‘Good Food’-weekend in Brussel voor meer duurzame voeding

© Getty Images/iStockphoto

Meer duurzame voeding, minder voedselverspilling. Dat is de focus tijdens het ‘Good Food’-weekend van 22 en 23 oktober waarop de 19 Brusselse gemeenten via activiteiten de Brusselaar wil sensibiliseren.

De nadruk van het ‘Good Food’-weekend ligt op lokale, seizoensgebonden producten, het zelf produceren, het gebruik van meer plantaardige eiwitten en minder vlees, en de strijd tegen voedselverspilling.

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) wees bij de voorstelling van het weekend op de eerste resultaten van de Good Food-strategie die in 2016 wordt uitgerold.

Uit een onderzoek in opdracht van Leefmilieu Brussel blijkt dat 17 procent van de Brusselaars zelf groenten kweekt – driekwart van hen kruiden, ruim de helft groenten en een kleine 30 procent fruit – en is 15 procent dat van plan dat binnenkort te doen. Dat ligt in de lijn van de doelstelling om 30 procent van de Brusselse huishoudens een deel van hun voedsel zelf produceren, zei minister Fremault.

Het gewest zet ook in op de verhoging van de lokale productie om het aanbod aan de burgers te verbreden. Tegen 2035 moet 30 procent van de niet verwerkte groenten en fruit die de Brusselaar consumeert via landbouw in de stad of de stadsrand geproduceerd worden.

Om Good Food toegankelijker te maken voor alle Brusselaars dient het aanbod vergroot te worden en de distributie in korte ketens vergemakkelijkt te worden. Sociale kruideniers en coöperatieven kunnen hierbij een rol spelen.

Good Food wil ook de overgang naar duurzame voeding begeleiden zodat tegen 2020 60 procent van de Brusselaars zijn vleesconsumptie heeft teruggeschroefd.

Het gewest wil ook de strijd aanbinden tegen voedselverspilling. Elk Brussels gezin gooit jaarlijks 15 kilo voedingsmiddelen weg. Voor de Brusselse horeca gaat het om 12.000 ton. Minister Fremault verwees naar een aantal initiatieven die in het kader van de Good Food-strategie werden ontwikkeld, zoals het Rest-O-Pack, waarmee restaurantbezoekers hun restjes naar huis kunnen meenemen. Vandaag zijn er 83 restaurants aangesloten.

Begin dit jaar startte ook het programma rond Good Food-kantines in scholen en bedrijven. De eerste kantines zullen volgend jaar hun label krijgen en Fremault hoopt 40 labels te kunnen uitreiken tegen 2020. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content