Gust Gastrobar in Kortrijk: Levendig en ongedwongen
Gust Gastrobar is de nieuwe eetbar van sterrenchef Matthieu Beudaert, gelegen op de eerste verdieping van zijn toprestaurant Table d’Amis in Kortrijk. Hier eet je lekkers dat zijn oorsprong vindt in de Vlaamse keuken.
De getalenteerde Matthieu Beudaert en echtgenote Sofie Delbeke zijn niet de eersten die bij hun sterrenrestaurant in Kortrijk een meer democratisch restaurant openen. Karmeliet in Brugge, Magis in Tongeren en Villa Lorraine in Brussel toonden het voorbeeld. Het is een manier om de omzet te verhogen en de kosten te spreiden.
Gust Gastrobar bevindt zich op de eerste verdieping van Table d’Amis en is in de markt gezet als een Vlaamse versie van de gastropub. De gedreven Beudaert en Delbeke zetten er vaart achter. Tien maanden eerder verhuisden ze Table d’Amis van Walle, aan de rand van de stad, naar de Oude Dekenij, in het centrum van Kortrijk.
Gust is bedoeld als levendige plek, waar je in een ongedwongen sfeer een glas kan drinken, de kleine honger kan stillen aan de bar of de grote honger kan dempen aan een van de tafels. De gastrobar heeft een eigen ingang met een trap die je naar de eerste verdieping brengt, waar een open, Scandinavisch clean ingerichte ruimte met veel natuurhout wacht.
Chef-kok is Sebastien Ghyselen, die zes jaar in dienst is. De kaart vermeldt lekkers dat zijn oorsprong vindt in de Vlaamse keuken, zoals huisgemaakte droge worst (4 euro), kroket van kalfszwezerik met tartaarsaus (16 euro), stoof van varkenswang met Liefmans Gouden Band en Wostyn-mosterd (20 euro) en stoof van konijn met Rodenbach Grand Cru, hommage Thérèse Desmet van Oud Konijntje (20 euro).
De wijnkaart vermeldt met zorg geselecteerde flessen van 17 tot 200 euro. Onze keuze ging naar een Majano, Piero Busso, als gedistingeerde Barbera d’Alba, jaargang 2013 (49 euro). Wij begonnen met hapjes om te delen: kaaskroket ‘brique de flandres’ met sumac en foelie (8 euro), kalfskop met sauce Vincent (10 euro), escavèche van makreel en tomaat (10 euro) en kort verwarmde oester uit de baai van Saint-Vaas met schuim van oesternat (2,5 euro).
Als hoofdgerecht was, als catch of the day, griet (22 euro), onberispelijk vers en vakkundig bereid op de houtskoolgrill en opgediend met fijne frieten (+3 euro), knolselder en poeder van knolselderschil en een frisse vinaigrette met tomaat. Vers gedraaid ijs met Dulce de Leche-karamel, banaan van de Mibrasal-grill en crumble vormden de afsluiter.
Wij genoten van vakkundig bereide eersteklas producten en besloten om in de zomer terug te komen voor een bezoek aan het bijzondere stadsterras, tussen de kruinen van de bomen. (Pieter Van Doveren)
Sint-Maartenskerkhof 8, 8500 Kortrijk. Tel. 056 31 34 30.
Zaterdagmiddag en zondag gesloten
Kader: Scandinavisch clean
Onthaal en bediening: attent en vlot
Keuken: vakkundig bereide eersteklas producten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier