Halloumi wordt beschermd product

© iStock

Halloumi, de kaas die niet smelt op de barbecue en het nationale symbool bij uitstek van Cyprus, wordt binnenkort een beschermd streekproduct. Dat besliste de Europese Unie dinsdag.

De kaas wordt gemaakt van schapen- en geitenmelk en wordt vaak op de barbecue gelegd doordat hij bij verhitting niet smelt, maar in plaats daarvan een smakelijk en krokant korstje krijgt. Van oudsher wordt ze geproduceerd in Cyprus.

Verdeeld eiland

Een tijd geleden dienden de Griekse producenten op het verdeelde eiland een aanvraag in om halloumi een Beschermde OorsprongsBenaming te verlenen. Voor elk beschermd product gelden strenge regels, zoals een afgebakend gebied waarin het product moet worden geproduceerd en een vast procedé dat gebruikt moet worden in de productie.

De Turkse helft van het eiland vreesde dan ook lang dat de kaas die op hun grondgebied zou geproduceerd worden, niet in aanmerking zou komen voor de bescherming omdat het gebied niet erkend wordt door de internationale gemeenschap. Nu de Europese Commissie echter heeft beslist de kaas van het volledige eiland te beschermen, zijn ook Turkse producenten tevreden met de maatregel.

Zin gekregen om aan de slag te gaan met halloumi? Probeer dan zeker eens dit recept.

(Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content