‘Helft van Belgische toprestaurants maakt verlies’

De Karmeliet is een van vier toprestaurants in topconditie © Fred Debrock

Ruim de helft van de Belgische gastronomische top twintig heeft een zwakke tot slechte financiële gezondheid, en maakt verlies. Slechts vier van de toprestaurants verkeren in topconditie.

Dat blijkt uit een doorlichting in De Tijd.

Van de twintig topzaken die de krant onderzocht, maakte de helft in de voorbije drie jaar verlies. Zes daarvan zitten zelfs in de financiële gevarenzone. Daar zijn tweesterrenzaken zoals Pastorale, La Durée en L’Air du Temps bij.

Minstens zes andere vennootschappen vertoonden een zwakke financiële buffer of een negatief werkkapitaal. Slechts vier zaken verkeerden in topconditie: De Karmeliet, Slagmolen, Bartholomeus en Le Châlet de la Foret.

Personeelskosten

Veel sterrenzaken worden geconfronteerd met uit de hand gelopen personeelskosten. Die maken het volgens sectorkenners moeilijk om een gemiddelde zaak rendabel te houden. Daar komt bij dat België een van de landen is met de hoogste dichtheid aan Michelin-sterren ter wereld, wat de prijsconcurrentie tussen sterrenzaken extreem groot maakt. De sector houdt dan ook “zijn hart vast” als op 1 januari de witte kassa wordt ingevoerd.

“Ik vraag me af of we sommige topzaken niet nog dieper in de problemen zullen duwen, zegt Danny Van Assche van sectororganisatie Horeca Vlaanderen. De maatregelen die de overheid ter compensatie voorstelt, zoals een regeling voor overuren en flexi-jobs, zijn volgens hem onvoldoende.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content