Helft restaurants volzet op kerstavond

© gf

Ruim de helft van de restaurants zijn al volzet op kerstavond (tegenover driekwart op oudejaarsavond). Wie kiest voor het kerstmenu krijgt vooral hert in het bord. Aalst heeft de duurste vijfgangenmenu.

Van de restaurants die met oudejaarsavond de deuren openen, is intussen al driekwart volledig volgeboekt. Op kerstavond is dat ruim de helft, zo concludeert Horeca Vlaanderen na een rondvraag bij 412 horecazaken.

Een ruime meerderheid (78 procent) van hen zegt evenveel of meer boekingen ontvangen te hebben in vergelijking met vorig jaar. Een onderzoek van Foodservice Alliance wijst ook uit dat iets meer mensen dan vorig jaar uit eten gaan met de feestdagen. Toch blijven heel wat zaken dicht, onder meer omdat er weinig personeel bereid gevonden wordt om te werken.

“Wie nog wil reserveren moet zich haasten: vele zaken zijn reeds volgeboekt, anderen hebben nog enkele tafels beschikbaar”, is afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen Danny Van Assche duidelijk. De verklaring lijkt een combinatie te zijn van een relatief laag aantal restaurants dat open is – 30 procent op kerstavond, 52 procent met Kerstmis, 46 procent op oudejaarsavond en 40 procent met Nieuwjaar – en de stijgende vraag.

“Het aantal boekingen gaat nog steeds in stijgende lijn, zij het iets minder dan de voorbije twee jaren”, zegt Van Assche. “Oudejaarsavond blijft de meest populaire feestavond. Vaak wordt restaurant- en cafébezoek gecombineerd: men gaat eerst met vrienden of familie uit eten en men sluit af in een café of dansgelegenheid.”

Wie tijdens de komende feestdagen uit eten gaat en er kiest voor het kerstmenu, krijgt volgens een onderzoek van Foodservice Alliance vooral hert te zien (40 procent van de restaurants), vóór fazant (24 procent), kreeft en sint-jacobsschelpen (allebei 22 procent) en rundsvlees (19 procent). In Aalst is de vijfgangenmenuprijs het hoogst (77 euro), vóór Brugge (71 euro) en Mechelen (68 euro). (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content