Hasseltse deelnemer aan Junior Masterchef ziet het groots

De 12-jarige Hasseltse Elias Gharieni is 1 van de 24 geselecteerde kinderen voor het VTM-programma Junior Masterchef. “Ik kook graag. Dus waarom zou ik het dan niet proberen?”

Elias Gharieni werd samen met 23 anderen geselecteerd uit 600 kandidaten. De jonge koks werden beoordeeld door sterrenkok Wout Bru en de Antwerpse restauranthoudster Fatima Marzouki in Spermalie te Brugge.

Elias kookt al sinds zijn zevende. Toen hielp hij zijn moeder vooral met aardappels en groenten snijden, maar langzamerhand begon hij interesse te krijgen in het koken en probeerde hij steeds vaker gerechten uit kookboeken “Nu vind ik het leuk om gerechten te creëren”, vertelt Elias.

De jonge kok leerde zichzelf koken aan de hand van kookboeken en kookprogramma’s. Op zijn tiende nam hij het koken thuis volledig zelf in handen. “Ik wilde niet meer dat mijn ouders me hielpen, want daardoor raakte ik in de war”, zegt Elias. “Nu ga ik nog naar school in Kindsheid Jesu in Hasselt, maar ik zou graag in mijn derde jaar naar de koksschool in Koksijde willen gaan.”

Deelname Junior Masterchef
Nadat Elias zich al eens had ingeschreven voor de kinderversie van Komen Eten, probeerde hij het nu bij Junior Masterchef. “De kans was er om me in te schrijven, ik kook graag en vind het een leuk programma. Dus waarom zou ik het dan niet proberen?”, zegt Elias. De jonge kok bekeek alle afleveringen van Junior Masterchef Australië, zodat hij wist wat hem te wachten stond. Vrienden en familie vonden het geweldig dat Elias met zijn kooktalent op televisie zou komen.

Gerechtskeuze

Een vriend van Elias’ moeder kookt veel en hielp hem bij het samenstellen van zijn gerecht. “Na veel brainstormen kwamen we tot mijn uiteindelijke gerecht, namelijk sint-jacobsvruchten met ibericoham en een fris slaatje”, vertelt Elias. De jonge kok heeft het gerecht twee keer thuis uitgeprobeerd met verschillende dressings. “Iedereen kan koken. Iedereen kan iets klaarmaken, maar er zijn altijd uitzonderingen, mensen die het beter kunnen. En ik ben zo’n uitzondering”, zegt Elias.

Een groep vrienden
De kandidaten waren gewaagd aan elkaar. “Er was geen concurrentie. We waren één grote groep vrienden en dat zijn we nog steeds”, vertelt Elias. “Je zag wel verschil tussen de kandidaten, maar dat had niks met de leeftijd te maken. Wel met ervaring en hoe lang je al kookt.”

Psychologische begeleiding
Tijdens het programma werden de kinderen en hun ouders begeleid door kinderpsychologe Klaar Hammenecker. “Klaar vertelde ons hoe we onze kinderen moesten begeleiden wanneer ze zouden afvallen”, vertelt Elias’ moeder, Danielle Theunissen. Er kwamen ook negatieve reacties op het programma.

“Sommigen zeiden dat de kinderen misbruikt werden, maar de kinderen hebben volledig zelf gekozen om deel te nemen aan het programma en deden het ook graag”, zegt Theunissen. Elias ziet zijn toekomst alvast in de horeca: “Ik wil graag een goede opleiding om daarna een restaurant te openen.” (StampMedia/Pauline Poelmans)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content