Groen grillen: verrassende barbecuegerechten voor vegetariërs

© Getty

Prille voorjaarsgroenten met een klontje boter, exotisch fruit met kokoskoekjes, gegrilde aardperen met citroen en dragon: wie zegt dat je alleen vlees op de barbecue kunt leggen? Gezond aprils grillen voor vegans en andere fijnproevers, van makkelijk tot meesterlijk.

Grillen kan je op verschillende manieren. In het boek ‘Vega BBQ’ maakt schrijver Malin Landqvist gewag van acht methoden. Van de meest gangbare barbecuemethode (directe warmte) tot een vaak geziene methode bij chefs als Seppe Nobels (zwart blakeren). Daartussenin zitten nog circulair grillen (erg geschikt voor pizza, brood of koekjes), een in aluminium verpakt ingrediënt rechtstreeks op de gloeiende kolen laten garen, grillen op bakpaper, roken en onderstaande methodes, telkens met recept.

Directe warmte

Het ingrediënt ligt op het rooster net boven de gloeiende kolen. Dat zorgt voor een duidelijk gegrilde buitenkant. Grillen met directe warmte gebeurt meestal zonder deksel. Tip: zorg voor een schoon rooster en bestrijk het met olie voor je begint.

Indirecte warmte

Het ingrediënt ligt op het rooster maar niet boven de gloeiende kolen, waardoor het langzamer gaar wordt en niet zoveel kleur krijgt. Tip: leg de gloeiende kolen in een cirkel aan de rand van de grill waardoor je het midden kunt gebruiken voor de ingrediënten. Voor grillen met indirecte warmte wordt vaak een deksel gebruikt.

50/50

Afwisselend direct en indirect. Tip leg de gloeiende kolen aan een kant van de barbecue en de ingrediënten op het gedeelte dat niet boven de kolen ligt. Gebruik de ene kant om kleur te geven, de andere om te garen.

Vega BBQ: grillen voor vegetariërs en vegans
Vega BBQ: grillen voor vegetariërs en vegans© Per Ranung

Vega BBQ, Malin Landqvist, uitgeverij: Becht, 19.99 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content