Het chocoladepaleis op de Meir

Topchocolatier Dominique Persoone opende maandag een winkel in het Paleis op de Meir.

Topchocolatier Dominique Persoone opende maandag een eerste winkel buiten zijn vertrouwde stek in Brugge en koos meteen een van de meest prestigieuze locaties van Antwerpen uit. Voortaan kan u het bijzondere assortiment van The Chocolate Line ook vinden in het Paleis op de Meir, dat begin mei als museum opengaat.

Illustere voorgangers Illustere voorgangers heeft de chocolatier er, want het pas gerenoveerde achttiende eeuwse stadspaleis werd ooit nog bewoond door Leopold II, Napoleon en de Prinsen van Oranje. “Hoewel het aanbod en de prijzen dezelfde blijven, is deze chocolaterie toch niet te vergelijken met die in Brugge”, zegt een duidelijk enthousiaste Persoone aan Knackweekend.be. “Antwerpen is een totaal andere stad, heel levendig en leuk. En is de winkel in Brugge eerder lieflijk, romantisch in Laura Ashleystijl, dan oogt deze veel indrukwekkender”. De hoge plafonds, het glimmende parket en de wandschilderingen verraden inderdaad meteen de royale voorgeschiedenis. De chocolaterie beslaat de volledige rechtervleugel van het gelijkvloers en strekt zich uit over de twee voormalige maarschalksalons, de oude keuken van Napoleon en een moderner designgedeelte. “We zijn er zelfs in geslaagd het oude fornuis van Napoleon opnieuw op te poetsen. En net zoals in Brugge, zullen mensen kunnen zien hoe de chocolade gemaakt wordt”, aldus Persoone. “In het modernere gedeelte gaan we binnenkort experimenteren met hoe kleur en geur de smaak kunnen beïnvloeden.

Napoleon De Snoeper
Bij de inrichting liet de Bruggeling zich zowel leiden door een terugblik op zijn eigen carrière, met verwijzingen naar fotograaf Spencer Tunick -wiens modellen hij met chocolade insmeerde- en naar de RollingStones- voor wie hij een chocoladesnuifmachine maakte-, als door de geschiedenis van het gebouw. “Zo werken we op dit ogenblik aan chocoladen borstbeelden van de historische figuren die hier hebben geleefd. We maken tenslotte deel uit van het museum”, legt hij uit. “Een van onze chocoladecreaties is ook gewijd aan ‘Napoleon de Snoeper’, want de man had tenslotte acht maîtresses”, lacht hij.

Chique buren
Vanaf het weekend van 8 mei, wanneer het museum de deuren opent, krijgt Persoone op het gelijkvloers het gezelschap van een koffie-en theeschenkerij onder leiding van Gunther en Sabine Dieltjens, zaakvoerders van onder meer Het Pomphuis. Op het zomerterras zullen bezoekerskunnen proeven van de creaties van topchef Roger Vandamme van Het Gebaar.

Geen keten Voor wie al zou dromen van een vestiging van The Chocolate Line in zijn of haar stad: voorlopig houdt Persoone het met zijn chocolaterieën op Antwerpen en Brugge. “Het is absoluut niet de bedoeling een keten op te starten”, zo zegt hij.

Ann Heylens.

The Chocolate Line, Meir 50, Antwerpen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content