Een jury van 120 smaakexperts heeft in maart en april in de Brusselse Erasmushogeschool zowat 1.200 dagelijkse voedingswaren beoordeeld. Ze deden dat naar aanleiding van de negende "Superior Taste Awards" op 30 mei in Concert Noble in Brussel. Het evenement wordt georganiseerd door het International Taste & Quality Institute (iTQi).

De jury voor de "Superior Taste Awards" bestaat uit 60 sterrenchefs en evenveel sommeliers uit verschillende Europese landen. Alle smaakexperts werden in maart of april in Brussel drie dagen onderworpen aan smaaktesten. Ze hebben zowat 1.200 producten uit 89 landen van 480 producenten geproefd en beoordeeld.

De testers zien de verpakking van de producten niet en moeten zo een volledig subjectief oordeel kunnen vellen. Enkel producten die een quotering van meer dan 70 procent hebben bereikt worden bekroond met een "iTQi Superior Taste Award". De erkenning gebeurt volgens één, twee of drie sterren naargelang de bijzonderheid van de smaak.

De award bekroont producten die de smaakverwachtingen van de juryleden tegemoet komen of overtreffen en daardoor het respect van de industrie verdienen. "Maar ook producten die geen goede score hebben, kunnen met het advies van de jury hun smaak verbeteren", zegt Patricia Raes van het iTQi.

Dit jaar werd Japan als ereland gekozen om een andere kook- en eetgewoonte te belichten. De Japanse chef Tateru Yoshino van sterrenrestaurant Stella Maris in Parijs is een van de juryleden. Andere chefs zijn onder meer Guy Legay van het Ritz in Parijs en Alan Coxon, die chef-kok is bij de BBC. (Belga/DB)

Een jury van 120 smaakexperts heeft in maart en april in de Brusselse Erasmushogeschool zowat 1.200 dagelijkse voedingswaren beoordeeld. Ze deden dat naar aanleiding van de negende "Superior Taste Awards" op 30 mei in Concert Noble in Brussel. Het evenement wordt georganiseerd door het International Taste & Quality Institute (iTQi). De jury voor de "Superior Taste Awards" bestaat uit 60 sterrenchefs en evenveel sommeliers uit verschillende Europese landen. Alle smaakexperts werden in maart of april in Brussel drie dagen onderworpen aan smaaktesten. Ze hebben zowat 1.200 producten uit 89 landen van 480 producenten geproefd en beoordeeld. De testers zien de verpakking van de producten niet en moeten zo een volledig subjectief oordeel kunnen vellen. Enkel producten die een quotering van meer dan 70 procent hebben bereikt worden bekroond met een "iTQi Superior Taste Award". De erkenning gebeurt volgens één, twee of drie sterren naargelang de bijzonderheid van de smaak. De award bekroont producten die de smaakverwachtingen van de juryleden tegemoet komen of overtreffen en daardoor het respect van de industrie verdienen. "Maar ook producten die geen goede score hebben, kunnen met het advies van de jury hun smaak verbeteren", zegt Patricia Raes van het iTQi. Dit jaar werd Japan als ereland gekozen om een andere kook- en eetgewoonte te belichten. De Japanse chef Tateru Yoshino van sterrenrestaurant Stella Maris in Parijs is een van de juryleden. Andere chefs zijn onder meer Guy Legay van het Ritz in Parijs en Alan Coxon, die chef-kok is bij de BBC. (Belga/DB)