Granola: een gezonde en crunchy mengeling

Granola is hip. Deze krokante mengeling van in de oven gebakken granen, pitten en zaden geeft de nodige crunch aan je ontbijt. Lekker met yoghurt en vers fruit en de ideale manier om je lichaam een paar uur actief en energiek te houden. Xavie was er zo verzot op dat ze iedereen in haar omgeving overtuigde om het te proberen. Nu runt ze haar eigen bedrijf: XAVIES’ GRANOLA. We vroegen haar om een snelcursus granola!

Granola: een crunchy mengeling

Granola is een mengeling van granen, zaden en noten die in de oven worden gebakken. Meestal wordt nog een zoetstof toegevoegd. Traditioneel is dat honing, maar XAVIE werkt met agavesiroop. Dat is 25% zoeter dan gewone suiker – je hebt er dus niet veel van nodig – en heeft een lage glycemische index. Daardoor worden de suikers traag in het bloed opgenomen en geven ze extra lang energie.

De gezondste manier om de dag te beginnen

Bij 99% van de Vlamingen staat ’s ochtends choco of confituur op de ontbijttafel. Die snelle suikers geven vlug een verzadigd gevoel maar ze worden razendsnel door het bloed opgenomen. Het resultaat: na een paar uur is je maag al aan het grommen en wil je opnieuw eten – liefst iets zoets.

Granola zit vol meervoudige, trage koolhydraten. Die geven de energie geleidelijk vrij zodat je tot de middag actief en barstensvol energie blijft.

Granola, daarentegen, zit vol meervoudige, trage koolhydraten. Die geven de energie geleidelijk vrij zodat je tot de middag actief en barstensvol energie blijft. Daarnaast bevat granola ook eiwitten, goed voor onze spieren, hormonen en bindweefsels. Tot slot levert het veel vezels. Samen met de eiwitten bezorgen die je een voldaan en verzadigd gevoel. Ze zijn een goede bron van onverzadigde vetten, zoals omega 3. Dat beschermt het lichaam tegen hart- en vaatziekten, werkt ontstekingsremmend en zou het risico op depressie verminderen.

Voor elk wat wils

Wie houdt van zoetigheid kan kiezen voor een variant met chocolade, zoals Nuts-Chocolate of Double-Chocolate van GRANOVIE. Ook de combinatie kokos-kaneel is spek naar de bek van liefhebbers van zoet. Daarnaast zijn er de klassiekers met noten en zaden, zoals Nuts-Seeds of Extra-Seeds. XAVIE biedt ook varianten zonder suiker aan – 0% sugar Pure Toasted granola’s -, een unicum in BelgiĆ«.

Granola: een gezonde en crunchy mengeling

Variatie troef

Granola is de perfecte start van de dag maar doet het ook goed als tussendoortje. Zo blijft je stofwisseling op peil en duik je de koelkast niet in zodra je thuis bent. Of maak een lekker dessert: doe vers fruit – perzik, frambozen, aardbeien … – in een hoog glas, voeg yoghurt toe en werk af met granola. Het ziet er prachtig uit en het smaakt heerlijk. Als het wat feestelijker mag, kan je de yoghurt ook vervangen door roomijs. Ten slotte geeft granola je slaatjes of hapjes de nodige crunch en is het een smakelijk jasje voor een stukje kip of vis in de oven.