Hachis parmentier: heerlijke ovenschotel

Hartig, vullend, simpel en goedkoop. Een van dé klassiekers onder de ovenschotels, hachis parmentier, is heerlijk comfort food. Vanuit het basisidee van gehakt onder gegratineerde puree kun je de lekkerste varianten bedenken.

Van zodra ze uit de oven komen verspreiden gegratineerde ovenschotels hun heel eigen, hartig en appetijtelijk aroma. Weinig eenvoudige bereidingen ogen en geuren op tafel zo verleidelijk als een hachis parmentier.

De Franse voedingsdeskundige en legerapotheker Antoine-Augustin Parmentier (1737-1813), naar wie het gerecht werd genoemd, wist hoe hij met smakelijke recepten de aardappel populair kon maken. Hij zorgde ervoor dat de knol eind achttiende eeuw, na jaren van verzet in Frankrijk, eindelijk als eetbaar werd erkend.

Op basis van de traditionele parmentier – gehakt rundvlees onder een gegratineerde laag aardappelpuree – kunnen ontelbare varianten worden gemaakt, herkenbaar of verrassend, zoals een combinatie van de puree met beuling en appeltjes, met merguez en kerstomaatjes, of met gekonfijte eendenbil met raapjes en champignons.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content