Graanmarkt 13 verkozen tot Beste Groenterestaurant van Vlaanderen

Graanmarkt 13 mag zich een jaar lang het beste groenterestaurant van Vlaanderen noemen. Dat bleek tijdens de voorstelling van de nieuwe Groene Gault&Millau-gids, dat de beste groenterestaurants van de Benelux bundelt.

Groente is het nieuwe vlees. Een toenemend aantal restaurants vermindert de vleesporties en gaat de groentetoer op, zo blijkt uit de tweede editie van de Groene Gault&Millau.

De nieuwe gids bevat dubbel zo veel gezonde adressen als in de editie 2014, met meer dan 300 adressen van de beste groente- en vegetarische restaurants, de interessantste markten en groente- en fruitwinkels van de Benelux. Maar ook van opmerkelijke soep-­ en saladbars, exotische groenterestaurants en glutenvrije restaurants.

Een nieuwigheid: er werd ook aandacht besteed aan de nieuwe collectieve moestuintrend, met een overzicht van zowat alle plukboerderijen in België.

Graanmarkt 13: Beste Groenterestaurant van 2015

Net als vorig jaar werd bij de voorstelling van de gids de beste groenterestaurants van 2015 bekendgemaakt. In Vlaanderen is dat het Antwerpse restaurant Graanmarkt 13.

Seppe Nobels scoort met zijn nieuwe menuformule die volledig rond groenten is opgebouwd: drie gangen met keuze uit vis of vlees of volledig vegetarisch voor €39. Voor bij het aperitief heeft hij enkele gerechtjes om te delen waaronder een toast met gepekelde en gemarineerde radijs met een pastei van Iberico, een ‘hapje’ met een bijzondere smaakrijkdom.

Als voorgerecht cannelloni van kalf, een schitterende combinatie met tuinbonen, asperges, wortel en gepocheerd ei met een streepje wortelcrème met sinas. Als hoofdgerechten: een combinatie van gekonfijte venkel, gemarineerde rauwe venkel en jonge artisjok met perfect gegaarde dorade, overgoten met een visbouillon zoals een bouillabaisse, afgewerkt met bronzen venkel en Belgische saffraan. En een rijke bereiding van diverse soorten verse boontjes, zoete ui, gebakken kwartel, afgewerkt met zomertruffel, marjolein en hysop waarin de zuivere smaken van elk ingrediënt behouden blijven.

Een vijftigtal restaurants schreven zich in voor de selectie. Twaalf adressen werden in het voorjaar genomineerd voor de gegeerde titel, waaronder Taste and Colours (Kortrijk), Naturell (Gent), Graanmarkt 13 en Vous lé Vous (Wimmertingen) aan Vlaamse kant. Het Antwerpse eethuis trok uiteindelijk aan het langste eind.

Le Coq aux Champs, in Soheit-Tinlot, is het beste Groenterestaurant van Wallonië en Luxemburg. Bolenius in Amsterdam is primus in Nederland.

Sergio Herman, Nick Bril en Alain Passard zijn de ambassadeurs 2015

Voor het tweede jaar op rij stelt de gids ook haar ambassadeurs voor. Dat zijn chefs die hun keuken volledig op groenten baseren of die een bijzondere groentefilosofie hebben. Dit jaar werden Sergio Herman en Nick Bril van The Jane en Frankrijks grootste groentechef Alain Passard benoemd tot ambassadeurs van de Groene Gault&Millau 2015. (DB)

De Groene Gault&Millau 2015 ligt nu in de winkel en kost €15,95.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content