Het geheim van de wafels Méert ontrafeld

Ook in ons land is de Pâtisserie Meert uit Lille alom bekend. Straks opent Meert een tweede bijhuis in Parijs én zopas verscheen een receptenboek waarin het geheim van de beroemde vanille wafels wordt ontrafeld: een primeur.

Als je in Lille even afdwaalt van de Grote Markt in de rue Esquermoise, dan bots je onvermijdelijk op de grote Pâtisserie Meert, met een statige, typische 19de eeuwse etalage vol exquise zoetigheden en lekkernijen. Zelfs voor architectuurliefhebbers is het interieur een streling voor het oog. Het Maison Méert zoals het wel eens wordt genoemd, heeft trouwens een Belgische wortel! Het is bovendien een van de oudste patisseries van Frankrijk, in 1761 geopend door ene Delcourt die op die plek een confiserie uitbaatte, likeuren stookte en chocolade maakte.

Maar midden 19de eeuw werd de zaak overgenomen door patissier Méert uit Deinze, die al snel hofleverancier werd van koning Leopold I en II. Hij gaf ook zijn naam aan het huis en stelde het recept van de beroemde vanille wafels op punt. Pâtisserie Méert is immers vooral bekend voor zijn fijne wafels met onder meer vanille of aardbei parfum. Daarvoor wordt enkel vanille uit Madagascar gebruikt.

Het recept bleef heel lang geheim, maar werd zopas voor het eerst gepubliceerd in een schitterend receptenboek “Gaufres & autres délices” (uitgave van Editions du Chêne, 29,95 euro). Voor wie tuk is op desserts is dit een heus naslagwerk!

Méert Parijs Rive Gauche

De Pâtisserie Méert is dus ook buiten Lille een begrip. Zeker sinds 2010 Méert met veel succes een bijhuis opende in de Parijse Marais, rechtover het Musée Picasso, in de rue Elzévir. Voor de inrichting werd het schitterende decor uit Lille als voorbeeld genomen, weliswaar voorzien van een meer hedendaagse toets. De volledige beschildering van het decor is trouwens van de hand van de Belgische decoratrice Angèle Boddaert-Devletian.

Momenteel beschildert Angèle Boddaert-Devletian ook het decor van het tweede bijhuis dat Méert over anderhalve maand in Parijs op de Rive Gauche opent, in de rue Jacques Callot, net naast de rue de Seine, in het hart van de Parijse kunstwijk van Saint-Germain. (PSW) “Gaufres & autres délices”, Editions du Chêne, 29,50 euro, info: meert.fr.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content