‘Good Food’: Overgang naar een duurzamer voedingsysteem in Brussel

© iStock

Brusselse restaurants lanceren in februari de zogenaamde ‘Restorestjes’-doosjes waarmee klanten hun voedselrestjes kunnen meenemen naar huis. Het is een van de initiatieven van de ‘Good Food’-strategie tegen voedselverspilling en vóór een duurzamer voedingssysteem in Brussel.

Brussels minister van Leefmilieu en Levenskwaliteit Céline Fremault lanceert met Good Food een strategie om in Brussel een duurzaam voedingssysteem uit te werken.

Tegen 2035 moet 30 procent van het niet-verwerkte fruit en groente, die de Brusselaars consumeren, van de (rand-)stedelijke landbouw afkomstig zijn. Tegen 2020 moet de voedselverspilling met 30 procent dalen en zouden 50 schoolkantines en 40 openbare kantines een ‘Good Food’-label dragen.

Om de verspilling tegen te gaan worden tussen midden februari en de zomer 10.000 ‘Resto Restjes’-doosjes verdeeld in de Brusselse restaurants waarin de klanten hun restjes kunnen opbergen. “Mjam, daar ik thuis verder van”, staat er op de doosjes.

Voorts wordt ingezet op het hervalideren van het onverkochte voedsel. Daarnaast moet ook de lokale voedselproductie stijgen. De nadruk zal enerzijds liggen op de professionele duurzame landbouwproductie. Het Brussels gewest telt vandaag nog 15 landbouwbedrijven.

Anderzijds wordt ook de eigen duurzame voedselproductie gestimuleerd worden. Tegen 2020 zullen de door Leefmilieu Brussel beheerde groene ruimten tweemaal zoveel moestuintjes tellen, luidt het. tegen dan moet ook 30% van de Brusselaars een deel van hun voeding zelf produceren.

‘Good Food’ wil ook de dagelijkse eetgewoonten van de burgers en gezinnen aanpassen via doelgerichte begeleiding en opleidingen. Aangezien in Brussel bijna de helft van de kinderen in de schoolkantines eten, kan het ‘Good Food’-thema in het pedagogische project geïntegreerd worden.

Er komt een erkenningssysteem voor ‘Good Food’-kantines. De doelstelling is dat tegen 2020 50 schoolkantines en 40 openbare kantines het label krijgen. Ook sociale restaurants en restaurateurs zullen worden aangemoedigd om het ‘Good Food’-charter te volgen en zo hun aanbod verbeteren. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content