In de Mechelse brouwerij Het Anker is de "Gouden Carolus single malt" voorgesteld, een whisky op basis van het moutbeslag van het Gouden Carolus tripelbier.

De familie achter de brouwerij heeft een verleden als jeneverstokers en dat wordt nu nieuw leven ingeblazen onder de naam Stokerij De Molenberg. Het zou gaan om de eerste whiskydistilleerderij in België waar met twee handgeslagen koperen stookketels ('pot stills') wordt gewerkt, wat een zuiver en verfijnd distillaat zou moeten garanderen.

Het eindproduct is een drie jaar oude graanwhisky met een alcoholvolume van 46% en een volle smaak met toetsen van hout en vanille. Voor het distilleer- en rijpingsproces werd een beroep gedaan op buitenlandse specialisten.

"Expertise op het vlak van whisky is in België natuurlijk afwezig", zegt zaakvoerder Charles Leclef van Het Anker. "Maar eigenlijk zijn we vooral uitgegaan van de kracht van ons moutbeslag, want brouwen kunnen we wél. We geloven er overigens in dat ons beslag snel de nodige smaak kan overbrengen, zodat langer dan drie jaar rijpen voorlopig niet aan de orde is. Lang rijpen is een Schotse traditie waar wij niet per se aan gebonden zijn."

In Het Anker vindt zaterdag 23 november de feestelijke lancering van de Gouden Carolus single malt plaats. De dag nadien is de whisky daar ook verkrijgbaar, later volgen allicht de betere drankenhandelaars. Hoeveel whisky er op korte termijn op de markt gebracht kan worden, wil Leclef niet kwijt. "We willen niet laten uitschijnen dat het om iets exclusief gaat, en bovendien zijn we voorbereid op een eventuele grote vraag." (Belga/DB)

In de Mechelse brouwerij Het Anker is de "Gouden Carolus single malt" voorgesteld, een whisky op basis van het moutbeslag van het Gouden Carolus tripelbier. De familie achter de brouwerij heeft een verleden als jeneverstokers en dat wordt nu nieuw leven ingeblazen onder de naam Stokerij De Molenberg. Het zou gaan om de eerste whiskydistilleerderij in België waar met twee handgeslagen koperen stookketels ('pot stills') wordt gewerkt, wat een zuiver en verfijnd distillaat zou moeten garanderen. Het eindproduct is een drie jaar oude graanwhisky met een alcoholvolume van 46% en een volle smaak met toetsen van hout en vanille. Voor het distilleer- en rijpingsproces werd een beroep gedaan op buitenlandse specialisten. "Expertise op het vlak van whisky is in België natuurlijk afwezig", zegt zaakvoerder Charles Leclef van Het Anker. "Maar eigenlijk zijn we vooral uitgegaan van de kracht van ons moutbeslag, want brouwen kunnen we wél. We geloven er overigens in dat ons beslag snel de nodige smaak kan overbrengen, zodat langer dan drie jaar rijpen voorlopig niet aan de orde is. Lang rijpen is een Schotse traditie waar wij niet per se aan gebonden zijn." In Het Anker vindt zaterdag 23 november de feestelijke lancering van de Gouden Carolus single malt plaats. De dag nadien is de whisky daar ook verkrijgbaar, later volgen allicht de betere drankenhandelaars. Hoeveel whisky er op korte termijn op de markt gebracht kan worden, wil Leclef niet kwijt. "We willen niet laten uitschijnen dat het om iets exclusief gaat, en bovendien zijn we voorbereid op een eventuele grote vraag." (Belga/DB)