België is zowat de grootste afnemer van Noordzeegarnaal ter wereld en dat mag niet verwonderen. De schaaldiertjes bezitten een unieke smaak die nog het best omschreven kan worden als een kruising tussen zoet en zilt. Om deze maximaal te proeven, pelt men ze het best zelf. Garnalenliefhebbers draaien er hun hand niet voor om, maar het blijft een tijdrovend karwei. Serveer ongepelde garnalen daarom eerder als borrelhapje bij een frisse pint of een koel glas droge witte wijn.

Gooi de pantsers van de gepelde garnalen overigens niet weg: deze zijn nog bruikbaar. Voor de bereiding van een garnalenbisque, bijvoorbeeld. Hiervoor gaat u op net dezelfde manier te werk als voor een kreeftenbisque, alleen vervangt u de kreeft op het einde door gepelde garnaaltjes. Minstens even lekker!

Heerlijke combinaties

Noordzeegarnalen combineren uitstekend met ingrediënten van Belgische bodem: asperges, hoeve-eieren, aardappelen, peterselie... Om niet steeds hetzelfde platgetreden pad te bewandelen, kunt u eens wat anders proberen door bijvoorbeeld asperges te verwerken tot soep, afgewerkt met een greep garnalen en een streepje basilicumolie. Of serveer een hedendaagse tomaat-garnaal in de vorm van een luchtige, zoetzure tomatengelei met garnalen in een frisse kerriemayonaise.

Hebt u het toch liever klassiek, dan zijn Noordzeegarnalen de ideale keuze om een eenvoudig roereitje op te peppen. Wat verkruimelde verse geitenkaas brengt fraîcheur in het gerecht. Belgischer dan een stukje kabeljauw met preistoemp kan haast niet. Meer dan een blanke botersaus en een royaal handvol garnalen is er niet nodig om dit troostrijke gerecht af te werken. (VdP/DB)

België is zowat de grootste afnemer van Noordzeegarnaal ter wereld en dat mag niet verwonderen. De schaaldiertjes bezitten een unieke smaak die nog het best omschreven kan worden als een kruising tussen zoet en zilt. Om deze maximaal te proeven, pelt men ze het best zelf. Garnalenliefhebbers draaien er hun hand niet voor om, maar het blijft een tijdrovend karwei. Serveer ongepelde garnalen daarom eerder als borrelhapje bij een frisse pint of een koel glas droge witte wijn. Gooi de pantsers van de gepelde garnalen overigens niet weg: deze zijn nog bruikbaar. Voor de bereiding van een garnalenbisque, bijvoorbeeld. Hiervoor gaat u op net dezelfde manier te werk als voor een kreeftenbisque, alleen vervangt u de kreeft op het einde door gepelde garnaaltjes. Minstens even lekker! Heerlijke combinaties Noordzeegarnalen combineren uitstekend met ingrediënten van Belgische bodem: asperges, hoeve-eieren, aardappelen, peterselie... Om niet steeds hetzelfde platgetreden pad te bewandelen, kunt u eens wat anders proberen door bijvoorbeeld asperges te verwerken tot soep, afgewerkt met een greep garnalen en een streepje basilicumolie. Of serveer een hedendaagse tomaat-garnaal in de vorm van een luchtige, zoetzure tomatengelei met garnalen in een frisse kerriemayonaise. Hebt u het toch liever klassiek, dan zijn Noordzeegarnalen de ideale keuze om een eenvoudig roereitje op te peppen. Wat verkruimelde verse geitenkaas brengt fraîcheur in het gerecht. Belgischer dan een stukje kabeljauw met preistoemp kan haast niet. Meer dan een blanke botersaus en een royaal handvol garnalen is er niet nodig om dit troostrijke gerecht af te werken. (VdP/DB)