rekening met de smaakintensiteit van de gerechten en minder met het alcoholpercentage van je bieren. Een bier van 6 % kan soms een meer uitgesproken smaak hebben dan een bier van 8 %. Bouw kracht en karakter op doorheen het diner.

3. Puur matcht met zuur

Pure zeevruchten zoals oesters of handgepelde grijze garnalen combineren goed met bier. Vermijd alleen de droog bittere bieren. Daarmee veroorzaak je een echte treinramp, de oesters zullen smaken alsof 3 weken geleden vers waren. Een pairing met frisse zure bieren zoals oud bruin en oude geuze daarentegen zal ze echt doen schitteren.

Meer weten over bieren van internationaal biersommelier Sofie Vanrafelghem? Bekijk dan haar website of volg haar op Facebook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content